Κόλαση η ζωή στον καταυλισμό Γιαρμούκ - Κάτι περισσότερο από απάνθρωπη

08 Απριλίου 2015 11:17

«Κάτι περισσότερο από απάνθρωπη» χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ την κατάσταση εντός του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Γιαρμούκ στη Δαμασκό της Συρίας μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους του από τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Εξαιτίας της κατάστασης εντός του καταυλισμού, όπου περίπου 18.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι και αντιμέτωποι με τον θάνατο είτε από τις σφαίρες και τα μαχαίρια των ισλαμιστών είτε από πείνα και δίψα. Με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε να δοθεί σε αποστολή της UNRWA πρόσβαση στο Γιαρμούκ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ παράλληλα ζήτησε την εκκένωση του καταυλισμού από τους αμάχους με κάθε δυνατό τρόπο.
Οπως ανέφερε η πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρεσβευτής της Ιορδανίας Ντίνα Καουάρ: «Απευθύνουμε έκκληση για την προστασία των αμάχων εντός του καταυλισμού, ζητάμε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή προκειμένου να διανείμουν ζωτικής σημασίας βοήθεια. Ζητάμε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή διέλευση και την απομάκρυνση των αμάχων». Σημειώνεται πως η έκκληση αυτή απευθύνεται προς όλες τις πλευρές της σύγκρουσης, οι οποίες μεταξύ άλλων καλούνται να άρουν τις πολιορκίες στις κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι τζιχαντιστές του ISIS εντός του καταυλισμού σκότωσαν 9 αιχμαλώτους από την τοπική πολιτοφυλακή, ενώ αποκεφάλισαν τουλάχιστον άλλους δύο. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται στους 100.

Ο προσφυγικός καταυλισμός βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από το παλάτι του προέδρου της Συρίας Ασαντ και εδώ και μήνες μαίνονται μάχες στη γύρω περιοχή μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων, όμως το τελευταίο διάστημα η παρουσία του ISIS και του Μετώπου Αλ Νούσρα γινόταν ολοένα και πιο έντονη. Το αποτέλεσμα είναι ότι περίπου το 90% του καταυλισμού έπεσε εν τέλει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Η εξέλιξη αυτή και οι αγριότητες των τζιχαντιστών κατά των Παλαιστινίων του καταυλισμού που ακολούθησαν, προκάλεσαν την οργή της Χαμάς, η οποία ορκίστηκε εκδίκηση με δημόσια ανακοίνωσή της. Η πρώτη κίνηση της παλαιστινιακής οργάνωσης ήταν η σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κίνδυνος για ακόμη περισσότερα θύματα στο Γιαρμούκ ανεβαίνει καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών εντός του καταυλισμού, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα ετοιμάζεται μεγάλη επιχείρηση του στρατού.

Την ίδια ώρα που η κατάσταση στο Γιαρμούκ γίνεται ολοένα και χειρότερη, νέες πληροφορίες για τις ωμότητες που έχει διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος έρχονται στο φως με την ανακάλυψη 12 μαζικών τάφων λίγο έξω από το Τικρίτ, το οποίο προσφάτως απελευθερώθηκε από τον ιρακινό στρατό και σιιτικές πολιτοφυλακές. Οι ιρακινές αρχές ανέφεραν χθες ότι στους ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν κοντά στο στρατόπεδο Σπέισερ, μια πρώην αμερικανική βάση, πιθανότατα βρίσκονται οι σοροί των 1.700 Ιρακινών στρατιωτών που υπερασπίστηκαν το στρατόπεδο πέρυσι το καλοκαίρι.
Τη φρίκη που σκορπά το ISIS σε Συρία και Ιράκ εντείνει επίσης το νέο βίντεο αποκεφαλισμών που ανάρτησαν στο διαδίκτυο οι τζιχαντιστές και δείχνει την εκτέλεση 4 αμάχων στην επαρχία Νινευή του Ιράκ, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για ληστεία μετά φόνου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι μετά την ανακατάληψη του Τικρίτ και την εξόντωση των μαχητών του ISIS εκεί, ο επόμενος στόχος της ιρακινής ηγεσίας είναι η απελευθέρωση της Μοσούλης.
Στην Υεμένη
Το σχέδιο της Αλ Κάιντα για κατάληψη εδαφών
Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών επεκτείνονται στη Μέση Ανατολή εκμεταλλευόμενες την πολιτική αστάθεια και τα κενά εξουσίας. Το έκαναν στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη και τώρα επιχειρούν να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα και στην Υεμένη. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Αλ Κάιντα θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τον εμφύλιο μεταξύ σιιτών (υποστηριζόμενων από το Ιράν) και σουνιτών (υποστηριζόμενων από τη Σαουδική Αραβία) που κλιμακώνονται στην Υεμένη, για να πάρει υπό τον έλεγχό της εδάφη εντός των συνόρων της χώρας. Χαρακτηριστικά, ένοπλοι που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα κατέλαβαν μεθοριακό φυλάκιο της Υεμένης, στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο στρατιώτες.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες μαχητές της Αλ Κάιντα κατέλαβαν μέρος της πόλης Μουκάλα που βρίσκεται στις νότιες ακτές της Υεμένης. Κατά την εισβολή τους μάλιστα στην πόλη, οι τζιχαντιστές άνοιξαν και τις πύλες της κεντρικής φυλακής απελευθερώνοντας συνολικά περί τους 270 κρατουμένους, από τους οποίους οι περίπου 90 εκτιμάται ότι έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Τον προηγούμενο μήνα, εκατοντάδες κρατούμενοι είχαν αποδράσει και από την κεντρική φυλακή της πόλης Αντεν επίσης στα νότια. Σημειώνεται ότι στην Υεμένη έχει την έδρα της άλλωστε και η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP), η οργάνωση δηλαδή που ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos