25η Μαρτίου: Μαγευτική επετειακή βραδιά λαμπαδηφορίας στην Παροικία Πάρου (Βίντεο + Φωτό)

26 Μαρτίου 2018 15:54

Σε μια άκρως κατανυκτική και μαγευτική βραδινή ατμόσφαιρα, αναβίωσε το βράδυ της 25ης Μαρτίου στην Παροικία της Πάρου το έθιμο της λαμπαδηφορίας προς τιμήν της μνήμης της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης και της Πάρου Μαντώς Μαυρογένους.

Μικρά παιδιά και μεγάλοι, με αναμμένες δάδες, κεριά και φαναράκια στα χέρια, περιδιάβηκαν τα γραφικά σοκάκια του οικισμού και κατέληξαν στα σκαλάκια του Κάστρου στην παλαιά αγορά όπου τους περίμεναν παραδοσιακά κεράσματα.
Κατανυκτικές ωστόσο και γεμάτες περισυλλογή, σχεδόν ιερές, ήταν οι στιγμές της πορείας του πλήθους των λαμπαδηφόρων μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικίας.

Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική μνήμη που διατήρησε το έθιμο ζωντανό εδώ και δύο περίπου αιώνες, οι παριανοί λαμπαδηφόροι αναβίωσαν σε συμβολικό επίπεδο το μήνυμα της Ανάστασης του Γένους όπως αυτό διαδόθηκε στα χρόνια του Επαναστατικού Αγώνα.

Τότε που το φως από αναμμένες δάδες, αποτελούσε τον μυστικό κώδικα εμψύχωσης των υπόδουλων Ελλήνων ότι η ώρα του φωτός της Ελευθερίας πλησιάζει και θα νικήσει το σκότος της τυραννίας και της μαύρης σκλαβιάς.

Το έθιμο που ζωντάνεψε το βράδυ της 25ης Μαρτίου στην Πάρο, συνοδεύτηκε από επετειακούς σκοπούς και τραγούδια από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πάρου και τις Χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας.


Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos