Πάρος: Πλοίο βγήκε στη στεριά… από αστοχία! (Βίντεο + Φωτό)

16 Μαϊος 2016 17:30

«Προσδεθείτε σε λίγο βγαίνουμε στη στεριά» θα μπορούσε να είναι το παράγγελμα του καπετάνιου οι ελιγμοί του οποίου στοίχισαν σε υλικές ζημιές, κινητοποίηση και αγωνία για επιβαίνοντες και πλήρωμα.

Δυστυχώς όμως το χιούμορ, ελάχιστες φορές ξορκίζει το δυσάρεστο των καταστάσεων. Ένα σοβαρό και επικίνδυνο ναυτικό ατύχημα το οποίο προφανώς οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 15/5 στο λιμάνι της Παροικίας.
Συγκεκριμένα, το τουριστικό σκάφος «Κάλλιστο» στο οποίο επέβαιναν 24 επιβάτες και δεκατετραμελές πλήρωμα, προσέκρουσε, κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσής του σε προβλήτα ανατολικά του λιμανιού της Παροικίας, πάνω στα ιστιοφόρα «Κυκλάδες Σαν» και «Αστάρτη».



Και τα τρία σκάφη υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από την πρόσκρουση, ειδικότερα δε στο «Κυκλάδες Σαν» διαπιστώθηκε εισροή υδάτων, η οποία αντιμετωπίστηκε με την έγκαιρη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάρου.
Ευτυχώς από το ατυχές συμβάν δεν υπήρξαν τραυματισμοί επιβατών ή μελών πληρώματος και δε σημειώθηκε επίσης θαλάσσια ρύπανση.
Τέλος καλό, όλα καλά, λοιπόν για όλους, πέραν των ζημιών που άφησε πίσω του το ατύχημα. Όπως ήταν φυσικό και τα τρία σκάφη που ενεπλάκησαν στο ατύχημα κρίθηκαν ως μη αξιόπλοα και απαγορεύτηκε ο απόπλους τους, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πάρου σχετικά με τα αίτια του ατυχούς περιστατικού.
(3 φωτογραφίες και βίντεο Γιάννης Αποστόλου)

Ακολουθεί δελτίο τύπου του Λιμεναρχείου:

Περιστατικό πρόσκρουσης του Ε/Γ-Τ/Ρ ''ΤΟ ΚΑΛΛΙΣΤΟ'' Ν.Π.12373 σημειώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, στο Ι/Φ-Ε/Γ-Τ/Ρ ''ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΣΑΝ'' Ν.Π. 11388 και στο Ι/Φ-Ε/Γ-Τ/Ρ ''ΑΣΤΑΡΤΗ'' Ν.Π.9094, τα οποία βρίσκονταν προσδεμένα σε προβλήτα ανατολικά του παλαιού λιμένα Παροικιάς Πάρου, χωρίς επιβαίνοντες.

Ειδικότερα, το Ε/Γ-Τ/Ρ ''ΤΟ ΚΑΛΛΙΣΤΟ'' στο οποίο επέβαιναν εικοσιτέσσερις (24) επιβάτες και δεκατέσσερα (14) μέλη πληρώματος όλοι καλά στην υγεία τους, προσέκρουσε στα εν λόγω σκάφη κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσης και πλαγιοδέτησής του στον ανωτέρω προβλήτα.

Στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν Επιθεωρητές του Τοπικού Κλιμακίου καθώς και επαγγελματίας δύτης, όπου διαπιστώθηκε αναφορικά με το ''ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΣΑΝ'', καταστροφή του αριστερού πρυμναίου καταμαράν έως και το μηχανοστάσιο, του πηδαλίου και όλου του συστήματος καθελκύσεως βοηθητικής λέμβου-βάση των φωτοβολταϊκών καθώς και της βοηθητικής λέμβου και της μηχανής της, ενώ φέρει τρία μικρά ρήγματα κάτω του καταστρώματος στο δεξιό πλωτήρα. Επίσης, διαπιστώθηκε εισροή υδάτων, η οποία αντιμετωπίστηκε με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάρου και γερανού.

Αναφορικά με το ''ΑΣΤΑΡΤΗ'', διαπιστώθηκε καταστροφή του δεξιού πρωραίου καταμαράν έως την πρώτη φράκτη καθώς και της πρωραίας δοκού. Τέλος, αναφορικά με το ''ΤΟ ΚΑΛΛΙΣΤΟ'', διαπιστώθηκε μικρή ζημιά στον υδροδυναμικό βολβό και εκδορές στην αριστερή μάσκα.

Από το περιστατικό δεν τραυματίστηκε κανείς και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ προσωπικό και μέσα απορρύπανσης τέθηκαν σε ετοιμότητα.

Από το Λιμεναρχείο Πάρου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους και των τριών ανωτέρω σκαφών, μέχρι προσκόμισης των προβλεπόμενων πιστοποιητικών διατήρησης αξιοπλοΐας.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos