Πάρος – Μ. Τρίτη: Στιγμές ευλάβειας στον Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής - Ιδιαίτερα συγκινητικό το έξοχο Τροπάριο της Κασσιανής

20 Απριλίου 2022 02:09

Ευλάβεια και κατάνυξη σήμερα Μ. Τρίτη στο ιερό στολίδι της Πάρου, τον επιβλητικό, παλαιοχριστιανικό ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Στην Ακολουθία του Νυμφίου ο ψαλμός του Τροπαρίου της Κασσιανής, ήταν ωστόσο μια ιδιαίτερη στιγμή που δόνησε την ατμόσφαιρα με ρίγη συγκίνησης, χάρη στη συναισθηματική φόρτιση και την εσώτατη ψυχική ένταση που αποπνέει το ίδιο το έξοχο τροπάριο.

 {https://www.facebook.com/parianostypos.gr/videos/1375606049577781}

Ο βίος της Οσίας Κασσιανής
«Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή» συνέθεσε η Οσία Κασσιανή, βυζαντινή υμνογράφος και μοναχή που έζησε στις αρχές του 9ου μ.Χ. αιώνα.

Η Οσία, ήταν κόρη οικογένειας ευγενούς καταγωγής, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη περί το 810 μ.Χ. και ήταν μια νέα που συνδύαζε σπάνια ομορφιά και εξυπνάδα.

Αρκετοί βυζαντινοί χρονικογράφοι συνέδεσαν το βίο της με παραδόσεις και θρύλους που σχετίζονται με τον σύγχρονό της αυτοκράτορα Θεόφιλο.

Σύμφωνα με τις πηγές, κατά παράδοση η μητέρα του νεαρού αυτοκράτορα Θεόφιλου προσκάλεσε στην Αυλή τις ομορφότερες και επιφανέστερες νεαρές της αυτοκρατορίας ώστε ο Θεόφιλος να επιλέξει ανάμεσα σε αυτές τη σύζυγό του και αυτοκράτειρα. Δώδεκα «κάλλιστοι παρθέναι» ανταποκρίθηκαν και πήγαν στο παλάτι και ο Θεόφιλος θα έδινε ένα χρυσό μήλο σε εκείνη που θα επέλεγε.

Η ματιά του έπεσε αμέσως στην Κασσιανή, την ομορφότερη από όλες. Θαμπώθηκε και την πλησίασε λέγοντας για να δοκιμάσει το χαρακτήρα και την εξυπνάδα της «Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα», δηλαδή, από τη γυναίκα πηγάζουν τα κακά πράγματα, υπονοώντας την πρωτόπλαστη Εύα.

Θαρρετά η Κασσιανή ανταπάντησε αμέσως «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω», δηλαδή, και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα υπονοώντας την Παναγία που γέννησε τον Ιησού Χριστό.

Η εξυπνάδα της Κασσιανής πλήγωσε τον εγωισμό του Θεόφιλου, ο οποίος, αν και είχε γοητευτεί από εκείνη, τελικά δεν τη διάλεξε για σύζυγό του.

Αργότερα η παράδοση αναφέρει ότι η Κασσιανή ίδρυσε μοναστήρι και έγινε ηγουμένη αφιερώνοντας τον εαυτό της στη λατρεία του Θεού και στην υμνογραφία. Το έργο της διακρίνεται το απαράμιλλο ύφος του και την πρωτοτυπία του.

Εκτός από το εξέχον Τροπάριο που φέρει το όνομά της και ακούγεται τη Μεγάλη Τρίτη στους ιερούς ναούς, συνέθεσε επίσης του τέσσερις πρώτους ειρμούς του Κανόνα του Μεγάλου Σαββάτου «Άφρων γηραλέε» και το πρώτο δοξαστικό του Εσπερινού των Χριστουγέννων «Αυγούστου μοναρχήσαντος επί της γης».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos