Μήλον της έριδος (;) το «Ξενία» στη Νάουσα Πάρου

08 Ιουνίου 2015 12:23

Η μελλοντική «τύχη» του εγκαταλειμμένου σήμερα κτηρίου του ξενοδοχείου «Ξενία» στη Νάουσα, φαίνεται να αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, «αίνιγμα», καθώς το προνομιακής θέσης πάλαι ποτέ ιστορικό ξενοδοχείο έχει γίνει μήλον της έριδος για φορείς και ιδιώτες.

Ότι απέμεινε σήμερα από την εγκατάλειψή του, υψώνεται πάνω σε γυμνό, βραχώδες ανάγλυφο περιβάλλον έχοντας θέα ολόκληρο τον κόλπο της Νάουσας με το νησάκι της Αγίας Καλής, τον Άγιο Ιωάννη το Δέτη, τις Κολυμπήθρες και τον αρχαίο οικισμό των Κουκουναριών, γειτνιάζοντας παράλληλα με την όμορφη παραλία του Μεγάλου Πιπεριού.

 

Μια ζηλευτή αναμφίβολα θέση, που δικαιολογεί εν μέρει, τους επίδοξους μελλοντικούς κτήτορες ή διαχειριστές του προνομιακού κτίσματος. Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε, ότι τα ξενοδοχεία «Ξενία» αποτέλεσαν πρότυπες τουριστικές μονάδες που ανεγέρθηκαν από τον Ε.Ο.Τ. την περίοδο από το 1950 έως το 1974 και στόχευαν στην τότε τουριστική ανάπτυξη.
Χτίστηκαν στις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Ελλάδας συνδυάζοντας παραδοσιακά και μοντέρνα υλικά, λιτότητα μορφής, ενώ κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η πλήρης εναρμόνιση και ένταξή τους στο φυσικό τοπίο των περιοχών μέσα στις οποίες αναγέρθηκαν.

Τα ξενοδοχεία «Ξενία» σήμερα, φθίνοντας τα περισσότερα από την εγκατάλειψη, αποτελούν πρωτοπόρο κομμάτι της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής ιστορίας της μεταπολεμικής Ελλάδας και τα περισσότερα φέρουν την σχεδιαστική υπογραφή σπουδαίων αρχιτεκτόνων που πρωτοστάτησαν στον νεοελληνικό αρχιτεκτονικό μοντερνισμό.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos