Πάρος: Μάστιγα οι ηλεκτρονικές απάτες – Κάνουν «φτερά» οι καταθέσεις πολιτών σε τράπεζες – Απανωτά κρούσματα …

05 Απριλίου 2022 20:19

Αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση πρέπει να δείξουν οι πολίτες στην Πάρο καθώς τον τελευταίο καιρό έχουν πάρει τη μορφή μάστιγας οι ηλεκτρονικές απάτες στο Διαδίκτυο.

Απατεώνες υποκλέπτουν μια διάφορες μεθόδους κωδικούς και στοιχεία πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών, με αποτέλεσμα καταθέσεις πολιτών σε τράπεζες να κάνουν «φτερά». Θύματα απατεώνων του διαδικτύου έχουν πέσει αρκετοί συμπολίτες μας καθώς τα κρούσματα είναι απανωτά και αφορούν άλλοτε μεγαλύτερα και άλλοτε μικρότερα ποσά.

Με τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι, υποκλέπτουν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία. Συνήθως στέλνουν απατηλά email ή SMS προσποιούμενοι ότι είναι η τράπεζα των παραληπτών και ανακοινώνουν στα ανυποψίαστα θύματα ότι για να επιλυθεί ένα δήθεν πρόβλημα που έχει προκύψει με την κάρτα τους ή τον τραπεζικό λογαριασμό τους θα πρέπει να ακολουθήσουν έναν σύνδεσμο ο οποίος οδηγεί σε μια απατηλή ιστοσελίδα όπου οι παραλήπτες συμπληρώνουν κωδικούς e- Banking, κωδικούς μιας χρήσης (ΟΤΡ) και άλλα στοιχεία τα οποία υποκλέπτονται.

Οι απατεώνες επίσης εξαπατούν και μέσω αγγελιών για πώληση προϊόντων. Τηλεφωνούν ότι δήθεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποιο προϊόν και ζητούν από τον ανυποψίαστο πωλητή να δώσει στοιχεία κάρτας, ή κωδικούς e – Banking ή κωδικό μιας χρήσης (ΟΤΡ) ώστε δήθεν να του καταθέσουν χρήματα.

Σε άλλες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί, οι απατεώνες τηλεφωνούν υποδυόμενοι τεχνικούς μεγάλης εταιρείας υπολογιστών και ισχυρίζονται ότι ο υπολογιστής του θύματος έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό ζητώντας να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης για να επιδιορθώσουν το πρόβλημα.

Διαγωνισμός με δώρο μπίρες ΕΖΑ lager και ΕΖΑ Pilsener

Ωστόσο τον τελευταίο καιρό στο νησί, έχει υπάρξει και κρούσμα αφαίρεσης ποσού από τραπεζικό λογαριασμό πολίτη, χωρίς ο κάτοχος του λογαριασμού να έχει δώσει κωδικούς ή ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία του!
Υπάρχουν δυστυχώς, ανεξιχνίαστες μέχρι στιγμής περιπτώσεις που χρήματα τραπεζικών καταθέσεων πολιτών κάνουν «φτερά» επειδή απατεώνες χακάρουν του κωδικούς της τράπεζας και αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς.

Στην περίπτωση αυτή, όταν δηλαδή η ευθύνη δεν βαραίνει σε καμία περίπτωση τον εξαπατημένο πολίτη, ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στα συστήματα ασφαλείας της τράπεζας που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι είναι «διάτρητα».
Και είναι απορίας άξιον το πως μεγάλες Ελληνικές τράπεζες που έχουν δεχτεί σωρεία καταγγελιών πολιτών – θυμάτων που είδαν τους λογαριασμούς τους να αδειάζουν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, δεν έχουν ενεργοποιηθεί ώστε να ενισχύσουν τα συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας που διαθέτουν.
Όσο τα περιστατικά πληθαίνουν, τόσο η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών και πολιτών κλονίζεται.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos