Πάρος: Τα παραδοσιακά Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Μάρπησσας – Αφιερωμένα σε ξενιτεμένους νησιώτες και ναυτικούς (Βίντεο)

31 Δεκεμβρίου 2022 12:46

Ιδιαίτερο νησιώτικο «χρώμα» έχουν τα πατροπαράδοτα κάλαντα που τραγουδούσαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο χωριό της Μάρπησσας σε προγενέστερες εποχές.

Οι κάτοικοι του όμορφου χωριού παλαιότερα, μια ημέρα πριν την αρχή της νέας χρονιάς, τότε που η προσδοκία και οι ευχές για έναν καλύτερο χρόνο συνοδεύονταν ενδόμυχα από την ελπίδα για αντάμωμα με ξενιτεμένους και μισεμένους ναυτικούς, τραγουδούσαν Αγιοβασιλιάτικα κάλαντα παρακαλώντας τον Άγιο των δώρων και της χαράς να φέρει πίσω γρήγορα τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αφιερωμένα λοιπόν στους λατρεμένους απόντες του νησιού χρονιάρες μέρες, ήταν τα τραγούδια της Πρωτοχρονιάς στη Μάρπησσα και όσοι έμεναν πίσω στο χωριό και καρτερούσαν το γυρισμό τους, το μόνο που ζητούσαν την γιορτινή πρώτη ημέρα του νέου έτους ήταν να αντικρίσουν γερούς και πάλι τους δικούς τους, να θελήσει ο Άγιος Βασίλης να τους κάνει το μεγάλο δώρο της επιστροφής στην οικογένεια και στο σπιτικό τους.

{https://www.youtube.com/watch?v=Go2aMQ9D0Ss}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos