Δεσποτικό: Ένας λατρευτικός τόπος τεράστιας σημασίας για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό! Νέα αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως…

19 Ιουλίου 2017 19:34

Εξαιρετικά καρποφόρες υπήρξαν τον τελευταίο καιρό οι ανασκαφικές έρευνες στο νησάκι Δεσποτικό που βρίσκεται δυτικά της Αντιπάρου.

Σημειώνεται ότι από το 1997, όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου ΕΦΑ Κυκλάδων κ. Γ. Κουράγιου, έχουν έρθει στο φως σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί καθιστώντας το νησί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του Αιγαίου.

Ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες που διεξήχθησαν από τις 30 Μαίου έως τις 7 Ιουλίου 2017, δίπλα στο Ιερό του Απόλλωνα, αποκάλυψαν νότια του αρχαϊκού τεμένους οκτώ χώρους στα νότια και δυτικά του συγκροτήματος, χωρίς όμως να εντοπιστούν τα όριά του. Το συγκρότημα αποτελείται από δώδεκα χώρους και το συνολικό ορατό εμβαδόν του φτάνει τα 180 τ.μ.


Οι χώροι του κτηριακού συγκροτήματος έχουν όλοι εισόδους προς νότο και εκτιμάται με βάση τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του, ότι το συγκρότημα λειτούργησε ως χώρος αποθήκευσης και διαμονής καταδεικνύοντας την υψηλή επσκεψιμότητα του Ιερού του Απόλλωνα από μεγάλο πλήθος πιστών έως τον 4ο π.Χ. αιώνα.
Από τις αρχαιολογικές εργασίες τώρα σε κτήρια εκτός του τεμένους, ανακαλύφθηκαν όλοι οι χώροι αλλά και οι φάσεις χρήσης τους που ανάγονται στον 7ο π.Χ, στο πρώτο ήμισυ του 6ου και στον ύστερο 6ο π.Χ. αιώνα. Κοντά στην ακτή ανακαλύφθηκε επίσης κτήριο η θεμελίωση, η κάτοψη και η θέση του οποίου τεκμηριώνουν ότι πρόκειται για παρατηρητήριο ή πύργο.



Εξαιρετικά πλούσια και ποικίλα ήταν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως χάρη στις ανασκαφικές εργασίες στα κτήρια δίπλα στο Ιερό του Απόλλωνα. Βρέθηκαν θραύσματα από αγάλματα κούρων και κορών, πληθώρα κεραμικών αρχαϊκής και κλασικής περιόδου, θραύσματα αγγείων με εγχάρακτες επιγραφές, αμφορείς, κρατήρες με παραστάσεις αλλά και καθημερινής χρήσης αγγεία και πολλά μεταλλικά χρηστικά αντικείμενα.

Ένας πραγματικά μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός που αποδεικνύει την τεράστια σημασία του Δεσποτικού ως σπουδαίου λατρευτικού τόπου της αρχαιότητας που έχει κεντρίσει το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί πηγή μελέτης για τις συνήθεις και τον τρόπο ζωής μιας σημαντικής περιόδου του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos