Κυκλάδες: Νησιά «πρωταθλητές» και νησιά «ουραγοί» στην εμβολιαστική κάλυψη - Τι συμβαίνει στην Πάρο;

20 Νοεμβρίου 2021 19:12

Τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων είναι «πράσινα» στον χάρτη της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι η πλειονότητα του πληθυσμού τους έχει ανταποκριθεί στο εμβολιαστικό «κάλεσμα» και έχει κάνει το εμβόλιο ενάντια στη νόσο Covid – 19.

Κάποια νησιά ωστόσο είναι «πρωταθλητές» και κάποια άλλα «ουραγοί» στον εμβολιασμό. Έτσι λοιπόν για να ξεκινήσουμε από τους λιγότερο πεπεισμένους για το οφέλη του εμβολίου Κυκλαδίτες, «ουραγός» στον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών είναι η Μύκονος που έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής ομάδας το οποίο είναι 64%. Για την ίδια ηλικιακή κατηγορία ακολουθεί η Νάξος με ποσοστό 68%.

Χαμηλότερα τώρα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο σύνολο του πληθυσμού έχουν η Άνδρος με 53% και η Νάξος με 54%.

Νησιά – «πρωταθλητές» με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων άνω των 60 ετών είναι η Μήλος, η Κέα – Κύθνος και η Τήνος. Στο πληθυσμιακό σύνολο τώρα, τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης έχει η Μύκονος με 80% και η Σαντορίνη με 79%.

Η Πάρος βρίσκεται εντός του «πράσινου» χάρτη σε υψηλή θέση με το 85% των ατόμων άνω των 60 ετών να έχει εμβολιαστεί ενώ αναφορικά με το σύνολο του πληθυσμού, εμβολιαστικά καλυμμένο είναι το 73% των κατοίκων του νησιού.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, οι οποίες φαίνεται ότι συμμετείχαν μαζικά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», ενώ ένας από τους λόγους των υψηλών ποσοστών που καταγράφουν, ιδιαίτερα κάποια νησιά, όπως για παράδειγμα η Ικαρία (102%), η Κάρπαθος (103%) και η Μήλος (109%), είναι το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες ή ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών επέλεξαν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους.

Για τη διατήρηση αυτών των ποσοστών και δεδομένου ότι αυτή είναι η κατηγορία πολιτών που κινδυνεύει περισσότερο από τον ιό, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αναμνηστικής δόσης ξεκαθαρίζοντας ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.

Ουραγός η Ευρυτανία

Στον γενικό πληθυσμό, όπως φαίνεται στον εμβολιαστικό χάρτη της Ελλάδας που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ουραγός στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» είναι και πάλι η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. Χαμηλά ποσοστά, όμως, παρουσιάζει σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και η Βόρεια Ελλάδα, με το Κιλκίς, την Πιερία και τη Δράμα να εμφανίζουν ποσοστά εμβολιασμού κάτω από 50% και άλλες 12 Π.Ε. (Σέρρες, Πέλλα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Εβρος, Φλώρινα, Ξάνθη, Καβάλα, Γρεβενά, Ροδόπη, Καστοριά, Λάρισα) να μην ξεπερνούν το 60%, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα.

Αντίθετα, μόλις 6 Περιφερειακές Ενότητες έχουν καταφέρει να υπερβούν το 70%, με πρωταθλήτρια τη Μύκονο (80%) και ακολουθούν η Σαντορίνη (79%), η Μήλος (75%), η Πάρος (73%) και η Κως (73%).

Τέλος, στην πρωτεύουσα, αρνητική πρωτιά στους εμβολιασμούς έχει η Δυτική Αττική με 45%, ακολουθούν η Ανατολική Αττική με 55%, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 62%, ο Κεντρικός και Νότιος Τομέας με 66% και 67% αντίστοιχα, ενώ την κούρσα σέρνει ο Βόρειος Τομέας με 72%.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos