Η μοναδική εμπειρία του Πάσχα στην Πάρο

11 Απριλίου 2022 17:28

Ορόσημο για την έναρξη μιας ακόμα πιο ευνοϊκής τουριστικής χρονιάς για την Πάρο αποτελεί εφέτος η περίοδος του Πάσχα. Οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί με τους κατοίκους την ιδιαίτερη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης που συνδυάζει τη μεγαλοπρέπεια με την κατάνυξη.

Ο Δήμος της Πάρου έδωσε στη δημοσιότητα video από παλιότερες εορταστικές εκδηλώσεις που παρουσιάζει τη γραφικότητα σε συνδυασμό με την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων σε ένα προορισμό που ολοένα και κερδίζει μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική και τη διεθνή ταξιδιωτική αγορά.

Όπως κάθε χρόνο, με εξαίρεση τους περιορισμούς από την έξαρση της πανδημίας, το νησί «ζεί» σε ξεχωριστούς ρυθμούς με κινητοποίηση κατοίκων και Δημοτικής Αρχής.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, σε όλες τις εκκλησίες και τα εν λειτουργία μοναστήρια του νησιού, οι λειτουργίες δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση στο νόημα της ημέρας και βοηθούν τους επισκέπτες να νοιώσουν το νόημα της θυσίας του Θεανθρώπου, με τον τρόπο που θα πρέπει να το βιώνει, κάθε πιστός.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η ακολουθία της Αποκαθήλωσης γίνεται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, ενώ μοναδικά συναισθήματα προσφέρει η λειτουργία και στον Άι Γιώργη στο λόφο της Λαγκάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι κάτοικοι του χωριού Πρόδρομος περιμένουν όσους βρίσκονται στο νησί για να τους κεράσουν την παραδοσιακή τους ρεβυθάδα, ενώ το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνουν οι νέοι της Μάρπησσας, των Μαρμάρων, του Προδρόμου, των Λευκών και του Άσπρου χωριού με τις αναπαραστάσεις των Παθών, με δρώμενα που προκαλούν δέος στα σημεία από τα οποία περνάει ο Επιτάφιος του χωριού. Την ίδια ώρα φαντασμαγορία, συνδυασμένη με μια υποβλητική ατμόσφαιρα χαρίζει η συνάντηση των Επιτάφιων που γίνεται τόσο στην Παροικία όσο και στο λιμάνι της Νάουσας, με χιλιάδες πιστούς σε μια ενορχηστρωμένη σιωπηλή ακολουθία, που απογειώνει το συναίσθημα. Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι και η περιφορά του επιταφίου στο χωριό Κώστος. Η Μεγάλη Παρασκευή ολοκληρώνεται με την εσωτερικότητα και τη βουβή θλίψη που απαιτεί η ημέρα, στις ολονυκτίες που γίνονται στα μοναστήρια της Λογγοβάρδας και των Αγίων Θεοδώρων.

Το Μεγάλο Σάββατο, η χαρά και η αγαλλίαση βιώνεται με ιδιαίτερο τρόπο, σε όλες τις εκκλησιές του νησιού, στις 12 τα μεσάνυχτα, στο “Χριστός Ανέστη”, το οποίο ακολουθεί, την Κυριακή του Πάσχα, με το ξεφάντωμα στις εξοχές, με τον παραδοσιακό οβελία και τους τοπικούς χορούς. Τη Κυριακή του Πάσχα το πρωί στη Μάρπησσα πραγματοποιείται η Περιφορά της Δεύτερης Αναστάσεως καθώς και η αναβίωση του εθίμου "της κούνιας", το οποίο συνεχίζεται μέχρι τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια διεξάγεται η παραδοσιακή «Γιορτή Αγάπης» στο γήπεδο της Μάρπησσας, όπου προσφέρεται δωρεάν αρνί και άφθονο κρασί υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Παράλληλα οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της Δεύτερης Ανάστασης και στη Νάουσα. Πρόκειται για ένα έθιμο που μας γυρίζει την εποχή των μπουρλοτιέρηδων. Πέρα από κάθε φαντασία είναι τα δρώμενα μπροστά στο λιμάνι υπό τους ήχους των μπουρλότων, την ώρα της περιφοράς της εικόνας της Παναγίας, στην πλατεία της Νάουσας, στον εσπερινό της Αγάπης. Το γλέντι δεν σταματά την Κυριακή του Πάσχα, καθώς και τη Δευτέρα ακολουθούν μεγάλα πανηγύρια στους Αηγιώργηδες της Πάρου, στην Αγκαιριά, τη Λαγκάδα και τη Νάουσα.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος της Πάρου Μάρκος Κωβαίος αναφέρει : «Μετά από μια διετία περιορισμών, που παρόλα αυτά η Πάρος κρατήθηκε ψηλά στις τουριστικές της αποδόσεις, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας. Άλλωστε τα έργα υποδομής που γίνονται τα τελευταία χρόνια μας δίνουν τη δυνατότητα το νησί αφενός να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του και αφετέρου να προσφέρει τις ποιοτικές εκείνες υπηρεσίες που απαιτούν οι επισκέπτες του. Αισιοδοξούμε ότι η εφετινή χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη και η Πάρος θα κερδίσει και πάλι το στοίχημα της ικανοποίησης ακόμη και των πιο απαιτητικών ταξιδιωτών».

{https://www.youtube.com/watch?v=ybUkftlqhyU}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos