Πάρος: To brand name του νησιού και η τουριστική υπεραξία του…

16 Μαϊος 2021 15:07

Ράλι αύξησης είχαμε στις τουριστικές αφίξεις στην Πάρο τα τελευταία χρόνια, μέχρι που ενέσκηψε η πανδημία και το περσινό καλοκαίρι παρουσιάστηκε κάμψη, περιορισμένη ωστόσο σε σχέση με άλλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Καθώς φαίνεται, το brand name Πάρος, ισχυροποιημένο και εναργές κατά τις προ covid τουριστικές σεζόν, κράτησε «δυνάμεις» και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Πάρος σήμερα μοιράζεται την τουριστική κορυφή μαζί με ελάχιστους ακόμα δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Η τουριστική αξία του νησιού είναι τα απαράμιλλα φυσικά θέλγητρά του και ο πολιτισμός του, απώτερος και σύγχρονος. Η υπεραξία του ωστόσο είναι η φήμη του. Μια φήμη που έχει οικοδομηθεί με επίμονες προσπάθειες χρόνων πίσω, και παρουσιάζεται τώρα ως καρπός συλλογικής δουλειάς στο νησί.

Ωστόσο, η ιλιγγιώδης τουριστική άνοδος της Πάρου μέχρι το καλοκαίρι του 2019 αλλά και οι ενδεχομένως ευοίωνες μελλοντικές προοπτικές της, όπως προδιαγράφονται με βάση έργα αναπτυξιακής πνοής σαν το νέο διεθνές αεροδρόμιο, δεν θα πρέπει να αφήνουν χώρο στον εφησυχασμό. Όλοι, θεσμικοί φορείς, επαγγελματίες και πολίτες, αλλά πολύ περισσότερο εκείνοι που κρατούν στα χέρια τους την τουριστική προβολή και εικόνα της Πάρου προς τα έξω, θα πρέπει να αφουγκράζονται ανελλιπώς την παγκόσμια τουριστική αγορά ώστε να προσαρμόζονται στις ταχύτατες αλλαγές και προτιμήσεις της.

Γιατί στο σύγχρονο κόσμο η διαχείριση ενός τουριστικού προορισμού δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε ενέργειες προβολής του. Απαιτείται συνεχής και αμφίδρομη ενημέρωση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και ικανότητα προσαρμογής στα κάθε φορά καινούρια δεδομένα που σχετίζονται είτε με εναλλακτικές μορφές τουρισμού είτε με εξειδικευμένα ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με τις νέες στρατηγικές τουριστικής προώθησης, ο τουρισμός είναι ευκαιρίες. Ευκαιρίες που προσφέρουν οι προορισμοί και ευκαιρίες που αναζητούν οι ταξιδιώτες. Σκοπός μιας επιτυχημένης διαχείρισης ενός τουριστικού προορισμού είναι η «συνάντηση» των παραπάνω ευκαιριών.



Επομένως, χρειάζεται επικέντρωση σε ό,τι η τουριστική αγορά αναζητά. Δεν μπορούμε να της επιβάλουμε όσα προσφέρουμε. Επιπλέον, η συμμετοχή σε εκθέσεις, είναι επιβοηθητική αλλά όχι καθοριστική για την προβολή ενός τουριστικού τόπου καθώς χρειάζεται μια ενεργητικότερη, δυναμικού χαρακτήρα προσέγγιση και δράση στην προσέλκυση τουριστικών αγορών.

Τέλος, οι δράσεις και οι ενέργειες προσέγγισης αγορών θα πρέπει να έχουν συνέχεια στο χρόνο και συνέπεια, και να μην είναι αποσπασματικές.
Παράγοντας δε επιτυχίας, δεν είναι μόνο τα χρήματα που αφήνει «περιστασιακά» ο τουρίστας αλλά και η επαναληψιμότητα και η συχνότητα της επίσκεψης σε έναν τόπο, στοιχεία από τα οποία συνάγεται ο βαθμός ικανοποίησης των τουριστών και επομένως οι τουριστικές προοπτικές του μέλλοντος.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos