H Πάρος το πρώτο νησί στη Μεσόγειο χωρίς πλαστικά σκουπίδια

18 Ιουλίου 2019 12:58

Η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην σταδιακή απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. Κάποια από τα κυρίαρχα προϊόντα που θα βγουν,σύντομα, από τη ζωή μας είναι τα πλαστικά καλαμάκια, τα μπουκάλια νερού και τα ποτήρια μιας χρήσης. Ήδη έχουμε αρχίσει, συλλογικά, να αφήνουμε τις πλαστικές σακούλες στο παρελθόν.


Η Clean Blue Alliance συνεργάζεται με τις τοπικές κοινότητες του νησιού - περιλαμβάνοντας κυβερνητικούς φορείς, πολιτιστικούς φορείς, επιχειρήσεις και τοπικές πρωτοβουλίες για να διερευνήσει και να ποσοτικοποιήσει τις ροές, τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των πλαστικών σκουπιδιών από την "πηγή" μέχρι να καταλήξουν στη θάλασσα. Στο επόμενο στάδιο θα προτείνει και θα συνδημιουργήσει με τους καταστηματάρχες και τους πολίτες της Πάρου λύσεις για τη μείωση της μόλυνσης της θάλασσας από πλαστικά μιας χρήσης.

Η Clean Blue Paros στηρίζει τον Δήμο και την προσπάθεια των κατοίκων να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί στη Μεσόγειο χωρίς πλαστικά σκουπίδια και έναν πρωτοπόρο σε παγκόσμιο επίπεδο στον αγώνα κατά της μόλυνσης της θάλασσας από πλαστικά. Ο σκοπός της Clean Blue Paros είναι διπλός: να μειώσει δραστικά τον όγκο των παραγομένων πλαστικών μιας χρήσης και να βελτιστοποιήσει τη διαχείριση του εναπομείναντος όγκου πλαστικών απορριμμάτων.

Η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης έχει ξεκινήσει μέσα από εργαλεία περιβαλλοντικής και κοινωνικής έρευνας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων η γνώμη και διάθεση των κατοίκων αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί ένα παράδειγμα προς μίμηση στους τομείς της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας.

Σκοπός της κοινωνικής έρευνας είναι να διερευνήσουμε τις προτιμήσεις κατοίκων και επισκεπτών αναφορικά με τα μέτρα προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα πλαστικά απορρίμματα, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και τις εναλλακτικές σε αυτά.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Οι συμμετοχή όλων είναι σημαντική καθώς θα χαράξει την μελλοντική στρατηγική της πρωτοβουλίας.

Πατήστε εδώ για το ερωτηματολόγιο

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos