Πάρος: «Σιωπηλή» η Νάουσα στα Εννιάμερα της Παναγίας. Ανάμνηση το Κουρσάρικο Δρώμενο…

24 Αυγούστου 2020 19:24

Η μεγαλύτερη παραδοσιακή γιορτή της Νάουσας, η ωραιότερη πανηγυρική βραδιά της που συγκέντρωνε χιλιάδες κόσμο και «ταξίδευε» ντόπιους και επισκέπτες στα μονοπάτια της κουρσάρικης ιστορίας της, φέτος ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας.

 

Το βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής των Εννιάμερων της Παναγίας, η Νάουσα «σιώπησε» και το φαντασμαγορικό πανηγύρι της που συνίστατο στη μουσικοχορευτική αναπαράσταση ενός επεισοδίου του κουρσάρικου παρελθόντος της, γνωστό ως «Κουρσάρικο Δρώμενο», δεν πραγματοποιήθηκε φέτος.

Από το 1965 που πρωτοξεκίνησε η παρουσίασή του, το «Κουρσάρικο Δρώμενο» τη νύχτα των Εννιάμερων, έδινε ζωή στον τόπο και προσέλκυε το ενδιαφέρον με την μοναδική ζωντάνια και φαντασμαγορία του.

Νέες και νέοι της Νάουσας, παραδοσιακά ντυμένοι χόρευαν και τραγουδούσαν ερμηνεύοντας θεατρικά την αρπαγή νεαρών γυναικών από πειρατές ενώ στο λιμανάκι θεαματικά φωτισμένα καϊκια ολοκλήρωναν το μαγευτικό σκηνικό του δρώμενου που στο τέλος κατέληγε σε ένα μεγαλειώδες μουσικοχορευτικό πανηγύρι με τη συμμετοχή του κόσμου. Σκηνές ανεπανάληπτες της καλοκαιρινής Νάουσας στην πιο μεγάλη γιορτή της!

Μόνο δύο χρονιές από το 1965, δεν πραγματοποιήθηκε το δρώμενο κι εφέτος ήταν η τρίτη. Ωστόσο, το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία λιγότερου από άλλες φορές κόσμου και με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στα σοκάκια του οικισμού.

Το βράδυ της ίδια ημέρας, σε κομβικά σημεία του οικισμού, είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες από το Κουρσάρικο Δρώμενο περασμένων ετών που ξυπνούσαν σε κατοίκους και επισκέπτες αναμνήσεις από την ομορφότερη νύχτα της Νάουσας…

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos