Παρέμβαση της Περιφέρειας για το μέτρο στήριξης νέων αγροτών

22 Απριλίου 2021 16:58

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρο Λιβανό, τον υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών πόρων ΥΠΑΑ&Τ

Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ 2014-2020 Μονάδα Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, επισημαίνει τις μη αποδεκτές προτάσεις που είχαν γίνει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών της Περιφέρειας μας. Ο κ. Ζαννετίδης υπογραμμίζει την διαφορετικότητα των νησιών, ακόμα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγροτεμαχίων και ζητά να αναθεωρηθεί η πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων με τις διορθώσεις που αιτείται η Υπηρεσία.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του αντιπεριφερειάρχη, την οποία κοινοποίησε και στους βουλευτές της Περιφέρειας έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ Προδημοσίευση της 3ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)της Ελλάδας 1014-2020»
Αξιότιμοι κύριοι ,

Με την έκδοση της Προδημοσίευσης της 3ης πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)της Ελλάδας 1014-2020» διαπιστώσαμε ότι δεν έγιναν δεκτά όσα επισημάναμε με την αρ. πρ. 8/10-03-2021 επιστολή μας την οποία στείλαμε στα πλαίσια της Διαβούλευσης της.

Συγκεκριμένα δεν έγινε δεκτή η προσμέτρηση των επίσπορων καλλιεργειών για τον υπολογισμό της τυπικής απόδοσης στα Νησιά της Περιφέρειας μας, προϋπόθεση η οποία θα συνεχίσει να ισχύσει και στις νέες προσκλήσεις του ΠΑΑ.
Η παραπάνω απόφαση έρχεται ουσιαστικά να καταργήσει το μεγάλο προτέρημα που έχουν τα νησιά της Περιφέρειά μας, που είναι το πολύ ευνοϊκό κλίμα και το οποίο με την σειρά του επιτρέπει τις επίσπορες καλλιέργειες, ως αντιστάθμισμα, θα μπορούσε να πει κανείς, στην έλλειψη των διαθέσιμων καλλιεργούμενων εκτάσεων και ιδιαίτερα των ποτιστικών.

Στην παρούσα φάση θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστούν και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές μας ύστερα από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών όπου πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις με συνέπεια την περεταίρω μείωση τους.

Με την παρούσα θέλαμε να ζητήσουμε επίσης και την μείωση της κατώτερης βαθμολογίας για τα νησιά της Περιφέρειας μας στα 40 μόρια ότι δηλαδή ίσχυε και στη δεύτερη πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 σύμφωνα με το άρθρο 12 της 2022/08-03-2020 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης κοινοτικών Πόρων ΦΕΚ885/Β/2018.

Η αποδοχή των παραπάνω εκτιμούμε ότι θα ικανοποιήσει την πλειοψηφία των κατοίκων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , ιδιαίτερα των μικρών νησιών , λόγω του έντονου νησιωτικού χαρακτήρα της προκειμένου να αποκομίσουν τα οφέλη του συγκεκριμένου μέτρου σε μία πρόσκληση άλλωστε που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους μόνο οι κάτοικοι της περιοχής μας , για να απορροφήσουν πόρους που είναι εκχωρημένοι ειδικά για την Περιφέρειά μας
Ο έντονος νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες και προκαλεί εγγενείς αδυναμίες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της μέριμνας για την ανάπτυξής τους, όπως άλλωστε αναφέρει και το Σύνταγμα (άρθρο 101 , παρ 4)

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υιοθέτηση των προτάσεών μας.

 Με τιμή
Ο Αντιπεριφερειάρχης
ΦΙΛΗΜΟΝΑΣ Γ. ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos