«Πνίγηκαν» οι υγρότοποι της Πάρου! Εντυπωσιακά πλάνα από Αλυκή και Φιλίζι... (Βίντεο + Φωτό)

17 Ιανουαρίου 2019 19:58

«Άνοιξαν» οι ουρανοί στην Πάρο τον φετινό Γενάρη καθώς το φαινόμενο των παρατεταμένων βροχοπτώσεων τις τελευταίες κυρίως μέρες, άλλαξε ακόμα και το φυσικό τοπίο σε πολλές περιοχές του νησιού!

Οι παραδοσιακές αλυκές της Πάρου, αναπόσπαστο στοιχείο της περιβαλλοντικής κληρονομιάς του τόπου και πηγή του «δώρου» της φύσης που αποτελούσε το αλάτι για το νησί ιδίως σε παλαιότερες εποχές, πλημμύρισαν!

Ειδικά στην Αλυκή και στη θαλασσολίμνη του Φιλιζίου μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε λίμνες που σε τίποτα δεν θυμίζουν τα φυσικά κοιλώματα του ανάγλυφου μέσα από τα οποία παλαιότερα συνέλεγαν το αλάτι.

Ξεχείλισαν τόσο πολύ, που σε ορισμένα σημεία οι κοντινοί σε αυτές δρόμοι έγιναν σχεδόν δύσβατοι, «πνιγμένοι» από το πολύ νερό! Η γνώριμη εικόνα της αλυκής σε Αλυκή και της θαλασσολίμνης στο Φιλίζι αυτή δηλαδή που παρουσίαζαν σε άλλες εποχές του χρόνου, έχει πλήρως μετασχηματιστεί, με αποτέλεσμα εδαφικά βαθουλώματα και δρόμος να έχουν γίνει σε πολλά σημεία ένα!

Οι αλυκές της Πάρου, μνημείο της τοπικής περιβαλλοντικής και πολιτισμικής παράδοσης, σημείο «συνομιλίας» των κυρίαρχων στοιχείων της παριανής φύσης, δηλαδή της θάλασσας, του ήλιου και του ανέμου, παρήγαγαν στο παρελθόν, ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της ζωής. Η σημασία τους για το τοπικό οικοσύστημα τεράστια, καθώς αποτελούσαν υγροτόπους στους οποίους κατέφευγαν τα πτηνά, κυρίως τα αποδημητικά, και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται επίσημα ως προστατευόμενες περιοχές.

Δείτε εντυπωσιακά πλάνα μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και περιηγηθείτε στο κύκλο των εποχών και των καιρικών φαινομένων που τις διέτρεχαν πάντοτε, μέσα από την παρούσα χειμερινή εικόνα τους...

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos