Τροχοπέδη οι ανεμογεννήτριες στην τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της Πάρου

30 Δεκεμβρίου 2014 18:09

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμαρών Πάρου με θέμα που αφορά στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στο νησί της Πάρου.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Σύλλογος Καμαρών σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα των ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών στην περιοχή των Καμαρών και συγκεκριμένα στο λόφο Ανεφανή.

Η δίκη έχει έως τώρα αναβληθεί αρκετές φορές και έχει οριστεί νέα δικάσιμος για τις αρχές του 2015.

Προσφάτως, χορηγήθηκε έγκριση εγκατάστασης 22 ακόμη ανεμογεννητριών σε άλλες περιοχές της Πάρου μεταξύ των οποίων προβλέπεται και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο λόφο Παχνά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά των Καμαρών.

Οι υπό εγκατάσταση ανεμογεννήτριες θα είναι τριπλάσιας ισχύος από τις ήδη εγκατεστημένες στο λόφο Ανεφανή.

Οι οικισμοί των Καμαρών και του Μαραθιού αλλά και οι τοπικές κοινότητες του Κώστου και των Λευκών θα είναι αυτές που θα υποστούν τις επιπτώσεις κατά κύριο λόγο.

Ειδικότερα δε, οι δύο πρώτοι οικισμοί που βρίσκονται μεταξύ των τριών λόφων στους οποίους έχουν ήδη εγκατασταθεί ή πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, θα υποφέρουν περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι πλήττονται με όλους του ανέμους. Επιπλέον δε και κυρίως λόγω της μικρής απόστασης ανάμεσα στους λόφους, η επιβάρυνση θα είναι τεράστια. Και όχι μόνο για τις προαναφερόμενες περιοχές αλλά για ολόκληρο το νησί της Πάρου.

Το φυσικό περιβάλλον του νησιού θα υποστεί δραματική αλλοίωση πέραν της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους και επισκέπτες του.

Δεν μπορούμε συνεπώς να προσδοκούμε την τουριστική και κατ΄ επέκταση οικονομική ανάπτυξη της Πάρου όταν με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών καταστρέφουμε το φυσικό τοπίο, την αισθητική εικόνα και την ηρεμία του τόπου μας.

Συνεπώς, θα πρέπει όλες οι παραπάνω πληττόμενες περιοχές και όχι μόνο, να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Θα πρέπει να αναφερθεί , ότι εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια όταν ο Σύλλογος Καμαρών άρχισε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκε, ούτε καν βοηθήθηκε από άλλους φορείς του νησιού οι οποίοι μάλιστα, τήρησαν αρνητική στάση απέναντι στο Σύλλογο, συγκρούστηκαν μαζί του ενώ ορισμένοι φρόντισαν επίσης και να τον πλήξουν.
Επισημαίνουμε δε ό τι στη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12 -10- 2011, τοποθετηθήκαμε σχετικά με την προσφυγή του Συλλόγου Καμαρών λέγοντας ότι αν χαθεί δικαστικά η προσφυγή του Συλλόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας τότε καταρρίπτονται οι διατάξεις του 732/93 που αφορούν κυρίως την παράκτια ζώνη σε βάθος δυόμισι χιλιομέτρων της νήσου Πάρου και ανοίγεται έτσι διάπλατα η δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει τώρα όλοι μαζί να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι μόνο οι άμεσα πληττόμενες παραπάνω περιοχές. Το ζήτημα αφορά ολόκληρη την Πάρο και το μέλλον της.

Ανεξάρτητα όμως από τι θα πράξουν οι άλλες περιοχές, οι Καμάρες και η Μονή Λογγοβάρδας που πλήττονται άμεσα από τις υπό εγκατάσταση ανεμογεννήτριες στο λόφο Παχνά, θα πρέπει συμπορευθούν προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες για το καλό των κατοίκων της περιοχής.

O Σύλλογος Καμαρών θα προχωρήσει, και εφόσον και η Μονή ενδιαφέρεται , την καλούμε να συνεργαστεί με το Σύλλογο.

Σημειώνουμε επίσης ότι σε κάθε άλλη ενέργεια που δρομολογείται ή πρόκειται να δρομολογηθεί στην Πάρο προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος των ανεμογεννητριών, ο Σύλλογος Καμαρών θα είναι παρών και θα σταθεί αρωγός κάθε προσπάθειας. Είναι βέβαιο ότι οι μεθοδευμένες από κοινού ενέργειες θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σκαραμαγκάς

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos