Εικαστική αίγλη και αισθητική ομορφαίνουν το Δημαρχείο Πάρου

26 Μαϊος 2016 19:02

Ήταν τον Ιούνιο του 2011 όταν πραγματοποιήθηκε το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής Πάρου «Παρία Λίθος» στο οποίο έξι καταξιωμένοι γλύπτες, υπό το συντονισμό του πολυβραβευμένου γλύπτη, καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. κ. Θ. Παπαγιάννη, φιλοτέχνησαν στο χώρο των αρχαίων λατομείων στο Μαράθι έξι γλυπτικές δημιουργίες ανιχνεύοντας και αναδεικνύοντας το πολιτιστικό νήμα που συνδέει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη Πάρο.

Αρχή αυτού του νήματος υπήρξε η περίφημη Παρία Λίθος, το διάφανο και λεπτόκοκκο παριανό μάρμαρο, το εξαιρετικής ποιότητας πολύτιμο υλικό από το οποίο δημιουργήθηκαν μερικά από τα σπουδαιότερα γλυπτά του αρχαίου κόσμου.
Ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, τα γλυπτά του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού και του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο, αποτελούν κορυφαία δείγματα γλυπτικής τέχνης τα οποία δεν θα είχαν αναδειχτεί χωρίς την εξαίρετη πρώτη ύλη που προήλθε από τα σπλάχνα της παριανής γης.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά το Συμπόσιο, οι πέντε από τις έξι σύγχρονες γλυπτικές δημιουργίες που λαξεύθηκαν στον χώρο των αρχαίων λατομείων της Πάρου, κοσμούν πλέον τον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείο Πάρου. Πρόκειται για έργα ξεχωριστής αξίας και αισθητικής τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από τους γλύπτες Βασίλη Βασίλη, Χρήστο Λαζαράκη, Χρήστο Ρηγανά, Κυριάκο Ρόκο, και Δημήτρη Σκαλκώτο, τα οποία το φθινόπωρο του 2015 μεταφέρθηκαν με απόφαση της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π και υπό τη μελέτη και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου Πάρου ομορφαίνοντας εικαστικά το χώρο και κυρίως σηματοδοτώντας τη συνέχεια της γλυπτικής τέχνης από την αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή.
Τα σύγχρονα γλυπτά, εμπνευσμένα από τις μνήμες πολιτισμού του χώρου των αρχαίων λατομείων όπου και δημιουργήθηκαν, συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάδειξη της σημερινής Πάρου αναδεικνύοντας παράλληλα τις βαθιές πολιτιστικές ρίζες του νησιού που «γέννησε» τα εξοχότερα γλυπτικά θαύματα της αρχαιότητας που σήμερα κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos