Πάρος: Η Νάουσα «συνομιλεί» με ένα πλωτό κομμάτι της Ιστορίας της – Πανηγυρική υποδοχή ιστορικού Ρωσικού Ιστιοφόρου! (Βίντεο + Φωτό)

10 Οκτωβρίου 2021 19:57

Παρουσία αρκετού κόσμου και εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων της Πάρου, η Νάουσα υποδέχτηκε πανηγυρικά στο λιμάνι της το πρωί της Κυριακής 10 Οκτωβρίου, το εντυπωσιακότατο Ρωσικό ξύλινο ιστιοφόρο Shtandart, σύγχρονο πιστό αντίγραφο του πρώτου πλοίου

του Ρωσικού στόλου της Βαλτικής πρώτος ναύαρχος του οποίου ήταν ο Έλληνας Ιωάννης (Ιβάν) Μπότσης και το οποίο ναυπηγήθηκε το 1703 με διάταγμα του θεμελιωτή της ρωσικής ναυτικής δύναμης, τσάρου Μεγάλου Πέτρου.

Το ζωντανό αυτό κομμάτι της ναυτικής ιστορίας της Ρωσίας, αγκυροβόλησε στη Νάουσα «συνομιλώντας» με την τοπική ιστορία του 18ου αιώνα στον οικισμό, καθώς η Νάουσα υπήρξε για πέντε περίπου χρόνια (1770 – 1775) Ναύσταθμος και Διοικητική έδρα της Ρωσικής ναυτικής παρουσίας στο Αιγαίο 250 χρόνια πριν, αμέσως μετά τα Ορλωφικά, την αποτυχημένη δηλαδή υποκινούμενη από τους Ρώσους επανάσταση των Ελλήνων στη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1768 – 1774).

Το όμορφο ξύλινο σκαρί, είναι πανομοιότυπο με το πρωτότυπο ιστιοφόρο του 1703, έχει μήκος 34 μ. και πλάτος 6,95 μ. Στην πλώρη του φέρει ανάγλυφο ξύλινο λέοντα, ανάγλυφες γοργόνες και την εικόνα του προστάτη των ναυτικών σε Ρωσία και Ελλάδα Αγ. Νικολάου. Είναι φτιαγμένο εξ΄ολοκλήρου από ξύλο και σίδηρο σύμφωνα με το αρχικό, και τα μόνα σύγχρονα μέρη του είναι οι μηχανές του και τα όργανα ναυσιπλοϊας. Πλέει με ταχύτητα 6 μιλίων την ώρα και κατέπλευσε στο λιμάνι της Νάουσας υποδεχόμενο από πλεούμενα και το σκάφος της ΕΟΔ, ρίχνοντας λίγο πριν αγκυροβολήσει έναν πανηγυρικό συμβολικό κανονιοβολισμό!

Το ιστιοφόρο ευρισκόμενο σε ερευνητική – εκπαιδευτική αποστολή στη χώρα μας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας 2021» μετέφερε στην Πάρο 25 άτομα τα οποία έτυχαν θερμής υποδοχής και τα οποία θα ξεναγηθούν στο νησί σε σημεία θρησκευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Καθώς σκοπός της ρωσικής αποστολής είναι η αναζήτηση ιστορικών καταλοίπων της ρωσικής ναυτικής παρουσίας του 18ου αιώνα στο Αρχιπέλαγος, η «Φλόγα του Τσεσμέ» όπως ονομάζεται το ερευνητικό εγχείρημα που πήρε το όνομά του από τη ρωσική νικηφόρα ναυμαχία στο Τσεσμέ (1770) εναντίον του τουρκικού στόλου, έχει ως επόμενους σταθμούς στο Αιγαίο εκτός από την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάτμο, τη Χίο και τη Λήμνο.

Στην κάμερα του psts.gr μίλησε ο μορφωτικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας στη χώρα μας κος Θεόδωρος (Φιοντόρ) Καλαϊντοφ

Αναζητώντας ιστορικές μνήμες, ιχνηλατώντας θαλάσσιες διαδρομές, ξετυλίγοντας κομμάτια της ιστορικής εμπειρίας με πρώτο, και όχι τυχαία, σταθμό την Πάρο, το τρικάταρτο Shtandart θα συλλέξει στοιχεία και θα πραγματοποιήσει υποβρύχιες κινηματογραφικές καταγραφές με σκοπό να ανασύρει από τη λήθη απτά, υλικά απομεινάρια της καταφυγής μετά τα Ορλωφικά της Ρωσικής αρμάδας στον όρμο της Νάουσας, στον καλύτερα δηλαδή φυλασσόμενο από τους ανέμους θαλάσσιο τόπο στο Αιγαίο.

Οι Ρώσοι ναύτες που έμειναν όπως προελέχθη για πέντε περίπου χρόνια στο νησί με εκατοντάδες από τα πλοία τους - που δεν διέφεραν από το Shtandard - να ελλιμενίζονται στη Νάουσα, στρατοπέδευσαν κοντά τη Μονή του Αγ. Ιωάννη (Μοναστήρι) προς ανατολάς, με μια οχύρωση που περιέκλειε το στρατόπεδο από την ανατολική πλευρά του κόλπου. Οι ομόθρησκοι και ομόδοξοι Ρώσοι, άσκησαν τεράστια επίδραση στο νησί και ειδικά στη Νάουσα. Η κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή του τόπου αλλά και ο αγροτικός βίος των παριανών στα τέλη του 18ου αιώνα έφεραν επιρροές από τη μακρόχρονη συμβίωση με το ρωσικό στοιχείο 50 περίπου χρόνια πριν οι συνθήκες ωριμάσουν για την ανατολή της επιτυχημένης Ελληνικής Εθνεγερσίας του 1821, δύο ακριβώς αιώνες πριν.

Το εντυπωσιακό πλεούμενο Shtandart θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη μαρίνα της Νάουσας έως τις 14 Οκτωβρίου. Όσοι επιθυμούν να ξεναγηθούν στα «μυστικά» του, παίρνοντας μια μαγευτική ιστορική εικόνα της εποχής στην οποία πάμπολλα παρόμοια ρωσικά σκαριά άραζαν στον κόλπο της Νάουσας δυόμισι αιώνες πριν, μπορούν να το επισκεφθούν από τις 10 – 13 Οκτωβρίου και ώρες 11:00 – 18:00.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos