Πρωτοχρονιάτικο μελωμένο χοιρινό ιδιαίτερο και εντυπωσιακό!

28 Δεκεμβρίου 2017 19:42

Το πρώτο τραπέζι του χρόνου είναι συνήθως ιδιαίτερο, πλουσιοπάροχο και γευστικό για να έχουν όλες οι μέρες της καινούργιας χρονιάς τη γεύση της αφθονίας και της νοστιμιάς της Πρωτοχρονιάς!

Στην πλούσια γαστρονομική παράδοση του λαού μας, το γιορτινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι στρωνόταν συνήθως με εδέσματα από χοιρινό κρέας, τα οποία παρουσιάζουν μια εξαιρετική ποικιλία παραλλαγών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κάθε γωνιά του τόπου μας και μια παραδοσιακή συνταγή, κάθε πατροπαράδοτο γιορτινό μαγείρεμα και μια γεύση απίθανης νοστιμιάς και μαγειρικής επινοητικότητας από τις νοικοκυρές της κάθε περιοχής.

Καθώς η κατανάλωση του κρέατος ήταν σπανιότερη από ότι σήμερα και προοριζόταν για τις μεγάλες γιορτές, οι γυναίκες του τόπου μας έβαζαν όλη τη φαντασία τους στην αξιοποίηση κάθε μέρους του χοιρινού κρέατος που έθρεφε ολόκληρες οικογένειες μέσα στη χρονιά.

Στα νησιά μας και ιδιαίτερα στην Πάρο, η κατανάλωση χοιρινού κρέατος συνδέονταν με τα χοιροσφάγια του Δεκεμβρίου. Ήταν η εποχή που τα γουρούνια που θρέφονταν από την άνοιξη στις εξοχικές κατοικιές, σφαγιάζονταν και το έθιμο αυτό γινόταν αφορμή βεγγέρας όπου συγγενείς, φίλοι και γείτονες μαζεύονταν για να στήσουν ένα νησιώτικο γλέντι με φαγητό και πολύ χορό! Ακολουθούσε το πάστωμα του κρέατος για συντήρηση, η δημιουργία της πηχτής και του καβουρμά. Ένα όμως εκλεκτό κομμάτι μαγειρευόταν στα νησιώτικα σπίτια την περίοδο των γιορτών στα οικογενειακά τραπέζια.

Το χοιρινό, αποτελεί αγαπημένο έδεσμα των περισσότερων μέχρι και σήμερα. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, ταιριάζει με πάμπολλα υλικά και αποτελεί ευέλικτο γευστικό κρεατικό που χάρη στο λιπάκι της σάρκας του δίνει τη λαχταριστή χαρακτηριστική νοστιμιά του με ότι κι αν συνδυαστεί! Σε παραδοσιακά πιάτα ή με μοντέρνες σύγχρονες μαγειρικές πινελιές, αποτελεί ένα εξαίσιο γεύμα που αξίζει τη θέση του στο γιορτινό τραπέζι!

Ένα χοιρινό μπουτάκι με τραγανή πετσούλα, αργοψημένο στο φούρνο με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και μελωμένες πατάτες, μας προτείνει παρακάτω η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Καλή χρονιά με υγεία!!!

Υλικά Συνταγής

1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 κιλά
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μπαλσάμικο
3 κ.σ. μουστάρδα
2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
Για τις πατάτες
1½ κιλό μικρές πατάτες
2 σκ. σκόρδο με τη φλούδα
2 πορτοκάλια (το χυμό)
1 λεμόνι (το χυμό)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Για το χοιρινό στο φούρνο, βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον. Το βάζουμε σε ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους.

Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το μπούτι. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα και 30′.

Βάζουμε σε μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες ,το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά.

Ανακατεύουμε το μέλι με το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα. Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30′ μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.

www.argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos