«Έρχονται» bonus ή κυρώσεις για τους Δήμους – Κριτήριο η συμμόρφωση ή μη, στην εξοικονόμηση ενέργειας εξαιτίας της κρίσης

07 Σεπτεμβρίου 2022 23:13

Η ενεργειακή κρίση είναι εδώ και μας απειλεί, γι΄ αυτό πρόκειται να ληφθούν δραστικά μέτρα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της χώρας μας.

Το πρωί της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών καθώς και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, έδωσαν μια πρώτη «γεύση» των κινήτρων και αντικινήτρων που θα ισχύσουν στο δημόσιο τομέα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το σκοπό της ορθολογικότερης ενεργειακής διαχείρισης ενόψει της κρίσης.

Στόχος, η επιτυχία ενός εθνικού σχεδίου μείωσης της κατανάλωσης κατά 10%, αρχής γενομένης από το Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Θα πρέπει λοιπόν, για την εξοικονόμηση ενέργειας να οριστεί ενεργειακός υπεύθυνος κτηρίου που θα ρυθμίζει κατάλληλα τον κλιματισμό, τον φωτισμό, το κλείσιμο Η/Υ, με την αποχώρηση των εργαζομένων από κτήριο δημόσιου φορέα ή ΟΤΑ. Για τον οδοφωτισμό, προτείνεται η περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει κατά 35% - 50% την κατανάλωση ενέργειας. Επίσης προβλέπεται το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

Διαγωνισμός με δώρο ένα 5ημερο στην πανέμορφη Πάρο ! (Διαμονή + Αυτοκίνητο + Εισιτήρια + Γεύμα)

Οι ΟΤΑ που δεν θα συμμορφώνονται με την σχετική ΚΥΑ θα υφίστανται κυρώσεις που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν τη μη ένταξή τους στον προγραμματισμό προσλήψεων ή τη μη ένταξή τους στο δεύτερο κύκλο κινητικότητας.

Σύμφωνα με τους Υπουργούς, έχει ήδη δημιουργηθεί σχετική πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα κτήρια και οι δομές του δημοσίου, λογαριασμό το λογαριασμό, ώστε να ταυτιστούν οι λογαριασμοί με πρόσωπα και να παρακολουθούνται οι στόχοι της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Για όσον καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό, τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για τις ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα. Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό, αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους Δήμους στο τέλος του έτους. Επίσης πρόκειται να προβλεφθεί σύστημα bonus για υπαλλήλους και φορείς που επιτυγχάνουν τους στόχους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos