Εργασίες «Ορατότητας» στο Αρχαίο Νεκροταφείο Πάρου

16 Απριλίου 2015 21:48

Εργασίες που αφορούν στον καθαρισμό της πυκνής και αυτοφυούς βλάστησης (χόρτα και θάμνοι) του Αρχαίου Νεκροταφείου της Παροικίας αλλά και όλων των αρχαιολογικών χώρων του νησιού, πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες από την ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που έχει έδρα την Αθήνα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Κυκλάδων και Σάμου.

Το Αρχαίο Νεκροταφείο που βρίσκεται στη θέση Βίντζι και επί του παραλιακού δρόμου κοντά στο ταχυδρομείο του νησιού, είναι μοναδικού ιστορικού ενδιαφέροντος και η χρήση του χρονολογείται από τον 8ο αι. π.Χ. έως το 2ο αι. μ.Χ. Τα ταφικά του μνημεία έχουν υποστεί κατά καιρούς μεγάλες φθορές λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και εξαιτίας της γειτνίασής του με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει συχνά και να μετατρέπεται σε βάλτο παρά τις αντλίες που λειτουργούν διαρκώς.
Το μεγαλύτερο μέρος του Αρχαίου Νεκροταφείου της Παροικίας βρίσκεται κάτω από τον υδροφόρο ορίζοντα (δύο με τρία μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας) και για το λόγο αυτό, εμφανίζεται το φαινόμενο της συνεχούς εισροής θαλάσσιων υδάτων με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να παρουσιάζει λιμνάζοντα νερά.

Την ίδια στιγμή, η ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κάνει ότι μπορεί για την άντληση των υδάτων και την προστασία των αρχαιοτήτων, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει διότι η αποτελεσματικότητα της άντλησης κάθε φορά, εξαρτάται από την ποσότητα του νερού που συσσωρεύεται στον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τις καταρρακτώδεις βροχές που επιφέρουν συχνά την εξάντληση των αντλιών που λειτουργούν διαρκώς εντός των φρεατίων. Με βάση παλαιότερη μελέτη για την ουσιαστική εμφάνιση του Αρχαίου Νεκροταφείου και των Ταφικών Συνόρων, λειτουργούν φρεάτια με εμβαπτιζόμενες αντλίες για την αποστράγγιση του χώρου.

Σε καταστάσεις πλημμύρας όμως, το αποστραγγιστικό σύστημα δεν λειτουργεί επαρκώς, δεν μπορεί να απορροφηθεί όλος ο όγκος του νερού, με αποτέλεσμα ο αρχαιολογικός χώρος να κατακλύζεται από νερά και να γίνεται ανοχύρωτο μνημείο όπως φαίνεται και σε παλαιότερες φωτογραφίες.


Φέτος η εικόνα εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένη λόγω των εφεδρικών αντλιών εκτός των βασικών τριών που λειτουργούν ήδη από το 1987-1990. Η όψη έχει βελτιωθεί κατά πολύ και από τον καθαρισμό των χόρτων με αποσπασμένο υπάλληλο από πέρυσι, μία εργασία που γίνεται τρεις φορές το χρόνο λόγω της πυκνής βλάστησης στο Αρχαίο Νεκροταφείο Πάρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του psts.gr η υπηρεσία της Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αυτό το διάστημα είναι στη διαδικασία συγγραφής και αρχαιολογικής τεκμηρίωσης για την εκπόνηση μελέτης με στόχο την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΕΣΠΑ 2016-2020».
Στόχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης με τη διαδικασία έγκρισης κονδυλίων για την οριστικότερη λύση του προβλήματος με πιο σύγχρονες αντλίες και μεγαλύτερα φρεάτια, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να είναι ορατός και ευανάγνωστος στους επισκέπτες. 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos