Φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών στο Πάρκο Πάρου

30 Αυγούστου 2015 15:51

test1

test2

test2

20:00-20:30 – ΟΜΙΛΙΑ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ): Μπολέτη Χαραλαμπία, Ίδρυμα Παστέρ – Τα μικρόβια: Εχθροί και Φίλοι


"Πόσο έχει αλλάξει ο άνθρωπος την φυσική εξέλιξη των ζώων; Ανακάλυψαν οι επιστήμονες την ύπαρξη ενός δεύτερου εγκεφάλου στο σώμα μας; Πόσους φιλικούς ή εχθρικούς οργανισμούς φιλοξενεί το ανθρώπινο σώμα."

• Όλες οι ταινίες έχουν Ελληνικούς Υπότιτλους
20:30-21:30 – Προβολή: Η ΖΩΗ ΠΑΝΩ ΜΑΣ, 52' – Mona Lisa Production
"Ακριβώς όπως και τον πλανήτη Γη, το σώμα μας αποτελείται από συναρπαστικά τοπία, και σαν και εκείνη, υπάρχει μια σκηνή με εκπληκτική άγριας ζωής. «Η ζωή πάνω μας" προσφέρει μια μοναδική μικροσκόπηση σαφάρι, αντιμετωπίζοντας τα πλάσματα που ζουν, αναπτύσσονται, ανταγωνίζονται, φυλή, γέννιουνται ή πεθαίνουν στην επιφάνεια ή στα βάθη του σώματός μας. Ορισμένα μπορεί να φαίνονται να είναι επιβλαβή, άλλοι είναι χρήσιμα έως και απαραίτητα για την επιβίωσή μας, αλλά όλα συμμετέχουν σε μια λεπτή βιολογική ισορροπία, κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέλιξής μας.
Θα ταξιδέψουμε από τις σαβάνες του δέρματός μας στις ζούγκλες του τριχωτού της κεφαλής μας, από τις λίμνες οξύ στο στομάχι μας μέχρι τις υγρές σπηλιές του εντέρου μας.
Στην πορεία, θα διαπιστώσουμε ότι η βιοποικιλότητα στο σώμα μας είναι απαραίτητη για την ισορροπία μας. Φιλοξενούμε περισσότερα βακτήρια από ό, τι έχουμε κύτταρα, οι ιοί έχουν εγκατασταθεί στα γονίδιά μας, είμαστε σε συνεχή αλληλεπίδραση με χιλιάδες ζωντανούς οργανισμούς, και αυτό είναι που μας κάνει ανθρώπους!"

 

Διάλειμμα
Διάλειμμα 5 λεπτών

21:35-22:25 – Προβολή:ΑΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, 52′ – Terra Mater
Τα φτερά των χελιδονιών στους λόφους της Νεμπράσκα λιγοστεύουν όλο και περισσότερο, ενώ οι χελώνες στην Chesapeake Bay γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Στα νησιά Γκαλαπάγκος, τα διαφορετικά είδη καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο. Τι έχει συμβεί στην εξέλιξη; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Εμείς. Οι άνθρωποι έχουν μεταμορφώσει τον πλανήτη πέρα από κάθε αναγνώριση – μετατρέποντας βοσκότοπους και δάση σε αγρούς και πόλεις και μολύνοντας τον αέρα και το νερό. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν αλλάξει την πορεία της εξέλιξης, συχνά με εκπληκτικούς τρόπους.
Για δισεκατομμύρια χρόνια, τα είδη εξελίσσονταν από μια διαδικασία που ονομάζεται φυσική επιλογή, αλλά τώρα οι άνθρωποι έχουν προσθέσει μια νέα διάσταση σε αυτή. Την Αφύσικη επιλογή.

Διάλειμμα
Διάλειμμα 5 λεπτών

22:30-23:30 – Προβολή: ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ, Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ, 55′ – SCIENTIFILMS
Πριν από μερικά χρόνια, επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός δεύτερου εγκεφάλου στο σώμα μας. Υπάρχουν 200 εκατομμύρια νευρώνες στην κοιλιά μας! Οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να αποκρυπτογραφούν το μυστικό μόνιμο διάλογο μεταξύ των δύο εγκεφάλων. Η ανακάλυψή τους έχει δημιουργήσει ελπίδες για νέες θεραπείες. Ορισμένες διαταραχές του εγκεφάλου, όπως το Πάρκινσον, θα μπορούσαν να έχουν τις ρίζες τους στην κοιλιά μας ξεκινώντας με τις επιθέσεις στους νευρώνες του εντέρου. Ακόμη ποιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι ο δεύτερος εγκέφαλος μας παρέχει μια θεαματική αποικία εκατοντάδων χιλιάδων δισεκατομμυρίων βακτηρίων των οποίων η δραστηριότητα έχει αντίκτυπο στην προσωπικότητά μας, τις επιλογές μας, τη συστολή μας ή, αντίθετα, την απερισκεψία μας. Αυτή η ανακάλυψη μιας νέας νοημοσύνης στην κοιλιά μας κάνει τους ερευνητές να αρχίζουν να παραδέχονται ότι ο εγκέφαλός μας δεν είναι ο μόνος που βρίσκεται στην διοίκηση.

23:30 – Party

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos