Πάρος: Έφυγε από τη ζωή η «ψυχή» του παραδοσιακότερου θρυλικού καφενείου στο λιμάνι της Παροικίας

18 Απριλίου 2019 18:41

Είναι εκείνες οι στιγμές που νιώθεις το περίεργο σφίξιμο στο στομάχι. Οι θύμησες μιας ολόκληρης εποχής περνούν, καρέ – καρέ σαν ταινία από μπροστά σου και βλέπεις τον εαυτό σου πρωταγωνιστή, σε ένα ρόλο που δεν θα ξεχάσεις ποτέ, γιατί απλά πρωταγωνιστείς στην ίδια σου τη ζωή.


Ήταν τότε, τα καλοκαίρια της δεκαετίας του ’80 που σαν παιδί έμπαινα κάθε πρωί στο μαγαζί, στο καφεζαχαροπλαστείο «Αφοί Αποστολόπουλοι» στο λιμάνι της Παροικίας, για να πιω φρέσκο αγελαδινό γάλα βάζοντας πάντα λίγο κακάο, γιατί ως παιδί της Αθήνας ήμουν αμάθητος στη μυρωδιά και δεν μπορούσα να το καταπιώ.

Ήταν τότε που κάναμε μπάνιο στο λιμάνι της Παροικίας, ενώ τα πλοία μπαινόβγαιναν και εμείς διασχίζαμε με τα μαγιό το δρόμο προς το καφενείο για να «κλέψουμε» την μπουκιά από το στόμα των γονιών μας αφού το φρεσκοψημένο χταποδάκι μοσχομύριζε στην περιοχή.

Καφενείο εμβληματικό, σημείο αναφοράς στην Παροικία, τόπος συνάντησης όλες τις ώρες της ημέρας μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης για ντόπιους, για τουρίστες, για τους πάντες, καθώς το θρυλικό καφενείο στο λιμάνι απέναντι από τον ανεμόμυλο, συμπύκνωνε ολόκληρη την κοινωνική και δημόσια ζωή του νησιού σε προγενέστερες δεκαετίες.

Από την απλότητα του διάκοσμου που διέκρινε την εποχή, από τη γνήσια, ανεπιτήδευτη, εγκάρδια φιλοξενία που πρόσφερε στους θαμώνες του, ήταν συνώνυμο της Πάρου της παράδοσης που τόσο αγαπούσαν και υπηρετούσαν με μεράκι τα αφεντικά του.

Ο δημιουργός και ένας εκ των ιδιοκτητών του θρυλικού καφενείου «Αφοί Αποστολόπουλοι» από σήμερα δεν είναι πλέον μαζί μας.

Ο Θανάσης Αποστολόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών και μαζί του «έφυγε» και ένα κομμάτι εκείνη της Πάρου. Αποτέλεσε έναν από τους πρεσβευτές του νησιού και με τον δικό του μοναδικό τρόπο συμπλήρωσε το παζλ των προσωπικών μου αναμνήσεων, κάνοντας πιο πλούσια τη ζωή μου.



Ο Θανάσης Αποστολόπουλος γεννήθηκε στην Πάρο το 1929. Δραστήριος, εργατικός και άοκνος από νεαρή ηλικία καταπιάστηκε με πολλά και σε όλα επέτυχε. Ακολούθησε το δρόμο της θάλασσας όπως πολλοί παριανοί και έγινε ναυτικός. Όταν βίωσε την τραγική εμπειρία τριών ναυαγίων, αποφάσισε να ζήσει στη στεριά.
Το 1965 ο ίδιος ξεκίνησε και δημιούργησε με δικά του χρήματα το κτίσμα του καφεζαχαροπλαστείου «Αφοί Αποστολόπουλοι» το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 1967 και λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το Νοέμβριο του 1993.
Η μορφή του καλοσυνάτου, άριστου οικογενειάρχη Θανάση Αποστολόπουλου θα μας λείψει.

Το psts.gr και οι συνεργάτες του εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.
Για κάποιους από εμάς δεν ήταν απλώς η μοναδική, εμβληματική φιγούρα του παραδοσιακού ιδιοκτήτη καφενείου στο λιμάνι της Πάρου.

Ήταν ο θείος Θανάσης. Καλό σου ταξίδι θείε.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 12:00 στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos