Η κατοχύρωση της ονομασίας Π.Ο.Π για τα κρασιά και την Γραβιέρα της Πάρου δεν αξίζει του χλευασμού ιδιαίτερα από αιρετούς

29 Ιουνίου 2018 17:10

Με έκπληξη διαβάσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο στις 26-6-2018 το δελτίο τύπου της ΔΕΥΑ Πάρου με τίτλο << Άραγε μετά την Γραβιέρα Πάρου Π.Ο.Π , το επόμενο αγροτικό προϊόν του νησιού μας θα είναι το ΡΥΖΙ ; ;! ! >>.

Το αναζητήσαμε και στην επίσημη ιστοσελίδα της , και μείναμε καταρχήν έκπληκτοι με το περιεχόμενο, το ύφος, το στήσιμο ( μία φωτογραφία αρχείου με οριζώνες στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης για εισαγωγή και για κλείσιμο ένα ερημοποιημένο τοπίο), την προχειρότητα και τις πληροφορίες που μετέδιδε στον κάτοικο της Πάρου.

Σε κανένα άλλο δελτίο τύπου ή ανακοίνωση της, η Δημοτική Επιχείρηση δεν έχει χρησιμοποιήσει αντίστοιχη φρασεολογία, που δεν αρμόζει άλλωστε στον ρόλο και στην ιστορία της.

Περισσότερη δε έκπληξη μας προκάλεσε το σθένος με το οποίο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ υπερασπίστηκε τις απόψεις που εκφράζει η ανακοίνωση και η άρνηση του να το ανακαλέσει, όταν σύσσωμη η Αντιπολίτευση το ζήτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ίδιο απόγευμα.

Η κατοχύρωση της ονομασίας Π.Ο.Π για τα κρασιά και την Γραβιέρα της Πάρου που έχει επιτευχθεί με πολύ κόπο και η προσπάθεια κατοχύρωσης και άλλων τοπικών προϊόντων σαν Π.Γ.Ε ή Π.Ο.Π ήταν και είναι μόνιμη προσπάθεια και πόθος των αγροτών της Πάρου και προφανώς δεν αξίζει του χλευασμού ιδιαίτερα από αιρετούς.

Για τον σκοπό αυτό έγιναν τεράστιοι αγώνες και έχουν διατεθεί μεγάλα ποσά από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου κατά το παρελθόν. Σήμερα αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ισόρροπη ανάπτυξη της Πάρου πρέπει να βασίζεται στον πρωτογενή τομέα που την στήριξε «τα πέτρινα χρόνια» του παρελθόντος, αλλά και τα χρόνια της τωρινής κρίσης. Τα τοπικά επώνυμα διατροφικά προϊόντα είναι ο καλύτερος πρεσβευτής και η μεγαλύτερη διαφήμιση για το νησί μας.

Στόχος του δελτίου της ΔΕΥΑΠ, άγνωστο για ποιο λόγο, είναι να ενοχοποιηθεί το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Πάρου για ενδεχόμενη έλλειψη νερού. Για τον λόγο αυτό καλούνται οι αγρότες, ως μόνοι υπαίτιοι για απώλειες νερού και υδροκλοπές, να «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις». Οι αγρότες υπολογίζουν και σέβονται και την τελευταία σταγόνα νερού, την αξιοποιούν εδώ και χρόνια με τον καλύτερο τρόπο, γιατί γνωρίζουν ότι στο νερό βασίζεται η επιβίωση, το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Ανακυκλώνουν το νερό, δεν το πετούν σαν απόβλητο στην θάλασσα, δεν το σπαταλούν για να ποτίζουν γκαζόν, κάκτους, φοίνικες, εξωτικά καλλωπιστικά φυτά ούτε για να γεμίζουν πισίνες με χλώριο και να μολύνουν το έδαφος στη συνέχεια με την απόρριψη του.

Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού δραστηριοποιούνται σε ξηρικές, κατά κύριο λόγο, καλλιέργειες (κριθάρι, αμπέλια, ελιές) και στην κτηνοτροφία και έχουν πρώτο τους μέλημα την προστασία του νερού και του περιβάλλοντος.

Η καλλιέργεια ρυζιού και ο χαρακτηρισμός του σαν Π.Ο.Π., οι υδροκλοπές από το δίκτυο και η κατανάλωση του 80% του νερού της ΔΕΥΑΠ για άρδευση, αν δεν είναι αποκυήματα φαντασίας του ευφάνταστου συντάκτη του δελτίου, είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά την διοίκηση της επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΠ διαχειρίζεται και εμπορεύεται, χωρίς όριο, ένα κοινωνικό αγαθό που ανήκει σε όλα τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους που ζουν σήμερα και θα ζήσουν και αύριο στην Πάρο και δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά παιχνίδια. Ελπίζουμε ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν στο μέλλον οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης οι οποίες άλλωστε δεν είναι ιδιοκτήτες των υπογείων υδάτων ούτε ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης και ελέγχου του υδάτινου δυναμικού.

Κατά το παρελθόν το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ και ο Δήμος είχαν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των καταναλωτών όσον αφορά την εξοικονόμηση νερού, τον περιορισμό των απωλειών από βλάβες και διαρροές, και κάτι ανάλογο θα περίμενε κανείς και φέτος.

Ζητάμε να αποσυρθεί το δελτίο τουλάχιστον ως ατυχές και όλοι μαζί να προστατέψουμε τον υδάτινο πλούτο του νησιού μας, μιας και έχουμε την τύχη σαν Παριανοί να έχουμε σε «αφθονία» το νερό σε σχέση με τα άλλα Κυκλαδονήσια .

 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

 ΠΑΡΟΣ 28/06/2018

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos