Γιάννης Σκιαδάς: Η πορεία του κορυφαίου Κυκλαδίτη πρωταθλητή από τον αθλητικό στίβο στη δόξα του Έπους του ΟΧΙ…

27 Οκτωβρίου 2017 18:41

Στα μέσα του 19ου περίπου αιώνα, ο παππούς του κορυφαίου αθλητή στίβου Γιάννη Σκιαδά, Παναγιώτης, μεταναστεύει από την Πάρο ή τη Νάξο (δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες) στη συνοικία Αξιώτικα στο λόφο του Φιλοπάππου. Ο γιός του και πατέρας του αθλητή σκοτώνεται στους Βαλκανικούς Πολέμους και δίνει έτσι το όνομά του στο τέκνο του που δόξασε την μεσοπολεμική Ελλάδα στο πεδίο του αθλητικού στίβου.

Ο Γιάννης Σκιαδάς, γεννημένος το 1913 στην Αθήνα, υπήρξε θρυλικός πρωταθλητής στίβου στους δρόμους 110μ. και 400μ. μετ΄εμποδίων, αθλητής του Παναθηναϊκού, Πανελληνιονίκης (1933 – 1939 πέντε χρυσά μετάλλια), Βαλκανιονίκης (1935 – 1939 δύο χρυσά μετάλλια), και ολυμπιονίκης αθλητής σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στο Βερολίνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

Αγωνίστηκε επίσης στους Ελληνοαιγυπτιακούς Αγώνες (1938 χρυσό μετάλλιο), στους διασυλλογικούς Ελληνοουγγρικούς Αγώνες (1939 δύο χρυσά μετάλλια), στους Τετραεθνείς Αγώνες Αιγύπτου (1939 δύο αργυρά μετάλλια) στους Αγώνες Στίβου ΣΕΓΑΣ (1935 χρυσό μετάλλιο) στα «Βενιζέλεια» (1937 δύο χρυσά μετάλλια).

Ο έξοχος αυτός Κυκλαδίτης αθλητής που τίμησε τόσες φορές τα ελληνικά χρώματα, ανέπτυξε επίσης μέσα στα μαύρα χρόνια της κατοχής έντονη κοινωνική δράση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών, διευθυντής της δισεβδομαδιαίας εφημερίδας «Αθηναϊκά Νέα» και πρωτοστάτησε στη διοργάνωση ποδοσφαιρικών και παλαιστικών αγώνων για την οικονομική στήριξη των κατοχικών συσσιτίων και την περίθαλψη ασθενών αθλητών και οικογενειών. Υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Κούλα Αγαγιώτου, απεβίωσε λόγω νεφρικής ανεπάρκειας σε ηλικία μόλις 31 ετών το 1944, λίγο πριν την απελευθέρωση και τάφηκε με τιμές «δημοσίου ανδρός».

Ενώ όμως η θρυλική του παρουσία στους αθλητικούς στίβους αλλά και η κοινωνική δράση του στα δύσκολα χρόνια της κατοχής είναι γνωστή, λιγότερο φωτισμένη είναι ίσως η συμμετοχή του στο πόλεμο του Ελληνοαλβανικού Μετώπου όπου υπηρέτησε ως απλός οπλίτης σε σύνταγμα πεζικού.

Σκιαδάς (Αριστερά)


Ο Γιάννης Σκιαδάς, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του εθνικού αγώνα και μετά τις στιγμές της έντονης αθλητικής δόξας, γεύτηκε στο έπακρο την υπερηφάνεια για τις ελληνικές νίκες στα πεδία των μαχών. Ενώ πολεμά με σθένος και αυταπάρνηση, αλληλογραφεί με τη μητέρα, τα αδέλφια και τους φίλους του εκφράζοντάς τους τη χαρά, την υπερηφάνεια και τον ενθουσιασμό του για τον αγώνα υπέρ της πατρίδας. Ευγενής προσωπικότητα πάνω απ΄όλα, είναι ανάμεσα σε εκείνους που αποστέλλουν γραπτές ευχαριστίες προς τους υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων για την προσφορά ρουχισμού στους πολεμιστές του Μετώπου.

Τιμημένος πρωταθλητής πολλάκις, υπήρξε ο Κυκλαδίτης Γιάννης Σκιαδάς στην διάρκεια του σύντομου βίου του. Αυτό όμως που λαμπρύνει περισσότερο τη δόξα του είναι ότι υπήρξε κοινωνικά ευαισθητοποιημένος πολίτης και φιλάνθρωπος σε καιρούς σκοτεινούς αλλά και γενναίος επίσης πολεμιστής του ΟΧΙ που δε δίστασε στιγμή να προτάξει τα στήθη του για τη σωτηρία της πατρίδας.

Από το 1950 έως το 2004, υπό τη διοργανωτική ευθύνη του Παναθηναϊκού και του Δήμου Παιανίας διεξάγονταν αγώνες ανώμαλου δρόμου και ποδηλασίας «στη μνήμη του Γιάννη Σκιαδά» με τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων αθλητών. Το 2015 θεσπίστηκαν οι αγώνες «Σκιάδεια» από το Δήμο Παιανίας ενώ τη δεκαετία του ΄90 ο Δήμος τοποθέτησε στην πόλη που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο αθλητής, μαρμάρινη προτομή του Γιάννη Σκιαδά έργο του γλύπτη Νικολάου Παυλόπουλου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos