Ανάπλαση αλσυλλίου από Φραγκοσυκιές - Ένα αξιοθέατο στη Μάρπησσα! (Φωτό)

09 Φεβρουαρίου 2015 16:17

Την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του δημοτικού αλσυλλίου στην περιοχή της Ξεχωριανής στη Μάρπησσα, πραγματοποίησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα η Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση

Περιβάλλοντος και Πρασίνου με την συνεργασία της αντιδημάρχου κ. Δώρας Σαρρή- Παπακυρίλλου και με την αρωγή του Δήμου Πάρου. Μια ανάπλαση που έδωσε νέα πνοή και μεταμόρφωσε το αλσύλλιο έκτασης 2 και πλέον στρεμμάτων από Φραγκοσυκιές, σε ένα καταπράσινο πόλο αναψυχής και γιατί όχι πολιτισμού και εκπαίδευσης, όχι μόνο για τη Μάρπησσα αλλά για ολόκληρο το νησί. Το αλσύλλιο που αποτέλεσε τα περασμένα χρόνια σκηνικό για περιπέτειες των παιδικών χρόνων των κατοίκων, παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα λόγω της εγκατάλειψης και των σκουπιδιών που κυριολεκτικά «έπνιγαν» το χώρο και των φραγκοσυκιών ο οποίος παρουσίαζε συμπτώματα σήψης με έντονη οσμή.

Τα αλσύλλια της περιοχής προς το Πίσω Λιβάδι, είχαν φυτευτεί κατά το παρελθόν με πρωτοβουλία της τέως κοινότητας σε συνεργασία με σχολεία και μαθητές αλλά και τους κατοίκους, σε μια εκστρατεία αναβάθμισης της περιοχής. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφτηκαν με αποτέλεσμα να γίνουν άβατα για όσους θα ήθελαν να τα επισκεφτούν καθώς δεν είχε σημειωθεί η παραμικρή παρέμβαση επί σειρά ετών. Η διαμόρφωση του αλσυλλίου ξεκίνησε με την επίπονη κοπή των χόρτων τα οποία είχαν να κοπούν χρόνια, την απομάκρυνση των σκουπιδιών , το κλάδεμα των δέντρων, τον καθαρισμό των φραγκοσυκιών και γενικά τον εξωραϊσμό του χώρου. Η διαφορά είναι πλέον εμφανής με ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα που διακοσμεί ένα ιδιαίτερο σημείο του νησιού.

Παράλληλα σχεδιάζεται σε ένα σημείο κενού χώρου, ένα μικρό υπαίθριο πετρόκτιστο αμφιθέατρο χωρητικότητας 220 περίπου ατόμων για εκδηλώσεις ,εργαστήρια, παραστάσεις - ένας ανοιχτός χώρος συνάντησης ανθρώπων και ιδεών. Η σχετική μελέτη που εκπονήθηκε εθελοντικά από την κ. Βούλα Πατέρη εγκρίθηκε ομόφωνα από το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας για να προωθηθεί προς τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου η οποία έχει και την ευθύνη της ανάπλασης του χώρου.

Η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Μίνα Κούτλα, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον από την αρχή για την αξιοποίηση αυτού του χώρου και τη δημιουργία του υπαίθριου αμφιθεάτρου το οποίο θα παραδοθεί στη συνέχεια σε όσους ενδιαφέρονται για εκδηλώσεις: στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, το Σύνδεσμο Μαρπησσαίων , το Σωματείο των Διαδρομών, την Εθελοντική Ομάδα κ.ά.

Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο, προγραμματίζεται στο χώρο εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου). Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δημοτικό και Γυμνάσιο «Αρχιλόχου» Μάρπησσας και Μαρμάρων, θα έχει ως στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ερευνητική περιβαλλοντική προσέγγιση των μαθητών σε συνδυασμό με κίνητρα για ενεργό συμμετοχή στη βελτίωση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι μαθητές θα κληθούν στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις με τη διαμόρφωση βραχόκηπων, συνδυάζοντας υλικά και χρώματα με βάση την αισθητική τους.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο της ανάπλασης του παραμελημένου αλσυλλίου, η κα Αντωνοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων την υλοποίηση της ανακατασκευής πεζοδρομίου με μερική χρηματοδότηση από τη Διεύθυνση Δασών του νομού Κυκλάδων, για την ασφάλεια της κίνησης των πεζών. Στα άμεσα σχέδια εντάσσονται ειδικές πέτρινες κατασκευές όπως τραπέζια και καθίσματα για πικ νικ αλλά και λιθόστρωτοι διάδρομοι περιπάτου.

Προωθείται ακόμη εγκατάσταση φωτισμού με ηλιακή ενέργεια που χάρη στην πρωτοποριακή του τεχνολογία θα παρέχει φωτισμό σε οποιεσδήποτε συνθήκες δίνοντας τη δυνατότητα στους διερχόμενους να θαυμάσουν το αλσύλλιο με τις φραγκοσυκιές και τα πεύκα και στη διάρκεια της νύχτας.

Αλλά και τα φραγκόσυκα θα αξιοποιηθούν, αυτή η άγνωστη εν πολλοίς υπερτροφή με μεγάλη θρεπτική και φαρμακευτική αξία σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας σχεδιάζει εκδήλωση όταν θα έρθει ο καιρός της συγκομιδής του καρπού, κατά την οποία θα προσφερθούν τοπικά πιάτα με βάση το φραγκόσυκο σε όλους τους Παριανούς και τους επισκέπτες.

Συνήθως λέμε ότι κάτι μας λείπει μέσα στην κρίση κι είναι αυτό που ο λαός χαρακτηρίζει σοφά «το καλό παράδειγμα»: δράσεις, πρωτοβουλίες, μικρές καθημερινές κινήσεις ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις που τονώνουν το ηθικό όπως το νέο τοπόσημο της Μάρπησσας προσβάσιμο σε όλους με ερεθίσματα για όλους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos