Εστίαση:Τα σήματα που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις - Τι ισχύει με τον εμβολιασμό εργαζομένων

13 Ιουλίου 2021 16:03
«Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ζητά πληροφόρηση αν ο εργαζόμενος είναι εμβολιασμένος», διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων, βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν στους κλειστούς χώρους προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση για το αν οι εργαζόμενοι έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή όχι.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα δύο σήματα, τα οποία θα μπορούν να καταβάσουν οι εργοδότες από το gov.gr, να τα τοποθετούν σε εμφανές σημείο στις επιχειρήσεις τους και έτσι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το αν ο υπαίθριος χώρος της επιχείρησης είναι μόνο για εμβολιασμένους πολίτες ή και ο εισερχόμενος στον χώρο (εάν δεν είναι εμβολιασμένος) θα πρέπει να έχει κάνει τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. Ακολουθούν τα δύο σήματα:

covid-free.jpg
meiktos-horos.jpg

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει και ένα τρίτο σήμα το οποίο θα ενημερώνει τους πελάτες εάν το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο ή όχι. 

pliros-emvoliasmeno-prosopiko.jpg

 

Τα σήματα λειτουργούν ως κίνητρα για τις επιχειρήσεις

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ευνοεί τους επαγγελματικούς χώρους που έχουν είναι covid free και επιβραβεύει όσες έχουν εμβολιασμένους εργαζόμενους. Η παρότρυνση στον εμβολιασμό θα λειτουργεί ως κίνητρο για τον ίδιο τον εργοδότη, καθώς η επιχείρησή του θα μπορεί αφενός να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό πελατών και αφετέρου να προσφέρει την σιγουριά που αναζητούν οι πελάτες ότι πρόκειται για έναν ασφαλή χώρο.

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου

Ψηφιακοί χάρτες με τα καταστήματα

Όπως υπογραμμίζει το imerisia.gr, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ενεργοποιήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δηλώνονται οι αμιγείς ή οι μεικτές χρήσεις των καταστημάτων. Έτσι πολύ σύντομα θα δούμε και ψηφιακούς χάρτες με καταστήματα covid free. Μέσω αυτών ο καταναλωτής θα μπορεί να αναζητά από το κινητό του εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες που λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για εστίαση και διασκέδαση

  • Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
  • Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.
  • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.
  • Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
  • Οι ανήλικοι στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους
  • Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
  • Πανηγύρια: Μόνο καθήμενοι

Κυρώσεις για καταστήματα - επιχειρήσεις

  • Πρώτη παράβαση: Για καταστήματα κάτω των 200τμ 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή από την επομένη
  • Άνω των 200τμ. 5.000 ευρώ και αναστολή 7 μέρες
  • Υποτροπή: Για όλους ανεξαρτήτου εμβαδού 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας
  • Για τρίτη παράβαση 60 μέρες αναστολή άδειας λειτουργίας

Covid Free GR: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή για τον έλεγχο του εμβολιασμού

Τρία χρώματα επαλήθευσης θα μπορεί να δείξει η νέα η εφαρμογή «Covid Free GR» μέσω της οποίας θα γίνεται η επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τον κοορνοϊό προκειμένου να εισέρχονται οι εμβολιασμένοι πολίτες σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και επιχειρήσεων ψυχαγωγίας. Σημειώνεται πως η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από σήμερα Τρίτη 13 Ιουλίου για όλες τις συσκευές με λογισμικό iOS ή Android

Την εφαρμογή παρουσίασε αναλυτικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Υγείας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως ανακοινώθηκε:

  • Η εφαρμογή  «Covid Free GR» θα χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.
  • Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play
  • Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. 
  • Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet εφόσον κάποιος το έχει κατεβάσει, ενώ για τον έλεγχο των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται. 

Μπορείτε να καταβάσετε την εφαρμογή ΕΔΩ

eody.jpg

Τα τρία χρώματα για την επαλήθευση

  1. Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID και είναι η ένδειξη που ανάβει το πράσινο φως για είσοδο στους χώρους αμιγώς εμβολιασμένων
  2. Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  3. Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.
1app.jpg
2app.jpg
app3.jpg

Τι ισχύει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Αναφορικά με την ισχύ των πιστοποιητικών επισημαίνεται ότι:

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρείται έγκυρο 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.
  • Το πιστοποιητικό νόσησης θεωρείται έγκυρο έως και 6 μήνες μετά τη νόσηση.
  • Το Rapid test θεωρείται έγκυρο για 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
  • Το PCR test είναι έγκυρο για 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Η εφαρμογή υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, η εφαρμογή αποτελεί το κλειδί όσον αφορά την υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ η χρήση της είναι εξαιρετικά απλή, καθώς αρκεί κάποιος να την «κατεβάσει» και με την εμφάνιση σάρωσης του QR code να περάσει το κινητό του πάνω από το πιστοποιητικό είτε αυτό είναι σε έγχαρτη είτε σε ψηφιακή μορφή, ώστε να δει το αποτέλεσμα.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos