Πάρος: Στο φουλ οι «μηχανές» της ΔΕΥΑΠ για τη σύνδεση του Δικτύου Αφαλάτωσης - «Έρχονται» κυκλοφοριακές ρυθμίσεις… (Βίντεο)

31 Ιανουαρίου 2021 20:23

Ένα σπουδαίο έργο πνοής που θα λύσει το χρονίζον πρόβλημα της ύδρευσης στην Πάρο, βρίσκεται αυτή την εποχή υπό κατασκευή. Πρόκειται για τη σύνδεση του Κεντρικού Δικτύου Ύδρευσης με το Δίκτυο Αφαλάτωσης.


Αυτές τις ημέρες, οι εκσκαφές σταμάτησαν στον Περιφερειακό της Παροικίας στο ύψος του νεκροταφείου, καθώς εκεί βρέθηκαν θραύσματα από πηλό. Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει ήδη εκδώσει άδεια για το έργο, ωστόσο για τυπικούς καθαρά λόγους αναμένεται αρχαιολόγος.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη κίνηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στον Περιφερειακό, σταμάτησαν προσωρινά τις τεχνικές εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο.

Το έργο δεν έχει σταματήσει ωστόσο, και συνεχίζεται από τα όρια της περιοχής του Πέπονα με κατεύθυνση προς Παροικία.
Λόγω της αυξημένης κίνησης στον Περιφερειακό της Παροικίας, έχει αποφασιστεί να γίνονται τεχνικές εργασίες από Αλυκή προς Παροικία τις καθημερινές, και τα Σαββατοκύριακα από Παροικία προς Αλυκή. Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και προς τις δύο κατευθύνσεις του έργου, θα τοποθετηθούν ειδικοί φανοί σήμανσης που θα ορίζουν την προτεραιότητα των οδηγών οχημάτων.

 Επίσης, τα Σαββατοκύριακα που θα εκτελούνται εργασίες στον Περιφερειακό, τα οχήματα κάτω των 3,5 τόνων με κατεύθυνση προς Αλυκή θα πρέπει να διέρχονται μέσω της παραλίας και όχι μέσω του Περιφερειακού.

Η συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης του έργου είναι ένα έτος. Ωστόσο, στις αρχές Μαΐου λόγω της θερινής σεζόν το έργο θα σταματήσει προσωρινά για λίγους μήνες και θα ξεκινήσει και πάλι μέσα στο φθινόπωρο.Στο έργο, σε γενικές γραμμές, θα γίνουν οι εξής εργασίες:

1) Θα τοποθετηθούν νέες σωληνώσεις σε όλο το μήκος του δρόμου από τη Δεξαμενή των Αγ. Αναργύρων της Παροικιάς, μέσω του Περιφερειακού, μέχρι την Υδρομηχανική και την Αφαλάτωση του Παρασπόρου. Το δίκτυο θα αποτελείται από 3 νέες σωλήνες από πολυαιθυλένιο HDPE 3ης γενιάς 16 Atm Φ225. Η μία θα είναι ο καταθλιπτικός αγωγός και θα μεταφέρει το νερό από την μονάδα αφαλάτωσης απευθείας στην κεντρική δεξαμενή. Οι άλλες δύο θα είναι οι κεντρικοί αγωγοί διανομής, που θα αντικαταστήσουν το πεπαλαιωμένο, βουλωμένο και εξαιρετικά ελαττωματικό υφιστάμενο κεντρικό δίκτυο. Οι δύο αγωγοί θα δημιουργήσουν δύο ξεχωριστές ζώνες ύδρευσης, η μία προς την ανατολική Παροικιά μέχρι τον ΝΟΠ και η δεύτερη προς την δυτική Παροικιά, μέχρι Αγ. Άννα. Θα έχουν ξεχωριστά παροχόμετρα και αισθητήρες πίεσης, ενώ για πρώτη φορά στο νησί θα τοποθετηθούν αυτόματες διατάξεις (PRVs) που θα μπορούν να ρυθμίσουν αυτόνομα την πίεση στο δίκτυο καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, ανάλογα με την ζήτηση, οι οποίες θα ελέγχονται από το κεντρικό σύστημα τηλεελέγχου της ΔΕΥΑΠ. Έτσι, θα μπορεί να δίνεται περισσότερη πίεση στο δίκτυο τις ώρες αιχμής, πχ το απόγευμα, ενώ θα μειώνεται η πίεση τις νυχτερινές ώρες για να αποφεύγονται βλάβες.2) Σε όλο το μήκος του έργου, θα τοποθετηθεί δίκτυο διανομής και από τις δύο πλευρές του δρόμου για να σταματήσει η παλιά πρακτική διέλευσης των οικιακών παροχών κάθετα στο οδόστρωμα, που ήταν αφορμή για πολλές βλάβες στο παρελθόν.

3) Θα κατασκευαστεί δίκτυο αποχέτευσης επί του Περιφερειακού, με έξοδα που θα καλυφθούν από την ΔΕΥΑΠ, στο τμήμα από την μεταφορική του Αναργύρου μέχρι το μανάβικο του Ζουμή. Θα συνδεθούν πολλές παρακείμενες κατοικίες και θα υπάρξει αναμονή για μελλοντικές επεκτάσεις.

4) Θα τοποθετηθούν καινούργιες βάνες και διακλαδώσεις σε όλα τα απαραίτητα σημεία προς το υφιστάμενο εσωτερικό δίκτυο του οικισμού, με σκοπό την ευκολότερη υλοποίηση του επόμενου έργου «Αντικατάσταση του Εσωτερικού δικτύου Παροικιάς», για το οποίο η ΔΕΥΑΠ ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρονιά τις μελέτες και υποβάλει αυτές τις μέρες την αίτηση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Α.Τρίτσης».

5) Σε συνεννόηση με την εταιρία Vodafone, θα χρησιμοποιηθεί το όρυγμα που θα φτιαχτεί, για να τοποθετηθεί και δίκτυο οπτικής ίνας σε περίπου 1,5-2 χιλιόμετρα και να αποφευχθεί σκάψιμο του οδοστρώματος από επικείμενο έργο δικτύων τηλεφωνίας.

6) Θα γίνει ολική αποκατάσταση του οδοστρώματος. Πρώτα με σκυρόδεμα στα ορύγματα που θα διανοιχτούν και στο τέλος θα γίνει ασφαλτόστρωση σε όλο το πλάτος του δρόμου.

Τα κυριότερα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο, αναμένεται να είναι τα εξής:

1) Πλήρης αντικατάσταση του ελαττωματικού κεντρικού δικτύου διανομής της Παροικιάς.
2) Μείωση αφανών διαρροών.
3) Μείωση-εκμηδενισμός βλαβών και επεμβάσεων των συνεργείων της ΔΕΥΑΠ, ειδικά στον πολυσύχναστο Περιφερειακό.
4) Βελτίωση πίεσης και παροχής προς τους καταναλωτές.
5) Δημιουργία ανεξάρτητων ζωνών ύδρευσης που θα δίνουν την δυνατότητα για καλύτερο έλεγχο του δικτύου.
6) Εξασφάλιση επάρκειας νερού για την Παροικιά, καθώς θα υπάρχει και άμεση εναλλακτική τροφοδοσία, πέραν του δικτύου από τις γεωτρήσεις του Αστέρα.
7) Εξοικονόμηση νερού των γεωτρήσεων για διάθεση σε άλλες περιοχές του νησιού.
8) Βελτίωση της ποιότητας του νερού και λύση του μόνιμου προβλήματος στην Παροικιά, με τις επικαθήσεις αλάτων στα δίκτυα και τις οικιακές παροχές. Στην δεξαμενή της Παροικιάς θα μεταφέρεται το νερό από την Μονάδα αφαλάτωσης του Παρασπόρου (πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα και σε ανθρακικό ασβέστιο, αλλά ακριβό στην παραγωγή) και θα αναμιγνύεται με το νερό από τις γεωτρήσεις (καλή ποιότητα νερού και οικονομικότερο στην παραγωγή, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα). Έτσι, το τελικό νερό που θα δίνεται στο δίκτυο θα έχει πια πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άλατα («μαλακό» νερό) με αποτέλεσμα να σταματήσει το φαινόμενο των επικαθήσεων στα δίκτυα διανομής και τα οικιακά δίκτυα των καταναλωτών.

Η Σύμβαση είναι προϋπολογισμού 686.813,43€ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Η έναρξη των εργασιών αναμένεται μέχρι τέλος Ιανουαρίου και η χρονική διάρκεια αποπεράτωσης του έργου είναι 12 μήνες.

Η ΔΕΥΑΠ ζητά την κατανόηση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής για τις οχλήσεις που θα δημιουργηθούν κατά την εκτέλεση των εργασιών.

galaxy tab A7 new

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos