Κρίση και στον τουρισμό θα επιφέρει η Ρωσο – ουκρανική κρίση; - Δεδομένα και προοπτικές...

22 Φεβρουαρίου 2022 20:35

Η κατά 22,1% αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι που, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος σημειώθηκε το 2021 έναντι του προηγούμενου - προβληματικού - έτους δίνει ένα στίγμα όσων υπό κανονικές συνθήκες αναμένουμε για την εφετινή τουριστική χρονιά.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 141,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6.894,6 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 147,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3.596,4 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 5.622,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 133,7%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 181,1% και διαμορφώθηκαν στα 1.272,4 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 108,9% έναντι του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 2.369,5 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία κατά 172,0% στα 999,4 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, αύξηση κατά 97,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.495,6 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν, επίσης, κατά 605,3% και διαμορφώθηκαν στα 607,0 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Ρωσία κατά 705,2% στα 115,2 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διατυπώσει προβλέψεις για τον νέο οικονομικό Αρμαγεδώνα που απειλεί τον κόσμο μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα που, πέρα από τις γεωπολιτικές έχει ήδη δώσει σημάδια επίδρασης στην παγκόσμια οικονομία. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εκτός από τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στις προμήθειες των πρώτων υλών και άρα στο λειτουργικό κόστος και των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης, είναι αναμενόμενο να επηρεάσει και τις το κόστος των αερομεταφορών που εάν μετακυλιστούν στον επιβάτη θα αποτελέσουν αντικίνητρο για την πραγματοποίηση των ταξιδιών.

Σύμφωνα με την Capital Economics,τα μέτρα που φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι θα αφαιρούσαν περίπου 1% από το ΑΕΠ της Ρωσίας, με το κόστος να ανεβαίνει στο 5% εάν επιβληθούν πιο αυστηρές κυρώσεις (π.χ. εάν μπλοκαριστεί η Ρωσία από το σύστημα πληρωμών SWIFT). Οι επιπτώσεις για τις άλλες οικονομίες θα έρθουν μέσω τεσσάρων βασικών καναλιών: Του εμπορίου, της χρηματοοικονομικής έκθεσης, των επιπτώσεων στην εμπιστοσύνη και της επίδρασης στις τιμές των πρώτων υλών. Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη είναι πιο εκτεθειμένη από τις ΗΠΑ και τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όμως ακόμα και εκεί, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μικρές. τονίζουν οι αναλυτές. Ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες, η Γερμανία είναι εκείνη που έχει τους στενότερους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όμως η αγορά αυτή ευθύνεται μόλις για το 2% των γερμανικών εξαγωγών, τονίζουν οι αναλυτές.

  Και όλα αυτά, την ώρα που, σύμφωνα με την J P Morgan , «στην αμερικανική οικονομία, η έκθεση του ΑΕΠ αυτής της Πέμπτης θα δείξει έναν προς τα πάνω αναθεωρημένο ρυθμό ανάπτυξης 7,5% για το τέταρτο τρίμηνο, πράγμα που θα μπορούσε να ακολουθήσει με αύξηση μεταξύ 1% και 2% το πρώτο. Επιπλέον, καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξασθενεί, αναμένουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κοντά στο 5% το δεύτερο τρίμηνο με τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών να ανακάμπτει έντονα». Για τη Ρωσία, από την άλλη, η ίδια έκθεση προβλέπει ότι θα αποδυναμώνονταν σοβαρά οικονομικά από το κόστος των δυτικών κυρώσεων και, πιθανότατα, από τη διεξαγωγή ενός συνεχιζόμενου ανταρτοπόλεμου στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι σοβούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις αγορές αποστολής τουριστών, αλλά ακόμα και στην Ελλάδα που καλείται, μετά την επιβάρυνση από την πανδημία, να ανταποκριθεί μεν στην αυξημένη ζήτηση για διακοπές αλλά με μεγαλύτερο κόστος εξυπηρέτησης.Σε αυτή τη συγκυρία είναι καιρός να αναλογιστούμε με σοβαρότητα τη σχέση αξίας-τιμής στις προσφερόμενες υπηρεσίες στον τουρισμό και να αναζητήσουμε την περιβόητη ισορροπία ανάμεσα στην προσδοκία και την ικανοποίηση του επισκέπτη. Και τη μεν προσδοκία την καλλιεργεί το μάρκετινγκ των προορισμών, αλλά η ικανοποίηση είναι στα χέρια του κάθε επαγγελματικού κλάδου που είτε άμεσα είτε και έμμεσα εμπλέκεται στην αλυσίδα παροχής υπηρεσιών στον επισκέπτη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos