Πάρος: Όταν η γραφειοκρατία μπορεί και να «σκοτώσει»...

18 Νοεμβρίου 2014 17:33

Φτάνοντας στον Αμπελά και στρίβοντας στον παραλιακό δρόμο με κατεύθυνση προς το Φιλίζι, στο ύψος του δρόμου που βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Άννας, η δεξιά πλευρά του οδοστρώματος έχει υποχωρήσει.

Η επί χρόνια κατάσταση του φαινομένου στον παραλιακό δρόμο του Αμπελά μόνο για εφησυχασμό δεν προσφέρεται αφού από το συγκεκριμένο δρόμο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες διακινούνται πληθώρα τροχοφόρων αλλά και πεζών σε ένα κατεξοχήν θέρετρο αναψυχής του νησιού.

Η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου σημείου, ειδικά για τους επισκέπτες του νησιού οι οποίοι δεν γνωρίζουν την διάβρωση που έχει υποστεί το οδόστρωμα, μπορεί να αποβεί μοιραία με τις αναμενόμενες συνέπειες και τον αρνητικό αντίκτυπο για το νησί της Πάρου.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, η διάβρωση των παράκτιων ζωνών είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε όλη την ακτογραμμή της Ευρώπης πόσο μάλλον σε μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα. Στην Ελλάδα η διάβρωση των ακτών έχει αρχίσει να καταγράφεται πριν από το 1970 αλλά τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, της έντασης των κλιματικών αλλαγών αλλά και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στις παράκτιες ζώνες. Η πρόληψη είναι ένα εξαιρετικό σύνθετο εγχείρημα σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες ενώ το φαινόμενο μπορεί καλύτερα να αντιμετωπιστεί με ήπιες μεθόδους παρέμβασης και προστασίας.

Στην επιτροπή διαβούλευσης ακούστηκε, ότι σύμφωνα με τους μελετητές, οι κατακρημνίσεις – διαβρώσεις οφείλονται εν μέρει και στην κακή κατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου. Η κακή κατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου έχει ως αποτέλεσμα ότι στη διάρκεια ισχυρών κυματισμών το φορτίο μεταφέρεται κατά μήκος της ακτογραμμής. Επίσης ειπώθηκε ότι με την ανακατασκευή – επιδιόρθωση του αλιευτικού καταφυγίου του Αμπελά θα μειωθεί η πίεση που υφίσταται η ακτογραμμή χρησιμοποιώντας μεθόδους εξομάλυνσης του δυνατού κυματισμού.

Ενώ όμως όλα αυτά είναι υπό εξέλιξη εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, και με αφορμή την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αλιευτικού καταφυγίου του Αμπελά, στο δημοτικό συμβούλιο της 14ης Νοεμβρίου φάνηκε ότι τα πάντα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Η ογκώδης αλληλογραφία που πρέπει να διεκπεραιωθεί μέσω του λιμενικού ταμείου Πάρου – Αντιπάρου προσκρούει στη μάστιγα της ελληνικής γραφειοκρατίας που δείχνει να αντιστέκεται σθεναρά ακόμη και υπό τη σκληρή πολιτική της τρόικας.

Η κατάσταση στο χώρο του Αμπελά παραμένει όμως ως έχει με την επικινδυνότητα να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και με την ανάλγητη γραφειοκρατία να γίνεται ίσως εν δυνάμει αιτία που μπορεί και να «σκοτώσει».

Πατήστε δώ για το βίντεο...

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos