Επιτέλους ας τολμήσουμε! Χριστουγεννιάτικος παραδοσιακός οικισμός Παροικίας…

26 Νοεμβρίου 2014 19:25

Γιορτινές μέρες χαράς, ελπίδας και αισιοδοξίας που περιλαμβάνουν εκδηλώσεις αγάπης και ανανέωσης των σχέσεων, αποτελούν για μικρούς και μεγάλους οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που πλησιάζουν.

Η Πάρος αρχίζει κι αυτή να μπαίνει στο γιορτινό κλίμα και όπως κάθε χρόνο η πρωτεύουσά της, η Παροικία, στολίζεται και προετοιμάζει εκδηλώσεις και δραστηριότητες σύσφιξης των δεσμών της τοπικής παριανής κοινωνίας στο πλαίσιο της εορταστικής ατμόσφαιρας των ημερών.

Μήπως όμως ως παριανή κοινωνία θα έπρεπε να επαναπροσεγγίσουμε το νόημα της γιορτής σε σχέση με τη χωροθέτηση των τοπικών μας εκδηλώσεων;

Τα τελευταία χρόνια - όπως άλλωστε στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας - επικράτησαν οι γιορταστικές εκδηλώσεις σε κεντρικές πλατείες του νησιού με τις λαμπρότερες και μαζικότερες να λαμβάνουν χώρα, όπως είναι φυσικό, στην πλατεία της Εκατονταπυλιανής.

Η ουσία όμως είναι ότι η Παροικία διαθέτει ένα από τα εντυπωσιακότερα διατηρητέα αξιοθέατα του νησιού που δεν είναι άλλο από τον παραδοσιακό της οικισμό. Ο παραδοσιακός οικισμός της Παροικίας, ο μεγαλύτερος παραδοσιακός οικισμός των Κυκλάδων που κατοικείται αδιαλείπτως από την αρχαιότητα και η σημερινή του μορφή ανάγεται στους χρόνους της Ενετοκρατίας, αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη την τοπική φυσιογνωμία και ιστορική ταυτότητα του νησιού σε βάθος αιώνων.

Ποιός επισκέπτης της Πάρου δεν έχει σεργιανίσει γοητευμένος στα γραφικά ασβεστοβαμμένα καμπυλωτά σοκάκια με τις καμάρες, τις πεζούλες, τα σκαλοπάτια, τα λουλουδιασμένα στενά μπαλκονάκια.

Ποιος δε γνώρισε την ανεπανάληπτη εμπειρία περιήγησης και θαυμασμού των πάμπολλων κτηρίων λαϊκής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αλλά και των σποραδικών κλασικιζόντων αρχοντόσπιτων όπου η σοφία της οικονομίας του χώρου συνδυάζεται άριστα με την αισθητική ενός τοπικού ιδιαίτερου χρώματος εναρμονισμένου αξιοθαύμαστα στο περιβάλλον.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι πηγή έμπνευσης για το μοντερνιστικό αρχιτεκτονικό ρεύμα αποτέλεσαν ευρύτερα οι κυκλαδίτικοι παραδοσιακοί οικισμοί.

Στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικίας, με τα μνημεία του αρχαίου, βυζαντινού και νεότερου παρελθόντος της Πάρου, με την παλαιά γραφική αγορά να τον διασχίζει κεντρικά ανασύροντας μνήμες των παλαιότερων αλλά και πιο σύγχρονων δραστηριοτήτων, αποτυπώνονται και εκφράζονται τρόποι ζωής, κοινωνικές σχέσεις, καλλιτεχνικές προτιμήσεις και κληροδοτημένες αξίες που σφυρηλατήθηκαν μέσα στο ιστορικό διάβα της πρωτεύουσας του νησιού. Αποτελεί ένα ατόφιο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου που επιβιώνει μέχρι σήμερα πασχίζοντας να διατηρηθεί ζωντανό χάρη στον πλούτο που φέρει ως κιβωτός ιστορικής μνήμης για τις νεότερες γενιές.

Το ιστορικό κέντρο της Παροικίας πρέπει να αναζωογονηθεί αποτελώντας ελκυστικό τόπο όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και για τους κατοίκους Παροικίας, κάτι που άλλωστε μπορεί να γίνει και με τους άλλους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού. Μπορεί να γίνει πόλος έλξης και επαφής των παριανών με τις οικείες μνήμες της παράδοσής τους.

Μια καλή ευκαιρία θα ήταν η διοργάνωση χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικίας με τα μαγαζιά ανοιχτά και τον κόσμο να περιδιαβαίνει διασκεδάζοντας στον όμορφο και γραφικό οικιστικό πυρήνα της πρωτεύουσας του νησιού του.

Η ιστορική φυσιογνωμία και η ιδιαίτερη τοπική ταυτότητα του παριανού πολιτισμού αποτυπώνονται θαυμάσια στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικίας.

Οι πλατείες και τα μιμητικά εορταστικά εισαγόμενα πρότυπα μπορούν να εφαρμοστούν παντού, όπου υπάρχουν πλατείες αλλά και όπου δεν υπάρχουν σπουδαίοι, ζωντανοί μέχρι και σήμερα, παραδοσιακοί οικισμοί...

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos