Πάρος ΣΒΑΚ: Αυτές είναι οι προτάσεις για την ανάπλαση της Πλατείας και την μεταφορά του ΚΤΕΛ!

30 Μαϊος 2021 21:45

Την Πέμπτη 27 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή στο κοινό τηλεδιάσκεψη με θέμα το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Παροικίας.

Στη τηλεδιάσκεψη που συντόνισε ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, συμμετείχαν ο συγκοινωνιολόγος κ. Στυλιανός Ευσταθιάδης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, δημοσιογράφοι και πολίτες, Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε για περίπου δύο ώρες.

Λίγα λόγια για το ΣΒΑΚ

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Παροικίας, αφορά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ευρύτερου δικτύου κίνησης πεζών και οχημάτων με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον οικισμό και την παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών, στο πλαίσιο ισορροπημένης ανάπτυξης όλων των σχετικών μορφών μεταφοράς, με έμφαση στο περπάτημα, στο ποδήλατο και στη δημόσια συγκοινωνία.
Βασικές βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις του σχεδιασμού, είναι η διαμόρφωση του κόμβου Γκίκα και η ανάπλαση της πλατείας Ηρώων – Βελέντζα / μεταφορά σταθμού ΚΤΕΛ.
Αντιρρήσεις και Προτάσεις
Σημειώνεται, ότι κατά το τελευταίο διάστημα, έχουν υπάρξει αντιρρήσεις από κατοίκους της περιοχής της Εκατονταπυλιανής αλλά και από συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Παροικία για το επίμαχο θέμα «της διχοτόμησης» όπως αναφέρεται της πλατείας Ηρώων-Βελέντζα.
Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές από κατοίκους της Παροικίας με αίτημα την εκ νέου εισαγωγή και συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αρχική τοποθέτηση κ. Ευσταθιάδη (Πρόταση Α)

Αρχικά, το λόγο πήρε ο συγκοινωνιολόγος κ. Στυλιανός Ευσταθιάδης αναλύοντας το προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης της Πλατείας:

Στην ουσία αυτή τη στιγμή μιλάμε για «παζλ» πλατειών το οποίο αποτελείται από την πλατεία Αγίου Νικολάου, την πλατεία Βελέντζα, και την πλατεία Ηρώων.
Οι πλατείες, μπορεί να αποτελούν φαινομενικά ένα ενιαίο σύνολο αλλά στην ουσία ενώνονται μεταξύ τους περιμετρικά, καθώς υπάρχουν δύο τοιχία ανάμεσά τους, χωρίζοντας έτσι την πλατεία σε τρία μέρη.

Σύμφωνα με τον μελετητή κ. Ευσταθιάδη, οι επισκέπτες – τουρίστες του νησιού θα προσέρχονται στη στάση του ΚΤΕΛ στην Πλατεία ακολουθώντας την διαδρομή:
Παραλιακό μέτωπο - διάβαση πεζών – πλατεία - στάση ΚΤΕΛ.
Ο κ Ευσταθιάδης ανέφερε ότι μιλάμε για στάση του ΚΤΕΛ και όχι για σταθμό του ΚΤΕΛ.
Σύμφωνα με την μελέτη, ο σταθμός του ΚΤΕΛ θα μεταφερθεί σε χώρο πλησίον του κοιμητηρίου και από εκεί τα λεωφορεία θα κατευθύνονται μέσω της κεντρικής οδού Ν. Στέλλα στη στάση για να παραλαμβάνουν τους επιβάτες.
Επίσης, η τελική αναδιαμόρφωση της πλατείας θα μειώσει τον ωφέλιμο χώρο ελάχιστα αφού από 3.400 τ.μ θα μειωθεί σε 3.300 τ.μ

Πρόταση (Β)

Σύμφωνα με την παρουσίαση, υπήρξε μια πρόταση η οποία τοποθετούσε τη στάση των λεωφορείων να γίνεται ακριβώς απέναντι από το Κέντρο Υγείας Πάρου.
Τα λεωφορεία καθώς και όλα τα οχήματα θα εισέρχονται στον οικισμό της Παροικίας, όχι όμως από την κεντρική οδό Νικολάου Στέλλα, αλλά από το ρέμα Αγίων Αναργύρων, στο ύψος του αρχαίου νεκροταφείου, και στη συνέχεια μέσω της παραλιακής οδού και αφού κάνουν τον κύκλο της πλατείας, θα σταθμεύουν απέναντι από το Κ.Υ Πάρου.
Η κεντρική οδός Νικολάου Στέλλα θα γίνει μονής κατεύθυνσης και άνοδος.
Σχετικά με την ανωτέρω πρόταση, το λόγο πήρε εκπρόσωπος συλλόγου αλλά και πρώην κάτοικος της περιοχής πλησίον του ρέματος, λέγοντας ότι κατά το παρελθόν που είχε εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο η κατάσταση που επικράτησε ήταν χαοτική, με διαρκές μποτιλιάρισμα και όχληση της περιοχής από κορναρίσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθιάδη, η συγκεκριμένη πρόταση
παρουσιάζει αρκετά προβλήματα διότι ουσιαστικά δεν έρχεται να ελαφρύνει αλλά να επιβαρύνει την κίνηση στον αστικό ιστό, μεταφέροντας τον κύριο όγκο της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στα στενά της πόλης.

Πρόταση (Β1)
Η πρόταση που ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κουντρομιχάλης έχει να κάνει ουσιαστικά με μια παραλλαγή της πρότασης Β.
Σύμφωνα με τον κ Κουντρομιχάλη, τα λεωφορεία θα εισέρχονται στον αστικό ιστό από την κεντρική οδό ως έχει και θα σταθμεύουν απέναντι από το Κ.Υ Πάρου με κατεύθυνση προς τη θάλασσα.
Έτσι, θα αποφευχθεί η «διχοτόμηση» της πλατείας και θα χρειαστούν μόνο τεχνικές παρεμβάσεις περιμετρικά της πλατείας για τη διευκόλυνση της κίνησης των λεωφορείων.


Πρόταση (Γ)
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου κ .Ροκονίδας, παρουσίασε τη δική του πρόταση επιλέγοντας ως στάση για τα λεωφορεία την παραλιακή οδό απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο.
Σύμφωνα με τον κ.Ροκονίδα, η κυκλοφορία δεν θα επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ θα αποφευχθεί και η αναδιαμόρφωση της πλατείας.

Αναφορικά με τις προτάσεις Β1 και Γ ο κ. Ευσταθιάδης ανέφερε ότι θα εξετασθούν, ωστόσο επισήμανε, ότι βασική μέριμνα της σχετικής μελέτης είναι η όσο το δυνατόν αποφυγή μεταφοράς της κυκλοφορίας πλησίον του λιμανιού.
Κάτι που εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, οι δύο προτάσεις μάλλον δεν το αποφεύγουν.

Εν κατακλείδι, πέραν των όποιων αντιρρήσεων εκφράστηκαν και εκφράζονται για το ΣΒΑΚ Παροικίας, σκοπός του Σχεδίου είναι η απομάκρυνση της κίνησης από τον αστικό ιστό του οικισμού και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε αυτόν για όλους. Το επιθυμητό και μακροπρόθεσμο ίσως ζητούμενο είναι να εγκατασταθεί σε άλλη τοποθεσία το λιμάνι της Πάρου ώστε να ελευθερωθεί η όλη περιοχή από την κυκλοφοριακή συμφόρεση και ζωή στην Παροικία να γίνει βιώσιμη και πολύ καλύτερη.

Μέχρι όμως να πραγματοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί μια άμεση λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται στην περιοχή, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντιρρήσεις υπάρχουν. Και κάποιες προτάσεις επίσης. Το ζήτημα ωστόσο είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση που θα ικανοποιεί το στόχο της βελτίωσης της κατάστασης άμεσα, για ευνόητους λόγους.

paros keimena 745x280

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos