Πάρος: Σωτήριες για τη ζωή οι δράσεις εκπαίδευσης του κοινού από την Ε.Ο.Δ. Η απίστευτη ιστορία που το αποδεικνύει...

06 Σεπτεμβρίου 2018 09:16

Είναι γνωστή η εξαιρετικά πολύτιμη αρωγή των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης - Παράρτημα Κυκλάδων σε όλες τις περιστάσεις εκτάκτου ανάγκης στο νησί της Πάρου.


Τα μέλη της Ε.Ο.Δ. άοκνα, με αυταπάρνηση και προσήλωση στο εθελοντικό τους καθήκον προς την κοινωνία του νησιού, έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διάσωση συνανθρώπων μας αναπληρώνοντας επάξια το έλλειμμα που εμφανίζουν πολλές φορές οι κρατικές δομές ως προς την αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν άμεσης επέμβασης.

Σε πυρκαγιές, σε περιστατικά περιβαλλοντικής ρύπανσης, σε διακομιδές ασθενών, σε αναζητήσεις αγνούμενων συμπολιτών μας σε στεριά ή σε θάλασσα, σε τροχαία ατυχήματα και γενικότερα σε συμβάντα επείγουσας προτεραιότητας, όταν δηλαδή η ζωή ή ο θάνατος κρίνονται καμιά φορά στα δευτερόλεπτα, τα μέλη της Ε.Ο.Δ. ήταν πάντα εκεί για να διασώσουν ανθρώπους, περιουσίες και φυσικό πλούτο έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Στο ανεκτίμητο έργο της Ε.Ο.Δ. στην Πάρο, έχουν γίνει κοινωνοί αρκετοί συμπολίτες μας, μέσω των σεμιναρίων που έχει κατά καιρούς διοργανώσει η Ομάδα για την εκπαίδευση των πολιτών του νησιού πάνω σε τεχνικές παροχής πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις περιστατικών αιφνίδιου κινδύνου για τη ζωή.

Τεχνικές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και πολλές άλλες πολύτιμες πρακτικές γνώσεις διάσωσης, έχουν παρουσιαστεί στα σεμινάρια της Ε.Ο.Δ καθιστώντας την Ομάδα σπουδαία όχι μόνο για το πλούσιο ανθρωπιστικό έργο της αλλά και για την επιμορφωτική της δραστηριότητα πάνω στο νησί. Μπορεί να φαντάζει απλό, αλλά η στοιχειώδης μεταξύ άλλων εκπαίδευση πάνω σε τεχνικές καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, είναι ικανή να χαρίσει τη ζωή σε ανθρώπους που υπέστησαν ξαφνικά καρδιακό επεισόδιο απομακρύνοντας έτσι σταθερά τις μεγάλες πιθανότητες να αποβεί αυτό θανατηφόρο σε οξεία ή ακόμη και ηπιότερα περιστατικά.

Η παρακάτω απίστευση ιστορίας ζωής μαρτυρά τη σημασία της εκπαίδευσης στην παροχή πρώτων βοηθειών για τη διάσωση μιας ζωής.

Η πραγματική αυτή ιστορία, καταδεικνύει επίσης, ότι όλοι εμείς οι πολίτες της Πάρου που έχουμε τη επωφελή δυνατότητα να αποκομίσουμε πρακτικές γνώσεις μέσα από τα σεμινάρια της Ε.Ο.Δ. στον τόπο μας, οφείλουμε να μάθουμε το πως θα δωρίσουμε ζωή στην οικογένειά μας, στους φίλους μας, στην κοινωνία μας, λαμβάνοντας απλές αλλά τόσο ανεκτίμητες για τη διάσωση μιας ζωής γνώσεις...

Η Αντρέα Τρέινορ κι ο Μαξ Μοντγκόμερι από την Καλιφόρνια σίγουρα είχαν φανταστεί διαφορετικά το πρώτο τους ραντεβού.

Η απίστευτη ιστορία αγάπης τους ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017. Γνωρίστηκαν τυχαία μέσω Facebook και κανόνισαν να πάνε μαζί για κωπηλασία σε παραλία της Σάντα Κρουζ. Δεν πρόλαβε, όμως, ο 56χρονος να βγει από το νερό κι ένιωσε ένα ξαφνικό κάψιμο στο στήθος. «Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να φθάσω μέχρι το αυτοκίνητο», είπε στο CBS.

Αλλά δεν τα κατάφερε. Κατέρρευσε κατέρρευσε πέφτοντας μπρούμυτα στην άμμο. Είχε πάθει καρδιακή ανακοπή.

Στάθηκε, όμως, τυχερός στην ατυχία του, αφού η Αντρέα είναι γιατρός. Έτρεξε προς το μέρος του, τον γύρισε ανάσκελα κι άρχισε αμέσως τη διαδικασία καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης με μαλάξεις στο στήθος και φυσώντας αέρα μέσω του στόματος στους αεραγωγούς του.

«Στην αρχή ένιωσα λίγο τον σφυγμό του, αλλά μετά τίποτε. Σκέφτηκα ότι πέθανε, αλλά συνέχισα», είπε η Αντρέα.

Τη δραματική σκηνή κατέγραψε μια κάμερα, που είχε τοποθετηθεί στο σημείο για να παρακολουθεί τις κινήσεις των γλάρων στην ακτή.

Το ζευγάρι έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο ελπίζοντας να διαδώσει το μήνυμα ότι η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη μπορεί να σώσει ζωές. (Βίντεο: YouTube/Paddle4Life)

Το φιλί της ζωής θα αποδειχθεί σωτήριο, μετά από λίγο θα φθάσουν στο σημείο διασώστες εφοδιασμένοι με απινιδωτή. Μετά την έκτη προσπάθεια η καρδιά του Μαξ θα αρχίσει να κτυπά ξανά μετά από συνολικά 17 λεπτά που έμεινε ακίνητη. Στο διάστημα αυτό ο εγκέφαλός του συνέχισε να τροφοδοτείται με οξυγόνο χάρη στις προσπάθειες της Αντρέα.

H Αντρέα Τρέινορ κι ο Μαξ Μοντγκόμερι H Αντρέα Τρέινορ κι ο Μαξ Μοντγκόμερι

«Ο αέρας που μου έδινε με το στόμα της ήταν το πρώτο μας φιλί. Χάρη στις δικές της προσπάθειες ζω και μάλιστα χωρίς να έχω γίνει φυτό και μπορούμε να ανταλλάσσουμε φιλιά. Της είμαι ευγνώμων», λέει ο Μαξ.

Το πλήρωμα του ασθενοφόρου μετέφερε τον Μαξ στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε κατεπείγουσα επέμβαση.

Έκτοτε είναι αχώριστο ζευγάρι με τη γυναίκα που του έσωσε τη ζωή και κάνουν μαζί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, σε μια προσπάθεια να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους να μάθουν την τεχνική της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ), που μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί σωτήρια. Σύμφωνα με ειδικούς μια καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου οδηγεί στο 90% των περιπτώσεων στο θάνατο. Οι πρώτες βοήθειες, ωστόσο, διπλασιάζουν τις πιθανότητες επιβίωσης...

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos