"Καράβες - Ένα παιχνίδι της Πάρου. Φτιάχνοντας και παίζοντας".

27 Ιανουαρίου 2018 13:34

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Ομίλου για την διατήρηση της Ναυτικής Παράδοσης του τόπου μας πρόκειται να λειτουργήσει Εργαστήριο κατασκευής Καράβας και σχετική Έκθεση με τίτλο "Καράβες - Ένα παιχνίδι της Πάρου. Φτιάχνοντας και παίζοντας".

Το Εργαστήριο θα λειτουργήσει τον προσεχή Φεβρουάριο, στην δημοτική αίθουσα στη μαρίνα της Ναόυσας κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.

Τι είναι οι Καράβες
Οι Καράβες είναι παιδικό παιχνίδι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Πάρο την δεκαετία του 1930, την μεταπολεμική περίοδο και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τα παιδιά κατασκεύαζαν αυτοσχέδια τις Καράβες τους με βασικό υλικό ένα τενεκέ που τον έκοβαν και τον διαμόρφωναν σε σχήμα καραβιού. Η διαμόρφωση της πλώρης, της πρύμνης και της αρματωσιάς καθόριζε και τον τύπο του σκάφους που αντέγραφε το μοντέλο.
Μετά την απλή, σχετικά επίπονη και με εντυπωσιακές παραλλαγές κατασκευή, ακολουθούσε το παράκτιο αρμένισμα. Συνδεδεμένες με τρίχα ή σπάγγο οι Καράβες ρυμουλκούνταν από τον Αϊ Δημήτρη στην Τράπεζα των Ψαριανών ή αντίστροφα, εν μέσω ναυμαχιών, ναυαγίων πανηγυρισμών και απογοητεύσεων

Παλαιότερα Εργαστήρια
Στα τέλη του 1990 το Μουσείο Οθ. Κάπαρη στη Νάουσα σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Νάουσας (Χ.Ο.Ν.) οργάνωσε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατασκευής και αρμενίσματος Καράβας με μεγάλη συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων.
Τον χειμώνα του 2009-2010 μια ομάδα νέων του χωριού οργάνωσε ένα εργαστήριο κατασκευής Καράβας με εντυπωσιακή συμμετοχή, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον για το ξεχασμένο αυτό παιχνίδι.

Εργαστήριο κατασκευής Καράβας
Το εργαστήριο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και η λειτουργία του χωρίζεται σε τρία σκέλη:

α) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο "Μικροί Καραβο - μάστορες".
Τα παιδιά ηλικίας 6 και άνω χωρισμένα σε ομάδες των 4 ατόμων θα έχουν την δυνατότητα με την καθοδήγηση των έμπειρων μαστόρων να φτιάξουν τη δική τους Καράβα.
Απαραίτητα υλικά ένας τενεκές, ένα σκουπόξυλο, μία τάβλα κρεβατιού, ένα κομμάτι σεντόνι και σπάγκος.

β) Οργανωμένες επισκέψεις τις πρωινές ώρες για τους μαθητές των σχολείων.
Oι μαθητές των σχολείων θα μπορούν να επισκέπτονται το Εργαστήριο και την Έκθεση κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους.

γ) Έκθεση Καράβας
Στην αίθουσα θα λειτουργεί παράλληλα με το εργαστήριο Έκθεση με παλαιότερες Καράβες.

Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου θα οργανωθεί ειδική εκδήλωση και αγώνας επίδειξης όπου οι μικροί κατασκευαστές θα έχουν την ευκαιρία να αρμενίσουν τις Καράβες τους στο λιμάνι της Νάουσας.

Ελάτε να φτιάξουμε παρέα την Καράβα σας...
Ωράριο Λειτουργίας:
Το εργαστήριο για τα παιδιά θα λειτουργεί από 3 έως 25 Φεβρουαρίου:
Τετάρτη 17:00 - 20:00
Σάββατο 11:00 - 14:00
Κυριακή 11:00 - 14:00
Για τους ενήλικες το εργαστήριο θα λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης.

H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι ελεύθερη.

Χώρος λειτουργίας:
Στην δημοτική αίθουσα στη μαρίνα της Νάουσας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6974903604, 6936842489.

Υπεύθυνοι Εργαστηρίου:
Σωμαρίπας Μανώλης, Μαλαματένιος Στέλιος, Ξύγκης Κίμωνας, Σεβαστιανός Αναγνωστόπουλος, Κουρτέλλης Δημήτριος.

Χορηγός Δήμος Πάρου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos