Σε «βουκολικό περιβάλλον» τα Γλυπτά από Παριανό Μάρμαρο…

04 Μαρτίου 2015 19:06

Τα γλυπτά των έξι διακεκριμένων γλυπτών που συμμετείχαν στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής Πάρου «Παρία Λίθος» το 2011, παραμένουν παρά τις διαβεβαιώσεις για τοποθέτησή τους στο νησί, εγκαταλελειμμένα και διάσπαρτα στο χωράφι των αρχαίων λατομείων όπου λαξεύτηκαν αρχικά πριν από τέσσερα χρόνια. κατά τη διάρκεια του συμποσίου.

Έξι διακεκριμένοι γλύπτες οι: Βασίλης Βασίλη, Χρήστος Λαζαράκης, Ανδρέας Λόλης, Χρήστος Ρηγανάς, Κυριάκος Ρόκος και Δημήτρης Σκαλκώτος, δημιούργησαν το 2011 ενώπιον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, με πρώτη ύλη το φημισμένο «διάφανο» παριανό μάρμαρο, ισάριθμα μαρμάρινα έργα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας και αισθητικής.
Μετά την ολιγωρία ετών, χωρίς να έχει ληφθεί καμία υπεύθυνη απόφαση για την τύχη των γλυπτών που παραμένουν μέχρι σήμερα «θαμμένα» σε παρακείμενο χωράφι ιδιώτη, το θέμα επανήρθε πρόσφατα στο νέο δημοτικό συμβούλιο κι αποφασίστηκε να αναζητηθούν χώροι τοποθέτησης των γλυπτών σε όλο το νησί.

Το πολιτιστικό περιβάλλον ενός τόπου δεν διαμορφώνεται μόνο από την πολιτιστική του κληρονομιά αλλά και από τη ζώσα δημιουργία στον τομέα της τέχνης.
Οι δύο αυτές συνιστώσες αλληλοσυμπληρώνονται και επηρεάζουν καθοριστικά ζωή των ανθρώπων ενός τόπου.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο τομέας του πολιτισμού χρήζει συντεταγμένης πολιτιστικής πολιτικής και αναγκαίου σχεδιασμού για την υποστήριξη της σύγχρονης παραγωγής στην υπηρεσία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Τα γλυπτά στο Μαράθι ( την εγκατάλειψη των οποίων οι περισσότεροι συμπολίτες μας αγνοούν) είναι αφημένα στην κυριολεξία στην τύχη τους κι εξακολουθούν να βρίσκονται στο χώρο δημιουργίας τους, σε περιφραγμένη ξένη ιδιοκτησία, αναμένοντας την ανάδειξή τους στον καθημερινό βίο των Παριανών και των επισκεπτών. Για την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν τα γλυπτά σήμερα τα οποία εδώ και τέσσερα χρόνια «εκτίθενται» σε χωράφι παρουσία ζώων, οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Πρόκειται για εικόνες που δεν προσβάλουν μόνο τους διακεκριμένους καλλιτέχνες που τα φιλοτέχνησαν αλλά και το καλλιτεχνικό αισθητήριο κάθε πολίτη που θα ανέμενε η τοποθέτησή τους σε κατάλληλο περιβάλλον να είχε συντελεστεί πολύ νωρίτερα, πριν την παράδοση των γλυπτών σε «υπαίθριες» συνθήκες όπου μαραζώνουν αφημένα χωρίς να τα βλέπει κανείς και χωρίς ουσιαστικά να επιτελούν το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκαν.
Στις φωτογραφίες απεικονίζεται εύγλωττα και κυρίως αδιάψευστα η σημερινή εικόνα των γλυπτών αλλά και το «βουκολικό» περιβάλλον στο οποίο έχουν παραδοθεί έργα από παριανό μάρμαρο που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να κοσμούν το νησί του παριανού μαρμάρου...


Δείτε την παρουσίαση των γλυπτών όπως μόνο το psts.gr τα κατέγραψε τον Ιούλιο του 2011

}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos