Πάρος: Μάσκα εναντίον του κορωνοϊού. Που σταματά το δικαίωμα και αρχίζει η υποχρέωση ;

24 Σεπτεμβρίου 2020 19:51

Ειδικοί επιστήμονες, λοιμωξιολόγοι και πολιτεία, συστήνουν τη χρήση μάσκας από τους πολίτες ως μέτρο ενάντια στην διασπορά της νόσου Covid – 19.

Ειδικά σε συνθήκες συνάθροισης ατόμων σε κλειστούς χώρους, η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις, εμείς οι πολίτες δεν συμμορφωνόμαστε με το μέτρο γράφοντας τις υποδείξεις στα παλαιότερα των υποδημάτων μας.

Σε συνθήκες συγχρωτισμού νεαρών ατόμων, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και ενδεχομένως σε εκκλησίες, το συγκεκριμένο μέτρο αναχαίτισης της πανδημίας πάει σε αρκετές περιπτώσεις «περίπατο». Μάλιστα σε κάποιες εκκλησίες και ξωκλήσια στην Πάρο επικρατεί ο παραλογισμός της απαγόρευσης εισόδου σε όποιους φορούν μάσκα με την αντιεπιστημονική δικαιολογία ότι στους χώρους αυτούς δεν «εισχωρεί» ο ιός. Άλλες φορές πάλι, κάποιοι επιστρατεύουν την έννοια των δημοκρατικών δικαιωμάτων υποστηρίζοντας ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η μη χρήση μάσκας.

Στη δημοκρατία ωστόσο κάθε δικαίωμα συνεπάγεται και μια υποχρέωση και επίσης, το δικαίωμα του κάθε μεμονωμένου πολίτη τελειώνει εκεί που αρχίζει το δικαίωμα του συμπολίτη του.
Όταν επιβάλλεται η είσοδος σε χώρους λατρείας χωρίς τη χρήση μάσκας, πως μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να προσέλθουν στους ναούς και να μετάσχουν της θρησκευτικής λατρείας;

Δεν παραβιάζεται το δικαίωμά τους;

Αυτοί οι άνθρωποι στερούνται της δυνατότητας μετοχής στην λατρεία μόνο και μόνο επειδή ορισμένοι δεν δέχονται στις εκκλησίες πιστούς που φορούν μάσκα. Πρόκειται για μια ακατανόητη κατάσταση.

Εκείνοι που θα έπρεπε σκύβουν με αγάπη πάνω σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη προστατεύοντάς την ακολουθώντας το «αγαπάτε αλλήλους» και αγκαλιάζοντας ολόκληρο το ποίμνιο, πράττουν ακριβώς το αντίθετο. Εκθέτουν δηλαδή σε κίνδυνο την υγεία του πληρώματος της εκκλησίας και αποκλείουν από τη λατρεία τους πιο ευπαθείς. Με ποιο κριτήριο άραγε μετρούν την πίστη όταν με την πράξη τους αυτή ορίζουν ως περισσότερο θρησκευόμενους εκείνους που παραβαίνουν τα μέτρα και εξοβελίζουν από την εκκλησία όσους τα τηρούν;

Ο ιός βεβαίως δεν είναι θέμα πίστης αλλά πραγματικό γεγονός και ισότητα δημοκρατικών δικαιωμάτων σημαίνει και ίδιες υποχρεώσεις.

Η ευκαιρία που ορισμένοι δράττουν εξ΄αιτίας της συγκυρίας της πανδημίας να αναγάγουν την άρνηση της μάσκας σε διαπιστευτήριο χριστιανικής πίστης, είναι άκρως επικίνδυνη και στην ουσία της αντιδημοκρατική. Ίσως κάποια ανώτερη αρχή θα έπρεπε να υποδείξει σε ορισμένους την ορθή χριστιανική πρακτική αποδοχής όλων των πιστών στην εκκλησία και όχι μόνο εκείνων που αρνούνται να φορούν μάσκα…

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos