Δημοτικό σχολείο Αρχιλόχου - Μάρπησσας Πάρου: 1o βραβείο στους Περιφερειακούς Αγώνες Ρομποτικής!!!

14 Μαρτίου 2017 19:25

Στην αρχής της σχολικής χρονιάς γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθούμε και να λάβουμε μέρος στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής για τα δημοτικά σχολεία. Το εγχείρημα δύσκολο καθώς κανείς μας δεν είχε ιδέα από ρομποτική.

Αλλά με πολλή όρεξη και τη στήριξη τόσο του διευθυντή μας του κ. Μενέλαου, όσο και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, που ενθουσιάστηκαν εξ αρχής με την ιδέα και φρόντισαν για την υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και με τη χορηγία ενός ακόμα εκπαιδευτικού πακέτου ρομποτικής από την WRO Hellas, που παραλάβαμε στις αρχές του 2017, ξεκινήσαμε. Θα πρέπει φυσικά να αναφερθούμε και σε εκείνα τα παιδιά που, αν και δεν πήραν μέρος στη συγκρότηση της ομάδας μας, ήταν πρόθυμα να μοιραστούν μαζί μας, όχι μόνο τα διάφορα κομμάτια lego που χρειαζόμασταν, αλλά και την όρεξη και τη θετική τους ενέργεια!

Εμπνευστήκαμε το όνομα της ομάδας μας: «Παρομποτικοί» και, παρά τις διάφορες δυσκολίες που συναντήσαμε, σιγά σιγά αρχίσαμε να μπαίνουμε στο πνεύμα και στο νόημα της ρομποτικής, της μηχανικής και του προγραμματισμού.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν ήδη γνωστό: «Οχήματα και μεταφορές του Αύριο»... Ακούστηκαν διάφορες ιδέες από όλα τα μέλη της ομάδας, αλλά τελικά μας κέρδισε αυτή που αφορούσε στο νησί μας και θα έκανε τη ζωή μας σε αυτό, καλύτερη. Αφορούσε στο σχεδιασμό και στην κατασκευή ενός αυτόματου, ηλιακού λεωφορείου, το οποίο θα αναλάμβανε να μεταφέρει τους επισκέπτες του νησιού μας σε όλη την παραλιακή οδό της Παροικιάς, εντελώς αυτόματα και χωρίς καθόλου ρύπους.

Αφού κατασκευάσαμε το λεωφορείο και εγκαταστήσαμε τον αυτόματο μηχανισμό για τη συρόμενη πόρτα του, ασχοληθήκαμε με το πιο δύσκολο κομμάτι του όλου εγχειρήματος που ήταν ο προγραμματισμός του. Προγραμματίσαμε λοιπόν το λεωφορείο μας αρχικά να ανοίγει την πόρτα του αυτόματα, μόλις ακουγόταν η κόρνα του καραβιού που θα κατέφθανε στο λιμάνι και στη συνέχεια να αναμένει και να αντιλαμβάνεται πότε θα επιβιβαζόταν και ο τελευταίος επιβάτης (μέσω του αισθητήρα κίνησης), ώστε να ξεκινήσει το δρομολόγιό του.

Στη συνέχεια το προγραμματίσαμε να εντοπίζει και να αντιλαμβάνεται (μέσω του 2ου αισθητήρα κίνησης) τις στάσεις που είχαμε τοποθετήσει κατά μήκος του δρομολογίου του, ώστε να σταματάει και να επιτρέπει την επιβίβαση και την αποβίβαση των επισκεπτών. Φυσικά, μεριμνήσαμε και για τα διάφορα εμπόδια καθώς και για τυχόν απρόσεκτους πεζούς και ποδηλάτες που μπορεί να έμπαιναν στο δρόμο του, φροντίζοντας για την ασφάλειά τους.

Το όλο εγχείρημα ολοκληρώθηκε με την κατασκευή της μακέτας, πάνω στην οποία θα παρουσιάζαμε στο διαγωνισμό την ιδέα μας. Η συνδρομή της κ. Τερέζας (εκπαιδευτικός εικαστικών του σχολείου μας) ήταν καταλυτική για ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Έτσι έφτασε η πολυπόθητη μέρα της συμμετοχής μας στον διαγωνισμό σε περιφερειακό επίπεδο Κυκλάδων (9/3/2017). Συνδεθήκαμε μέσω τηλεδιάσκεψης και έπειτα από μια φανταστική παρουσίαση των παιδιών, κερδίσαμε το θαυμασμό των κριτών και την 1η θέση ανάμεσα σε 8 συμμετέχοντες, η οποία μας δίνει το εισιτήριο για τη συμμετοχή μας στον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής για μαθητές δημοτικού στις 18/3/2017 στην Αθήνα.

Φυσικά, ο διαγωνισμός είναι μόνο η αρχή. Σκοπός μας είναι όλοι οι μαθητές του σχολείου μας να έρθουν σε επαφή με την ρομποτική και πιστεύουμε πως έχουμε κερδίσει ήδη το ενδιαφέρον τους. Ελπίζουμε η φετινή συμμετοχή μας να γίνει γνωστή και να ωθήσει τα παιδιά και του υπόλοιπου νησιού στο να ασχοληθούν με την ρομποτική, που προωθεί τη διερευνητική μάθηση και τη δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην εύρεση λύσεων, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι Παρομποτικοί (κατόπιν κλήρωσης) είναι οι μαθητές/τριες:
•Μαλαματένιος Νικόλαος
•Μεσολογγίτη Παρασκευή - Μαρία
•Μηναδάκη Κατερίνα
•Παντελαίος Εμμανουήλ
•Πετρόπουλος Λυκούργος
•Πραμμάτια Χαρούλα
•Ρούσσος Ιωάννης
•Τσιγώνια Πηνελόπη – Αγγελική

 

Διαμαντής Νικόλαος – Τσιλίκα Ναταλία – Παρθενόπη

Εκπαιδευτικοί ΠΕ70

Δ.Σ. Αρχιλόχου Μάρπησσας Πάρου
10-3-2017

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos