«Αγνοούνται» τα ...ακίνητα προς ενοικίαση, λόγω Airbnb στην Πάρο και στις Κυκλάδες!

29 Οκτωβρίου 2018 18:56

Νέα δεδομένα έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες το μοντέλο χρονομίσθωσης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb η οποία φιλοξενεί καταχωρίσεις κατοικιών προς βραχυχρόνια μίσθωση για τουριστική χρήση.


Ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών σε τουριστικές ειδικότερα νησιωτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Πάρος, πέρασε από την τοπική αγορά μακροχρόνιων μισθώσεων στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μέσω της Airbnb με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόβλημα στην ανεύρεση ενοικίασης κατοικιών για μακροπρόθεσμη χρήση.

Δυσεύρετα τείνουν να γίνουν πλέον τα ακίνητα για άτομα που για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους, εγκαθίστανται σε τουριστικές περιοχές και προτίθενται να αναζητήσουν ενοικιαζόμενη στέγαση. Έχουν ήδη εμφανιστεί δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Οικήματα σε δημοφιλείς κυρίως προορισμούς, είναι μάλλον περιζήτητα για εκείνους που χρειάζονται μόνιμη μισθωμένη κατοικία.

Ενδεικτικές του μεγάλου προβλήματος, είναι επίσης μαρτυρίες ενοικιαστών που κάνουν λόγο για ζήτηση προσχηματικής υπέρογκης αύξησης ενοικίου από τους ιδιοκτήτες, προκειμένου εκείνοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το οίκημα ώστε να το διαθέσουν ακολούθως προς μίσθωση μέσω της Airbnb.
Η ζήτηση επομένως μακροπρόθεσμης μισθωμένης στέγης έχει εκ των πραγμάτων αυξηθεί κατά πολύ, ενώ παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν να διαθέτουν τα ακίνητά τους προς βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις καθώς τα χρήματα που αποκομίζουν είναι περισσότερα χωρίς επιπλέον να υπάρχει βαρεία επιβάρυνση του ακινήτου και δέσμευσή του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα είναι φλέγον κυρίως στα νησιά και αρκετοί που αναζητούν εκεί στέγη δηλώνουν απογοητευμένοι από το «σαφάρι» της αναζήτησης κάνοντας μάλιστα σκέψεις να εγκαταλείψουν τον τόπο παρά το γεγονός ότι έχουν βρει εργασία εκεί. Η δυσλειτουργία που έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες το νέο μοντέλο της χρονομίσθωσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως καθώς η εύρυθμη ζωή τους κινδυνεύει να διαταραχθεί σοβαρά από ένα ζήτημα που πέρα από οικονομικές έχει και σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις...

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos