«Γκρεμίστηκε» από τον άνεμο το ψηλότερο δέντρο της Πάρου! Ιστορικός ο δυόμισι αιώνων φοίνικας… (Βίντεο)

08 Απριλίου 2021 21:28

Δεν άντεξε τελικά το ψηλότερο δέντρο της Πάρου στις ορμητικές ριπές του ανέμου που έπνεαν στο νησί την Τρίτη 6 Απριλίου, λύγισε, και τελικά έσπασε, σωριάζοντας στο έδαφος τον λυγερό κορμό και το φύλλωμά του.

Επρόκειτο, όχι μόνο για το πιο ψηλό δέντρο του νησιού, αλλά και για τον πιο ρωμαλέο, ψηλόλιγνο, αεικίνητο, και ανθεκτικό στους παριανούς αγέρηδες φοίνικα, που υψωνόταν 30 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Ένα φυτό ιστορικό, που εδώ και δυόμισι περίπου αιώνες, έστεκε αγέρωχα στην περιοχή Λιβάδια της Παροικίας ως «μάρτυρας» των τεκταινομένων της περιοχής.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, φέρεται ότι μια σειρά από φοίνικες από την περιοχή της Εκατονταπυλιανής μέχρι την Αγ. Φωτεινή είχαν φυτευτεί στην Πάρο κατά την ιστορική περίοδο των Ορλωφικών (1770 – 1776). Ανάμεσά τους, και ο μέχρι πρότινος όρθιος, θεόρατος φοίνικας, ο οποίος μάλιστα φαινόταν και στον χάρτη της Google!

Την ύπαρξή του, μαρτυρά και η υδατογραφία του Carl Rottmann «Γενική Άποψη της Πάρου» η οποία χρονολογείται από το 1835 και έχει δημοσιευτεί σε βιβλίο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το δυσθεώρητο δέντρο στάθηκε όρθιο σε αλλεπάλληλες ανεμοζάλες του παριανού καιρού μέσα στο χρόνο, ωστόσο αυτή τη φορά κάμφθηκε μοιραία.

Σήμερα, ό,τι έχει απομείνει από τον σπασμένο κορμό του υψώνεται 10 περίπου μέτρα από το έδαφος, με το κύριο τμήμα του να κείτεται στη γη. Δεν αποκλείεται το εναπομένον τμήμα του να βλαστήσει και πάλι, και προσεχώς ο ιστορικός φοίνικας να ξαναπάρει ύψος.

 


Ο Φοίνκας το 2018

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos