I.M Παροναξίας – Ι.Π.Π.Ε.Π: Ψήφισμα για την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης

07 Αυγούστου 2020 15:08

Η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας της Εκατονταπυλιανής Πάρου, αυτού του μοναδικού παλαιοχριστιανικού Ναού που οι Άγιοι Αυτοκράτορες Κωνσταντίνος και Ελένη πρό 17 αιώνων ανήγειραν και ο ευσεβής Αὐτοκράτορας Ιουστινιανός του προσέδωσε την

σημερινή μορφή ως αντίγραφο της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, πού συνήλθε σε έκτακτη Συνεδρία τήν 31η Ιουλίου ε.έ, υπό τήν προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του τουρκικού κράτους να επαναφέρει την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως σε καθεστώς ενεργού μουσουλμανικού τεμένους, μετά από 86 χρόνια λειτουργίας της ως μουσείου.
Πρόκειται για μία πράξη που αντίκειται σε όλες τις διεθνείς αρχές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και στοχεύει στην ιστορική ταυτότητα του κορυφαίου αυτού μνημείου, το οποίο συμπυκνώνει όσο κανένα άλλο την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου.
Η οπισθοδρομική αυτή απόφαση, θα έχει αναπόφευκτα σημαντικές επιπτώσεις στην προστασία και την ακεραιότητα της Αγίας Σοφίας. Η μεταβίβαση της διαχείρισης από την τουρκική αρχαιολογική υπηρεσία στις θρησκευτικές αρχές εκθέτουν την Αγία Σοφία σε μόνιμο κίνδυνο αλλοιώσεων και καταστροφών.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας, ελπίζοντας ότι η απόφαση της 10ης Ιουλίου θα αποτελέσει μία σύντομη παρένθεση στην ιστορία της Αγίας Σοφίας και ότι το μνημείο θα επανέλθει στην προτέρα λειτουργία τους.
Ασφαλώς θεωρείται αυτονόητο ότι για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης, η Αγία Σοφία είναι ένας Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός που για περίπου χίλια χρόνια λειτουργούσε αδιαλείπτως ως τόπος λατρείας του Παναγίου Τριαδικού Θεού. Ως εκ τούτου ενδόμυχος πόθος και ευχή όλων μας είναι ο Πάνσεπτος αυτός Ναός - Σύμβολο, να επανέλθει στον σκοπό για τον οποίο ανηγέρθη, χωρίς αλλοιώσεις και παραχαράξεις που ήδη κατά τρόπο ασεβή και απαράδεκτο συντελούνται από την Τουρκική ηγεσία, να αποδοθεί δηλαδή και πάλι στην ελεύθερη λειτουργική ζωή των Ορθοδόξων χριστιανών.

 

Εκ της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος
Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos