ΕΛΜΕ Πάρου - Αντιπάρου: Επιστολή προς γονείς

16 Μαρτίου 2021 16:55

Αγαπητοί γονείς,

Το σχολείο είναι ένας  ζωντανός οργανισμός, όπου η αρμονική συνεργασία και επικοινωνία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία εξασφαλίζουν την υγεία και την εξέλιξή του και κατ' επέκταση την ευημερία της κοινωνίας, αφού τα μάτια των παιδιών μας είν' τα παράθυρα του μέλλοντος.

Σ' αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς που ζούμε μας έχει εγκαταλείψει και αυτή ακόμη η φαινομενική ασφάλεια των καθημερινών συνηθειών. Βιώνουμε όλοι, εκπαιδευτικοί , γονείς και κυρίως τα παιδιά μας νέα ήθη που άλλα ομαλά και  άλλα με βία πρέπει να οικειοποιηθούμε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε  σημαντικό να μοιραστούμε  μαζί σας κάποιες σκέψεις μας για την παρούσα κατάσταση και ειδικότερα για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων που προωθεί το Υ.ΠΑΙ.Θ, εν μέσω πανδημίας.

Σχεδόν σε όλη τη χώρα, οι μαθητές εδώ και μήνες απέχουν από το φυσικό τους χώρο παλεύοντας με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση,  μαθητές που ενίοτε μένουν αθέατοι ή και αόρατοι πίσω από οθόνες και μικρόφωνα χωρίς ο εκπαιδευτικός να μπορεί να τους προσεγγίσει με βλέμμα ζεστό ή αυστηρό, σε κάθε περίπτωση βλέμμα που νοιάζεται,   που αγκαλιάζει και παρηγορεί, και με τη στάση του σώματος που ενθαρρύνει και αποδέχεται εκπληρώνοντας τον παιδαγωγικό του ρόλο.

Μέσα σε αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες η υπουργός παιδείας απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς, ορθά κατ' αρχήν,  πιέζοντας όμως ασφυκτικά διευθυντές και συντονιστές,  να συμμετέχουν σε αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων σε ένα πλαίσιο όμως πολύ γενικό χωρίς να αποσαφηνίζεται ο τελικός σκοπός της αξιολόγησης. Αποτελεί εργαλείο για την ενίσχυση των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των παιδιών μας ή αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σχολείων διαφορετικών ταχυτήτων και μιας ιδιότυπης ιδιωτικοποίησης μέσω χορηγιών και λειτουργίας με όρους αγοράς;

Στην περιβόητη αξιολόγηση ο σύλλογος διδασκόντων θα αξιολογεί 48 δείκτες που αφορούν μεταξύ άλλων:

·       πρακτικές διαφοροποιημένης μάθησης,  εξατομικευμένες παρεμβάσεις  και ένταξη των προσφυγόπουλων σε σχολεία. Σε τάξεις 27 μαθητών;

·        τη σχολική διαρροή. Σε ένα εξετασιοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα με παρωχημένα βιβλία;

·        τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δράσεις. Σε ένα σχολείο όπου η υπουργός παιδείας θεώρησε καλό να περιορίσει τα καλλιτεχνικά μαθήματα; Φέτος καταργήθηκε η Καλλιτεχνική παιδεία και το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο από το γενικό λύκειο παρά το γεγονός ότι τα δύο τελευταία αποτελούν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

·       την απόκτηση πολιτισμικών δεξιοτήτων. Σε βάρος της ουσιαστικής και ολοκληρωμένης καλλιέργειας, εκείνης που δημιουργεί ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους;

·       τη διαχείριση εντάσεων, συγκρούσεων και της σχολικής βίας. Όταν το ΥΠΑΙΘ αρνείται ή δυσχεραίνει  το διορισμό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία;

·       τον εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών. Όταν τη σχολική στέγη έχουν αναλάβει οι Δήμοι και οι δαπάνες στον τομέα αυτό έχουν μειωθεί κατά 70%; Ειδικότερα  στην Πάρο, εδώ και δέκα χρόνια, το καινούριο γυμνάσιο, ως άλλο γεφύρι της Άρτας  «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν», και του χρόνου τα παιδιά μας θα κάνουν μάθημα σε διώροφες προκάτ κατασκευές. Αυτό, λοιπόν, το προκάτ κτίριο θα αποτελέσει δείκτη αξιολόγησης;

·        την αναζήτηση πόρων εκτός δημόσιας χρηματοδότησης. Με την εμπλοκή επιχειρήσεων και ΜΚΟ, με σοβαρό ενδεχόμενο να μετατραπούν τα δημόσια σχολεία σε επιχειρήσεις;

·       την αξιοποίηση του προσωπικού. Με μηδενικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών,  καθυστερημένες προσλήψεις αναπληρωτών ή ωρομισθίων και το θεσμό του περιπλανώμενου εκπαιδευτικού; Αυτή τη στιγμή στην Πάρο υπάρχει συνάδελφος αναπληρώτρια  που διδάσκει σε πέντε σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

·       την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Με πόρους του σχολείου και των ίδιων των εκπαιδευτικών με όποια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση συνεπάγεται αυτό;

·       Τη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία.  Όταν περιορίζει το μάθημα της Πολιτικής παιδείας και καταργεί την Κοινωνιολογία από το λύκειο,  ενώ οι μαθητές ψηφίζουν στα 17;

Μεταξύ άλλων, απώτερος στόχος όλων αυτών είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων, γεγονός που θα εντείνει αναπόφευκτα τις ανισότητες στην παιδεία και σταδιακά θα οδηγήσει στο κλείσιμο δημόσιων σχολείων που θα κριθούν ανεπαρκή με την οικονομίστικη αντίληψη που προωθεί η υπουργός παιδείας και στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες του εξωτερικού που υιοθετούν αυτό το μοντέλο. Ας μη ξεχνάμε και την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων.

Με κοινωνικούς αυτοματισμούς τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ καλλιεργούν την αντίληψη ότι οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν, γιατί φοβούνται να αξιολογηθούν.

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Το συντριπτικό ποσοστό των εκπαιδευτικών δεν είμαστε αντίθετοι/ες στην αξιολόγηση. Εξάλλου, έχουμε εξετασθεί και αξιολογηθεί ουκ ολίγες φορές:

  • εξετάσεις για το πτυχίο,
  • εξετάσεις για τον ΑΣΕΠ,
  • εξετάσεις για την απόκτηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων (στην εποχή μας ένα μεγάλο ποσοστό έχει τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό τίτλο),
  • εξετάσεις για επιμόρφωση Α΄ και Β΄ επιπέδου ΤΠΕ.

            Είμαστε ένας κλάδος που αξιολογείται καθημερινά στην πράξη από την ομάδα στόχο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή τους μαθητές, τα παιδιά σας. Και εσείς οι γονείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους πόσο σκληροί και αδέκαστοι κριτές είναι τα παιδιά μας. Επιπλέον, αξιολογούμαστε από τους συναδέλφους μας, τους προϊσταμένους μας, από εσάς τους γονείς. Πολλά από αυτά που προβάλλει ως υποτιθέμενους στόχους η αξιολόγηση η εκπαιδευτική κοινότητα τα διαχειρίζεται ήδη αποτελεσματικά με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, παρά την απουσία της παροχής ουσιαστικής βοήθειας από τον κρατικό μηχανισμό που βρίσκει κονδύλια για να αστυνομεύσει τα πανεπιστήμια (20.000.000€) και να εφαρμόσει την αποτυχημένη τράπεζα θεμάτων (937.912 €), αλλά όχι για να προσλάβει εκπαιδευτικούς και να βελτιώσει τις κτηριακές υποδομές.  

Δεν είναι η αξιολόγηση γενικά, λοιπόν, που μας τρομάζει. Είναι αυτή η μαϊμού αξιολόγηση που προωθεί το υπουργείο παιδείας που στην ουσία στόχο έχει να μην αναλάβει την ευθύνη των αποτυχημένων επιλογών στην εκπαιδευτική πολιτική που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και, χωρίς να παρέχει καμιά ουσιαστική στήριξη, να φορτώσει το βάρος  σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Είναι αυτή η αξιολόγηση που θέλει να μετατρέψει τα σχολεία, από κέντρα κοινωνικοποίησης και παροχής ανθρωπιστικής και δημοκρατικής μόρφωσης, σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με όρους αγοράςτους μαθητές σε υποψήφιο εργατικό δυναμικό ικανό να παράγει και να εκτελεί εντολές χωρίς να σκέφτεται, τους εκπαιδευτικούς από παιδαγωγούς σε χωροφύλακες και διαχειριστές.

Είναι αυτή η αξιολόγηση που επιχειρείται σε σχολεία κλειστά, σε εποχές που οι άμυνες και οι αντοχές όλων  μας δοκιμάζονται.

Είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι σε ΑΥΤΗ την αξιολόγηση που επιχειρείται χωρίς ουσιαστική μελέτη και προγραμματισμό. Γιατί οι μέχρι τώρα επιλογές της υπουργού παιδείας σε όσα νομοθέτησε για τους μαθητές, όπως η τράπεζα θεμάτων, η μείωση του αριθμού των εισακτέων, τουλάχιστον κατά 20% με εργαλείο τη βάση εισαγωγής, η αστυνομοκρατία και ο αυταρχισμός στην εκπαίδευση που μας θυμίζουν άλλες εποχές, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν μας πείθουν για τις αγαθές προθέσεις της απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο σχολείο.

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΡΩΓΟΙ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κωστής Παλαμάς:Τα σκολειά χτίστε

 

Με τη φλόγα που ψαίνει και που πλάθει,
με της καρδιάς τη φλόγα, με του Λόγου
τη δύναμη, ξεσκέπαστα, καθάρια,
και με τα χέρια, και με τα μαχαίρια,
τον τόπο πάρτε.

...............................................................

Λιτά χτίστε τα, απλόχωρα, μεγάλα,
γερά θεμελιωμένα, από της χώρας
ακάθαρτης, πoλύβοης, αρρωστιάρας
μακριά μακριά τ' ανήλιαγα σοκάκια,
τα σκολειά χτίστε!

Και τα πορτοπαράθυρα των τοίχων
περίσσια ανοίχτε, νάρχεται ο κυρ Ήλιος,
διαφεντευτής, να χύνεται, να φεύγει,
ονειρεμένο πίσω του αργοσέρνοντας
το φεγγάρι.

Γιομίζοντάς τα να τα ζωντανεύουν
μαϊστράλια και βοριάδες και μελτέμια
με τους κελαϊδισμούς και με τους μόσκους•
κι ο δάσκαλος, ποιητής και τα βιβλία
να είναι σαν κρίνα.

.....................................................................

Και βαθιούς τράφους γύρω γύρω σκάφτε
και πύργους πολεμόχαρους υψώστε
και βαρδιατόρους βάλτε να κρατάνε
μακριά μακριά τον ψεύτη και τον πλάνο
της Ρωμιοσύνης.

.....................................................................

Με εκτίμηση

                                        Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες  των παιδιών σας

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos