Κυκλάδες – Πάρος: «Ταξίδι» πίσω στο χρόνο –Τα φωτογραφικά κλικ ενός Αμερικανού στα νησιά του ΄50 και του ‘60

14 Ιουνίου 2023 14:54

Μια περιήγηση πίσω στο χρόνο, μια ματιά στο παρελθόν της τοπιογραφίας και των ανθρώπων των Κυκλάδων μας προσφέρει ο Αμερικανός Robert McCabe μαγεύοντάς μας!

Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 εστιάζει ο φωτογραφικός του φακός δίνοντάς μας εικόνες ενός άλλου κόσμου, μιας εποχής τόσο διαφορετικής και ανέγγιχτης από την τουριστική ανάπτυξη.

Παρθένα θαλασσινά τοπία, ατόφιοι οικισμοί και φιλόξενοι, καλόκαρδοι νησιώτες γίνονται «πρωταγωνιστές» των ιστοριών που αφηγείται μέσα από τα φωτογραφικά του κλικ που γίνονται σήμερα πολύτιμες μαρτυρίες ότι όντως κάποτε, ουσιαστικά λίγες δεκαετίες πριν, άνθρωποι και φύση ήταν τόσο, μα τόσο διαφορετικά!

Ο Robert McCabe, ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954, όντας φοιτητής του Princeton και έκτοτε επισκέφθηκε τη χώρα μας πολλές φορές καθώς σαγηνεύτηκε από αυτήν και κυρίως από τους ανθρώπους της.

Οι φωτογραφίες του ΜcCabe οι οποίες περιλαμβάνουν στο σύνολό τους εικόνες ρετρό από πολλές περιοχές της Ελλάδας, εκτίθενται από τις 10 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών πλαισιωμένες από slides με τίτλο «Η Ελλάδα μετά τον Πόλεμο – Τα χρόνια της ελπίδας».

paros 1957

Πόρος, 1957. Ξεφορτώνοντας καρπούζια από την Πελοπόννησο

mykonos 1955

Μύκονος, 1955. Ξημερώματα στον μόλο Καμπάνη, ψαράδες ξεφορτώνουν τα δίχτυα τους για στέγνωμα και επισκευή. Το νεόκτιστο ξενοδοχείο Λητώ διαφαίνεται στο βάθος.Το Λητώ μαζί με το Αμφιτρύων στο Ναύπλιο ήταν τα πρώτα δύο ξενοδοχεία χτισμένα από τον ΕΟΤ το 1952-53

santorini 1969

Σαντορίνη, 1960. Στη βάρκα, πλησιάζοντας το «Δέσποινα»

naxos 1952

Νάξος, 1957. Φορτωμένη βάρκα πλησιάζει την ακτή. Τα καράβια της γραμμής έπρεπε συχνά να περνούν ώρες αγκυροβολημένα σε ένα λιμάνι φορτώνοντας και ξεφορτώνοντας φορτία και επιβάτες σε μικρότερες βάρκες

katapola 1950

Κατάπολα, Αμοργός, 1960. Καΐκι με φορτίο σταφύλια φτάνει στο λιμάνι το σούρουπο. Λόγω της απουσίας καλών οδικών δικτύων στα νησιά εκείνη την περίοδο, τα καΐκια χρησιμοποιούνταν συχνά και για ενδονησιωτικές μεταφορές

Συντελεστές έκθεσης στους Δελφούς
Συντονισμός - έρευνα: Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Οργανωτική υποστήριξη έκθεσης και ημερίδας Δελφών:
Μάρω Νικολοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Συνεδρίων και Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων - Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Περικλής Σπάτουλας, Προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων - Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Σχεδιασμός - γραφικά: A4_Design
Στήσιμο: Νίκος Κουτσοκέρας, Μαρία Αλεξίου
Εκτυπώσεις σε αλουμίνιο: Apolyto
Τοποθέτηση φωτογραφιών: Κώστας Καρασαββίδης
Τεχνική υποστήριξη-slide show: Νίκος Κουτσοκέρας
Εκτυπώσεις και σαρώσεις: Γιώργος Μαρίνος και Σοφία Πάνου, Idolo Lab
Έρευνα και τεκμηρίωση πλοίων: Άρης Μπιλάλης
Μοντάζ βίντεο: Κωνσταντίνος Τζωρτζίνης
H εκτύπωση κι η βιβλιοδεσία του βιβλίου «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» (εκδόσεις Πατάκη / Abbeville Press) που συνοδεύει την έκθεση έγινε στο Trifolio srl, Βερόνα, Ιταλία.
Κείμενα: Robert McCabe, Παναγιώτης Ροϊλός, Κατερίνα Λυμπεροπούλου.
Σχεδιασμός: Αλέξης Βερούκας, Βασιλική Καρμίρη.
Διορθώσεις: Anne McCabe
Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου 2023/ Ε.Π.Κε.Δ. ΔΕΛΦΟΙ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos