Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πάρου

18 Φεβρουαρίου 2015 18:41

Την Πέμπτη, 12/2/2015, λάβαμε μέρος στην ανοιχτή συνάντηση που διοργάνωσε με πρωτοβουλία του ο Δήμαρχος για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί.


Ο κόσμος που συμμετείχε ήταν αρκετός, αφού μάλλον από κάποιους κρίθηκε ότι ο Δήμαρχος δεν είχε κομματικούς λόγους να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση. Βλέπετε οι εκλογές τελείωσαν και η μικροκομματική λογική της εκμετάλλευσης, από τους έτσι ή τους αλλιώς, κατέρρευσε συμπαρασύροντας στα μπάζα της τη βιτρίνα που βλέπουν οι πολλοί αγνοώντας την ουσία. Στη συνάντηση αυτή πληροφορηθήκαμε ότι γίνονται προσπάθειες να γίνει στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Αρχιλόχου την ερχόμενη βδομάδα ανοιχτό μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για την υγεία. Επίσης, δια στόματος του Δημάρχου, πληροφορηθήκαμε ότι προετοιμάζει άλλη μια συνάντηση όπως η χθεσινή, ανοιχτή σε φορείς και πολίτες, με αντικείμενο συζήτησης τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα του νησιού.

 


Εμείς, από την πλευρά μας ως σύλλογος, τονίζουμε ότι τέτοιες προσπάθειες, από όπου κι αν προέρχονται, θα τις στηρίζουμε και θα συμμετέχουμε ενεργά με αγώνες και απόψεις.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της συνάντησης, τουλάχιστον στη φάση που διανύουμε, η παρουσία μας ήταν διερευνητική, αφού θέλαμε περισσότερο να ενημερωθούμε για το θέμα και λιγότερο να εκφράσουμε άποψη. Δυστυχώς, για το συγκεκριμένο στόχο που βάλαμε, εκείνο που θέλουμε να πούμε είναι ότι μάλλον ατυχήσαμε. Η εισήγηση του Δημάρχου ήταν ελλιπής και τα όποια στοιχεία αναφέρθηκαν ήταν ακαταλαβίστικα και διφορούμενα.

Επίσης και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις μας έδειξαν ότι γενικώς δεν είμαστε τόσο καλά προετοιμασμένοι, για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Ευτυχώς το κείμενο του Αρχίλοχου, απαύγασμα της ημερίδας που είχε διοργανώσει, το οποίο μοιράστηκε στο περιθώριο της συνάντησης αποκατέστησε κάπως τα πράγματα. Ακούστηκε επίσης από κάποιους ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και μόνο ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Εμείς θα λέγαμε ότι κοινωνικά αγαθά πέρα από την ενέργεια είναι και η υγεία και η παιδεία. Η αντιμετώπιση, λοιπόν, του κοινωνικού αγαθού ως τέτοιου μας υποχρεώνει να έχουμε απόψεις που διέπουν όλα τα κοινωνικά αγαθά και οι επιλογές μας σε σχέση μ' αυτά να είναι σύννομες με την αξιακή βάση που θέτουμε. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να είμαστε μια στο καρφί και μια στο πέταλο και να θεωρητικολογούμε επί παντός επιστητού με γλαφυρότητα υπέρ του πολίτη, αλλά την ώρα της πράξης στο όνομα της δήθεν επιβίωσης να είμαστε με το συμφέρον της τσέπης.

Έτσι, λοιπόν, η συζήτηση που καλούμαστε να κάνουμε είναι το τι Ελλάδα θέλουμε να έχουμε και ποια θα είναι η θέση μας ως πολίτες μέσα σ' αυτή. Θα προτάξουμε το κέρδος, άρα τα κριτήριά μας θα είναι οικονομικά, ή θα προτάξουμε τον άνθρωπο ενταγμένο μέσα στο οικοσύστημα του νησιού και τα κριτήριά μας θα είναι κοινωνικά και οικολογικά; Έχουμε την πεποίθηση ότι πρώτα απ' όλα πρέπει να απαντήσουμε σ' αυτό και στη συνέχεια να συμφωνήσουμε στη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε, η οποία θα βασίζεται στη γνώση σε όλα τα επίπεδα που διέπουν τη λογική λειτουργίας των ανεμογεννητριών αλλά και της παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας γενικότερα. Για μας, λοιπόν, έχει έννοια να μη στηθούν ανεμογεννήτριες στο πλαίσιο δολοφονικών αιολικών πάρκων που θα καταστρέψουν τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού και θα δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στους κατοίκους, αλλά, επίσης, σίγουρα έχει έννοια και το να επανεξετάσουμε τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή, με στόχο την αυτάρκεια του νησιού και την αρμονία της φύσης. Επειδή σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο και για τον τουρισμό, έχουμε να πούμε τούτο.

Εάν σε αντίθεση με την παραπάνω λογική προβάλλουμε τον «καλό» τουρισμό απέναντι στις «κακές» ανεμογεννήτριες, τα κριτήριά μας αυτομάτως γίνονται οικονομικά το κέρδος θα επιβάλει τον ανταγωνισμό στις σχέσεις που θα διαμορφωθούν και ο άνθρωπος και η φύση, για άλλη μια φορά, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Επομένως ο τουρισμός πρέπει να ενταχθεί πολύ προσεχτικά ως επιχείρημα στη λογική της κατάκτησης της αυτάρκειας του νησιού αλλά και του σεβασμού της αρμονίας της φύσης , αφού σταματήσει να αναπτύσσεται σε βάρος του πρωτογενή τομέα του νησιού, αφού σταματήσει να εκβιάζει τη φύση σε σχέση με τη ρύπανση και το μπετό που θάβουν τη γραφικότητα του νησιού, αφού περιορίσει το εύκολο κέρδος που διαμορφώνει τιμές εντελώς εξωπραγματικές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και πολύ περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αφού αντιληφθεί ότι, εάν αρθρωθεί με οικονομικούς όρους, θα λειτουργήσει ως αντεπιχείρημα και θα αποτύχει παταγωδώς να σταματήσει τις ΑΕ να μπήξουν τα φτερωτά καρφιά τους στα μάτια μας.

Από το ΔΣ του Σ.Ε.ΟΤΑ.Π.Α.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos