Σεισμός στη Σάμο: Κίνδυνος και στην Πάρο από «παγίδες» ετοιμόρροπων κτηρίων

31 Οκτωβρίου 2020 18:32

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο αδόκητος και άδικος θάνατος δύο νεαρών παιδιών στη Σάμο, τα οποία διερχόμενα από ετοιμόρροπο κτήριο που δεν άντεξε στα 6,7 ρίχτερ του σεισμού, καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια του.

Η ασύλληπτη φονική τραγωδία που έπληξε το νησί του Πυθαγόρα, έφερε στην επιφάνεια το ακανθώδες ζήτημα της ύπαρξης πάμπολλων ετοιμόρροπων κτηρίων που βρίσκονται σε δρόμους της χώρας, πολλά από τα οποία μάλιστα υψώνονται πάνω από πολυσύχναστα σημεία διέλευσης και κινδυνεύουν με κατάρρευση στην περίπτωση σεισμού, ή αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και η Ελλάδα είναι χώρα σεισμογενής, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει δυστυχώς, το επόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου ή τις δριμείες συνθήκες μιας πιθανής κακοκαιρίας οφειλόμενης στην κλιματική αλλαγή.

Παμπάλαια στην όψη κτήρια με εμφανέστατες φθορές λόγω παλαιότητας ή κακής συντήρησης, βρίσκονται και σε πολυσύχναστους δρόμους της Πάρου, στην Παροικία αλλά και σε άλλους οικισμούς του νησιού. Βαθιά ρήγματα, αποκολλημένοι σοβάδες, γερμένα στηθαία, είναι μερικές μόνο από τις φανερές ζημιές των επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια κτηρίων, τα δομικά μέρη των οποίων, κρέμονται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια πεζών και μικρών παιδιών που περνούν καθημερινά από κάτω τους. Τελούν υπό κατάρρευση, κι όμως κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για την επικινδυνότητά τους.

Το psts.gr, σε ανύποπτο χρόνο, τρία έτη πριν, στις 5/12/2017, είχε επισημάνει με άρθρο της το πρόβλημα με τα κτήρια – παγίδες στην Πάρο.
Τότε, το psts.gr είχε δεχτεί αρνητική κριτική από μερίδα συμπολιτών μας επειδή αναδείξαμε το θέμα.

as parou100


Δυστυχώς όμως, επαληθευτήκαμε κατά τραγικό τρόπο με αφορμή τους δύο θανάτους στη Σάμο όπου δύο νέα παιδιά βρήκαν το θάνατο από ετοιμόρροπο κτήριο που γκρεμίστηκε την ώρα του σεισμού.

Τη σοβαρότητα του θέματος, ανέδειξε και η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού κατά την σημερινή επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας και τη συνομιλία του με τον πατέρα του ενός εκ των δύο αδικοχαμένων παιδιών, του 17χρονου Άρη. Ο κ. Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε να επιληφθεί του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτηρίων στον Ελλαδικό χώρο για να μη θρηνήσουμε άλλα αθώα θύματα.

Το πρόβλημα υπάρχει ασφαλώς και στην Πάρο όπως προαναφέρθηκε και θα πρέπει να αναζητηθεί η επίλυσή του. Φυσικά και δεν είμαστε αρμόδιοι επί ειδικών ζητημάτων όπως αυτό της στατικότητας των παλαιών κτηρίων, όμως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και φλέγον και οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση διευθέτησής του πριν συμβούν τα απευκταία χειρότερα.
Γιατί η αμέλεια και η μετάθεση ενεργειών σε ύστερο χρόνο όταν πρόκειται για ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, δεν συγχωρούνται…

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos