Πάρος - ΣΒΑΚ: Επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων και μη της περιοχής Εκατονταπυλιανής

27 Μαϊος 2021 00:04

Κύριε Δήμαρχε,

Μετά την ληφθείσα απόφαση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ σας ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με πλειοψηφία (14-13 ), στις 24/02/2021, για το ΣΒΑΚ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ με την οποία προτείνονται:

Α. Η διχοτόμηση του Πάρκου Ηρώων-Εκατονταπυλιανής για την μετεγκατάσταση του νέου Σταθμού ΚΤΕΛ (όπως αναφέρεται σαφώς στο ΣΒΑΚ), και

Β. Η δημιουργία Κυκλικού Κόμβου στη πρώην Διασταύρωση Γκίκα

ΕΜΕΙΣ οι πολίτες της Πάρου κάτοικοι και μη της περιοχής Εκατονταπυλιανής

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΤΊΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ του Δημοτικού Συμβουλίου διότι :

Το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και όχι μια μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, και συγκοινωνιακού χαρακτήρα. (όπως αναφέρει ο ορισμός του).

Με το Σχέδιο δε αυτό προβλέπεται: α)   Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ και β) Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ.

Η εφαρμογή, όμως, του ανωτέρω Σχεδίου δεν θα αναβαθμίσει την περιοχή αλλά αντιθέτως θα την υποβαθμίσει, θα διαταράξει το μικροκλίμα της και θα προσβάλλει τα ΜΕΓΙΣΤΑ το Ιερό μνημείο της Εκατονταπυλιανής και το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Πάρου καθώς θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του και θα παρακωλύσει την πρόσβαση σε αυτό.

Επίσης θα επιτείνει την ηχορύπανση κ ατμοσφαιρική ρύπανση σε μία ήδη βεβαρημένη περιοχή και θα προκαλέσει απαράδεκτη και ΑΚΑΛΑΙΣΘΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Αρχιτεκτονική του υπάρχοντος Γραφικού -Παραδοσιακού τοπίου · Λιμάνι - Ανεμόμυλος - Αγ. Νικόλαος - Πάρκο – Αλσύλλιο · με ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ την ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ.

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι από την 10ετια του 1950 οι Άρχοντες του τόπου και οι κρατικοί φορείς προέβλεψαν αυτός ο χώρος να παραμείνει ελεύθερος με δημιουργία Πάρκου (κατόπιν δωρεάς από τον Ολύμπιο) για την αέναο προβολή του Ιερού μας Μνημείου - Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Με την ενέργειά σας όμως αυτή ο σκοπός της δωρεάς καταστρατηγείται και το Πάρκο μετατρέπεται σε χώρο μη συμβατό για περιβάλλοντα χώρο της Εκατονταπυλιανής. Ο χώρος πρασίνου-περιπάτου χάνεται και εγκαθίστανται ένας σταθμός ΚΤΕΛ με όλες τις επακόλουθες αρνητικές συνέπειες.  

Εξ’ άλλου ο χώρος όπως πρόκειται να διαμορφωθεί σύμφωνα με το αναρτημένο σχέδιο στο ΣΒΑΚ δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τον απαιτούμενο αριθμό λεωφορείων εντός αυτού. Τα λεωφορεία στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στον σταθμό θα προκαλούν κυκλοφοριακό πρόβλημα παρακωλύοντας την πρόσβαση στο Κ.Υ. ενώ κατά την αναχώρησή τους θα επιφέρουν περαιτέρω δυσχέρεια κυκλοφορίας στα διερχόμενα από το λιμάνι οχήματα μέσω της οδού Εκατονταπυλιανής. Εκτός αυτού δεν μπορεί να αγνοηθεί η επερχόμενη ταλαιπωρία και αγανάκτηση των ταξιδιωτών που θα αναζητούν τα λεωφορεία σέρνοντας τις αποσκευές τους και ανακόπτοντας κατ’ εξακολούθηση σε διάφορα σημεία την ροή της κυκλοφορίας προκειμένου να φτάσουν στον ΝΕΟ Σταθμό ΚΤΕΛ.

Επίσης η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ απαιτεί την ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ  ικανού αριθμού ΠΕΥΚΩΝ (κατεξοχήν προστατευόμενου είδους δένδρου) που θα επιφέρει μια ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΒΛΑΒΗ και παράλληλα μια ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ για το ΝΗΣΙ ΜΑΣ.

Το αλσύλλιο αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα της Παροικίας, είναι καταφύγιο δροσιάς και ανάσας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες για μας τους παριανούς αλλά και για τους επισκέπτες μας και χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας και αναδάσωσης και ΟΧΙ ΠΑΡΕΤΑΙΡΩ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ.

Κατόπιν των ανωτέρω, Εμείς οι Παριανοί, επικαλούμενοι την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Παροικίας, την ένταξή της (Παροικία-Χώρα 82.6.108.101) στον διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων (ΦΕΚ Δ/594/13.11.1978), και την Υπουργική Απόφαση Α/Φ20/55013/4821/24/11/1975, ΦΕΚ 1455/Β/9.12.1975 που χαρακτηρίζει την Πάρο τόπο ιδιαιτέρου κάλους και την Παροικία παραδοσιακό οικισμό υπό κρατική προστασία και μέριμνα με βαρύτητα στο μνημείο της Παναγίας Εκατονταπυλιανής και τον περιβάλλοντα χώρο της.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από Εσάς, το Δήμαρχο και το Δημοτικό σας Συμβούλιο να σεβαστείτε το ιστορικό μας μνημείο της Παναγίας Εκατονταπυλιανης με την προστασία του Πάρκου και να απέχετε από κάθε επιβλαβή ενέργεια του περιβάλλοντος χώρου της και να μεριμνήσετε για τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ της ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ.

Σας ζητούμε:

  1. Να συμμετάσχουμε στη διαδικτυακή συζήτηση που έχετε προγραμματίσει στις 27/05/2021 δια της εκπροσώπου μας προκειμένου να εκθέσουμε τους κινδύνους και τις ανησυχίες μας.
  2. Να προγραμματίσετε μία δημόσια διαλογική-εποικοδομητική συζήτηση με όλους τους φορείς, συλλόγους και κατοίκους της Πάρου προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω θέμα με σκοπό να αναιρέσετε την ληφθείσα καταστροφική για τον τόπο μας απόφαση.

Η   Επιτροπή των κατοίκων της περιοχής Εκατονταπυλιανής με συλλογή 711 υπογραφών έως σήμερα.

 

Τάρσα Τσαντάνη-Λιανοπούλου

Φεβρωνία Κυριαζάνου-Κανακάρη

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos