Ο λόγος του προέδρου στην Ενημερωτική Ημερίδα για τα αποτελέσματα του έργου του ΤΟΠΣΑ και τις προοπτικές ανάπτυξης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων

10 Δεκεμβρίου 2015 16:54

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Θα ήθελα σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου –Αντιπάρου, που μας τιμήσατε σήμερα στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται στα νέα γραφεία του συλλόγου.

 

Η σημερινή εκδήλωση χωρίζεται σε δύο σκέλη:

Το ένα σκέλος είναι η ενημέρωση για το ΤΟΠΣΑ Πάρου, για τα αποτελέσματα του έργου και τις προοπτικές ανάπτυξης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Το δεύτερο σκέλος αφορά το νέο ΕΣΠΑ, τα υφιστάμενα και αναμενόμενα προγράμματα επιδοτήσεων και αναπτυξιακά προγράμματα που τρέχουν αυτή στιγμή.

Είναι μαζί μας ο Οικονομολόγος Επιχειρήσεων και λογιστής κύριος Απόστολος Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος του ΤΟΠΣΑ Πάρου που τον ευχαριστούμε για την παρουσία του εδώ και θα είναι εισηγητής και στα δύο θέματα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν πριν δύο χρόνια τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο να διαχειριστεί το πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ ΠΑΡΟΥ.

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΤΟΠΣΑ ΠΑΡΟΥ δημιουργήθηκε προκειμένου να υλοποιήσει το έργο: «Τοπικό Σχέδιο Δράσης Για την Προώθηση της Απασχόλησης στο Δήμο Πάρου». Στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη αρχικά συμμετείχαν: Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου, ο οποίος είναι και ο Συντονιστής της Σύμπραξης, η Asset Τεχνολογική, το Κέντρο Επαγγελματικής κατάρτισης «Εκπαιδευτική Νοτίου Αιγαίου», ο Δήμος Πάρου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ) και το ΝΠΔΔ Δήμου Πάρου Κοινωνικής Προστασίας Πρόνοιας & Αλληλεγγύης με αρωγούς τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής.

Το έργο υλοποιήθηκε σε 8 στάδια-δράσεις: Μελέτη, Δικτύωση, Προσέγγιση-Ενημέρωση και Επιλογή 60 ωφελουμένων, Κατάρτιση,
Συμβουλευτική επιχειρηματικότητας ωφελουμένων και εργοδοτών, Δημοσιότητα και Συντονισμό.

Η μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης και η πορεία του έργου, ανέδειξε τους τομείς του τουρισμού, της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων και της κοινωνικής οικονομίας, ως προτεραιότητα αναπτυξιακής δράσης της περιοχής. Ειδικά για τον τουρισμό η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θεματικός, αγροτουρισμός κλπ), αποτελεί μείζον αναπτυξιακό εργαλείο, που μπορεί να αναδείξει το νησί ως πόλο έλξης ξένων και εγχώριων τουριστών.

Έγινε δικτύωση με φορείς και συνάφθηκαν σύμφωνα συνεργασίας με άλλες Αναπτυξιακές Συμπράξεις στην Ελλάδα.

Προτάθηκαν και αναλύθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης καθώς και οι μέθοδοι εξωστρέφειας με τις προοπτικές συμμετοχής
σε Ευρωπαϊκά προγράμματα (erasmus νέων επιχειρηματιών κλπ), εξαγωγές κ.α.

Δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα του έργου www.topsaparou.gr, στην οποία υπάρχει διαρκής ενημέρωση σε ποικίλα θέματα όπως
θέσεων εργασίας, επιχειρηματικότητας και κοινωνικού - πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Οι δείκτες και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν το έργο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα ΤΟΠΣΑ σε όλη τη χώρα, αφού εντάχθηκαν στην απασχόληση πάνω από το 50% των ωφελουμένων και δημιουργήθηκε υλικό που προσδίδει τεχνογνωσία τόσο στις
επιχειρήσεις, όσο και σε όσους αναζητούν εισόδημα.

Είναι κοντά μας ο πρώην δήμαρχος Κύριος Χρήστος Βλαχογιάννης, με τον οποίο ξεκινήσαμε μαζί το πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα
τότε άγνωστο, όχι μόνο για την Πάρο αλλά και για όλες τις Κυκλάδες.

Εάν θυμάμαι καλά το διεκδικήσαμε από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από την Κω και το πήραμε έχοντας καταθέσει τον καλύτερο και πληρέστερο φάκελο.

Το πρόγραμμα αυτό μπορούσε να το αξιοποιήσει κάθε δημοτική αρχή με τον καλύτερο τρόπο γιατί είναι το μοναδικό που μπορεί
να δημιουργήσει ΚΟΙΝΣΕΠ και να αξιοποιηθεί μέσω Δήμων κάτι για το οποίο, προσπαθήσαμε να αποσπάσουμε υποσχέσεις προεκλογικά.

Υποσχέσεις που δόθηκαν στους εξήντα ανέργους που καταρτίστηκαν στο πρόγραμμα.

Αλλά δυστυχώς, ενώ προεκλογικά υπήρχαν υποσχέσεις όλα αυτά ξεχάστηκαν και όχι μόνο αυτό, ξαφνικά ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος για ορισμένους έγινε αφερέγγυος και επιχειρήθηκε να τορπιλιστεί το πρόγραμμα με την παραίτηση του Δήμου της ΚΔΕΠΑΠ και του ΝΠΔΔ κοινωνικής προστασίας προνοίας και αλληλεγγύης του Δήμου.

Μερικές παραλείψεις που δημιούργησε το ΚΕΚ του φορέα νοτίου Αιγαίου από την Κω, ξεπεράστηκαν σε συνεργασία με την περιφέρεια.

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος πιο ώριμος από τη νέα δημοτική αρχή κράτησε το λόγο του και ξεπερνώντας τις δυσκολίες που ορισμένοι δημιούργησαν κατάφερε με την αλλαγή του καταστατικού χωρίς πλέον τη συμμετοχή των τριών της σύμπραξης να χρηματοδοτήσει η περιφέρεια την ολοκλήρωση του έργου αποδεχόμενη την αξιοπιστία του συλλόγου σαν συντονιστή.

Το πρόγραμμα δεν έπεσε όπως μέχρι σήμερα πίστευαν κάποιοι και πιστεύουν ακόμα αλλά στηρίχτηκε και υλοποιείται.

Είμαστε έτοιμοι παραπέρα, να συνεργαστούμε σε οτιδήποτε ωφελήσει τους επαγγελματίες, τους ανέργους και τον τόπο μας.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία βγήκαμε πιο δυνατοί και πιο υπεύθυνοι.

Δεν θέλω να σας πω περισσότερα γιατί θα πάρει και το λόγο ο εισηγητής, παρά μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ που τιμήσατε το σύλλογο μας.

Σας εύχομαι καλές γιορτές Υγεία και ευτυχία στις οικογένειές σας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos