Πάρος: Δύο κρουαζιερόπλοια (;) στον κόλπο της Παροικίας (!)

03 Ιουνίου 2015 00:52

Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Sea Dream 1, κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 2 Ιουνίου στο λιμάνι της Παροικίας. Το Sea Dream 1, αποτελεί ένα από τα πρώτα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται κατά την φετινή τουριστική σεζόν το νησί της Πάρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα (cruise plan) του τουριστικού γραφείου Meltemi Travel, από τις αρχές Ιουνίου έως τις 6 Οκτωβρίου πρόκειται να αφιχθούν στο λιμάνι της Παροικίας 5 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν περισσότερες από μια φορές καθώς συνολικά το λιμάνι της Παροικίας θα δεχτεί 13 αφίξεις.

 Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, μένοντας το πρωί της Τρίτης αρόδου, στα ανοιχτά του κόλπου της Παροικίας, επιβίβασε τους τουρίστες που μετέφερε σε πλοιάριο για την αποβίβασή τους στην αποβάθρα του λιμανιού της Παροικίας.

Μέρος της άψογης διοργάνωσης της κρουαζιέρας, ήταν και η διαδικασία επιστροφής των τουριστών στο πλοίο καθώς σε οργανωμένο κιόσκι που είχε στηθεί από την εταιρεία στο λιμάνι, συγκεντρώνονταν οι επιβάτες προκειμένου να επιστρέψουν με πλοιάριο στο κρουαζιερόπλοιο.

Μόνη θλιβερή εικόνα που ενδεχομένως προκάλεσε μια όχι και τόσο καλή εντύπωση στους αφιχθέντες τουρίστες, ήταν η ύπαρξη μικρού εμπορικού πλοίου ανεφοδιασμού καυσίμων (γκαζάδικο) δίπλα σχεδόν στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η εικόνα και η πρώτη εντύπωση που αποκομίζουν από το νησί, οι υψηλών απαιτήσεων και βαλαντίων τουρίστες κρουαζιέρας.
Η κρουαζιέρα, μορφή θαλάσσιου τουρισμού υψηλού κόστους συνήθως, η οποία απευθύνεται και μεταφέρει κατά κύριο λόγο εύπορους τουρίστες, απαιτεί βεβαίως και ανάλογες υποδομές υποδοχής προκειμένου να προσελκυσθεί, να παραμείνει και να αυξήσει τα μεγέθη της.

Εδώ επανέρχεται και πάλι το ζήτημα της καταλληλότητας του λιμανιού και της κατασκευής εμπορικού λιμανιού, ένα χρονίζον ζήτημα για το νησί συνολικά. Αν υπήρχαν εξάλλου κατάλληλες λιμενικές υποδομές, θα μπορούσε το λιμάνι της Παροικίας να υποδεχτεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια και για μεγαλύτερα διαστήματα της τουριστικής σεζόν, κάτι φυσικά που δεν μπορεί να συμβεί σήμερα με τις υπάρχουσες δυνατότητες.

Γενικότερα όμως εφέτος, όπως διατυπώνεται από τους τουριστικούς πράκτορες, δεν είναι μια καλή χρονιά για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα καθώς η χώρα εντάσσεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι πρόσφατες πολιτικές και πολεμικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή, έχουν ωθήσει την κρουαζιέρα προς στη Δυτική Μεσόγειο και ειδικότερα στις περιοχές της Ισπανίας και των Καναρίων Νήσων.

Παρ΄ όλα αυτά η Πάρος έστω και με τις λίγες αφίξεις, φαίνεται να μπαίνει και φέτος στον χάρτη του τουρισμού κρουαζιέρας. Αλλά για να υπάρξει συνέχει ή ακόμα, όπως προσδοκάται, αύξηση μεγεθών με οικονομικό αποτέλεσμα, οφείλουν να γίνουν πολλά προς την κατεύθυνση της στοχευμένης τουριστικής πολιτικής του νησιού, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών του.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos