Πάρος – Λεύκες: Επιστολή Συλλόγων προς Δήμαρχο και ΔΕΥΑΠ για την πορεία έργου υποδομής και τη διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού

22 Φεβρουαρίου 2023 20:42

Επιστολή απέστειλαν οι Σύλλογοι: Προοδευτικός Σύλλογος Λευκιανών Αθήνας, Μ.Ε.Ε.Α.Σ Υρία Λευκών και ο Σύλλογος Ανακαινίσεως Αγίας Τριάδας, προς τον Δήμαρχο Πάρου και την ΔΕΥΑΠ, ζητώντας να ενημερωθούν για την πορεία του έργου βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων που αφορά στο χωριό.

Επίσης οι Σύλλογοι, εκφράζουν στην επιστολή τους αυτή, την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει το έργο στη διατήρηση της παραδοσιακής μορφής του πλακόστρωτου του οικισμού.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Αξιότιμοι κύριοι/ες της ΔΕΥΑΠ,

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λευκιανών Αθήνας σε συνεργασία με τον Μ.Ε.Ε.Α.Σ. ΥΡΙΑ Λευκών και το Σύλλογο Ανακαινίσεως Αγίας Τριάδας, εκφράζει την ανησυχία του για τα παρακάτω:

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είδαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, την υπογραφή της σύμβασης για τον ανάδοχο της κατασκευής του έργου, συλλογής και μεταφοράς λυμάτων των Λευκών και του Κώστου, για βιολογική επεξεργασία και τελική απόρριψη.

Γνωρίζοντας ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 24 μήνες, θα θέλαμε αρχικά να μας ενημερώσετε για την πορεία των εργασιών μέχρι σήμερα, αν όλα έχουν προχωρήσει βάσει του αρχικού σχεδιασμού και σε πιο στάδιο είμαστε. Επειδή η τουριστική περίοδος προβλέπεται να ξεκινήσει φέτος πιο νωρίς και μάλιστα αυξημένη σε σχέση με το 2022, είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του χωριού μας, την πορεία του έργου και μάλιστα επίσημα με την δική σας υπογραφή.

Επιπλέον θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα σημείο ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς. Γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια του έργου αυτού, τα πλακόστρωτα στον παραδοσιακό οικισμό χρειάζεται να σκαφτούν, για να περάσουν οι απαραίτητοι σωλήνες και να τοποθετηθούν φρεάτια, ώστε να είναι δυνατή η συντήρηση του έργου και συνολικά αυτό να προστατευτεί. Επιπλέον θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα σημείο ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς.
Ήδη αυτή την στιγμή το χωριό μας είναι επιβαρυμένο με πάρα πολλά εμφανή φρεάτια. Τα οποία από αμέλεια των μηχανικών και την μη σωστή επιτήρηση από την Τοπική Κοινότητα, έτσι ώστε τα φρεάτια αυτά να έχουν βυθιστεί και από επάνω να καλύπτονται από μία πέτρα ή ένα μάρμαρο.
Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και τα συνεργεία του ανάδοχου εργολάβου πρέπει να είναι απόλυτα συντονισμένα, ώστε η τοποθέτηση των φρεατίων να γίνει όσο το δυνατό πιο αραιά μέσα στον οικισμό αλλά κυρίως η αποκατάσταση του πλακόστρωτου να γίνει με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και να μην υπάρξουν κακοτεχνίες. Τα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια των Λευκών είναι μοναδικής ομορφιάς. Θα είναι πραγματικά κρίμα να αλλοιωθούν με άτακτα τοποθετημένα και ακαλαίσθητα μεταλλικά φρεάτια και πλάκες που εξέχουν και προκαλούν ατυχήματα. Παρόμοια έργα έχουν γίνει με επιτυχία σε παραδοσιακούς οικισμούς και στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Χρειαζόμαστε την προσοχή και την επιμέλεια όλων των εμπλεκομένων, με σεβασμό στην ιστορία και το χρώμα του οικισμού. Θα ήταν παράλληλα χρήσιμο να μας γνωστοποιήσετε τις προδιαγραφές που προβλέπονται στο σχεδιασμό του έργου, σχετικά με τα φρεάτια και τα πλακόστρωτα καθώς και τυχόν ρήτρες στον εργολάβο για κακοτεχνίες και αποκλίσεις από αυτές.

Το έργο αυτό κ. Δήμαρχε, είναι πολύ σημαντικό για το χωριό μας τις Λεύκες και το περιμένουμε όλοι. Η προστασία του περιβάλλοντος, με την βιολογική επεξεργασία των λυμάτων και την διατήρηση της τεχνοτροπίας του πλακόστρωτου, είναι στο επίκεντρο της προσοχής στην τοπική κοινωνία, στην κεντρική διοίκηση αλλά και των αναρίθμητων διεθνών επισκεπτών μας. Είναι επιτακτική και η δική σας προσωπική επίβλεψη και έγκαιρη συνδρομή προς τους εμπλεκόμενους για την επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία και αναμένουμε το συντομότερο την απάντησή σας στα παραπάνω. Επιτρέψτε μας παράλληλα να την κοινοποιήσουμε μαζί με την επιστολή αυτή στα μέλη μας, στους τοπικούς φορείς και στον τοπικό τύπο.

Με εκτίμηση

Για τον Προοδευτικό Σύλλογο Αθήνας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΕΡΗ

Για τον Μ.Ε.Ε.Α.Σ ΥΡΙΑ ΛΕΥΚΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΙΩΤΗ

Για τον Σύλλογο Ανακαινίσεως Αγίας Τριάδας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΙΩΤΗ

ΚΑΙ ΣΥΣΣΩΜΑ ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝΜΑΣ

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos