Πάρος: Αυτό θα είναι το νέο «πρόσωπο» του Αγροκήπιου Παροικίας! – Παρουσιάστηκε το master plan (Βίντεο)

19 Σεπτεμβρίου 2023 18:36

Παρουσιάστηκε από το Δήμο Πάρου και την εταιρεία «Αειφόροι Νήσοι Αναπτυξιακή Α.Ε» η φάση Β΄ της μελέτης, δηλαδή το master plan, για την αλλαγή μορφής και χρήσης του Αγροκήπιου στην Παροικία. Η παρουσίαση έγινε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του ΕΠΑ.Λ στην Παροικία.

Το Αγροκήπιο αποτελεί δημοτική έκταση 22 περίπου στρεμμάτων στη νοτιοδυτική πλευρά του οικισμού της Παροικίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό του master plan, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης καθώς ο χώρος του αποτελεί μοναδική περίπτωση ελεύθερου χώρου και είναι κατάλληλος ως κύριος χώρος αστικού πρασίνου που μπορεί να αξιοποιηθεί.

{https://www.youtube.com/watch?v=Wd7jxeHwZjU}

12

13

dimoskopissi banner

Στο σχεδιασμό του προτείνεται η χωροθέτηση πολύ – λειτουργικών χώρων με ελαφρές κατασκευές που θα μπορούν να καλύψουν το σύνολο των χρήσεων αναψυχής, πληροφόρησης, εκθέσεων και βιωματικής εκπαίδευσης με κύριο εξοπλισμό σύγχρονα ψηφιακά μέσα.

Προτείνεται η χωροθέτηση κτηρίου Νηπιαγωγείου, αλλά και η χωροθέτηση κτηρίου για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Αγροκήπιου με χρήσεις: Εκπαιδευτικό κέντρο για τις βιωματικές δράσεις του Αγροκήπιου και τα απαιτούμενα εργαστήρια αναβίωσης παραδοσιακών καλλιεργειών και παραγωγής τοπικών προϊόντων. Το κτήριο του Αγροκήπιου θα είναι δύο επιπέδων με περιμετρική στοά και επαφή με λίμνη νερού με πίδακες.

Προτείνεται η χωροθέτηση επίσης, κτηρίου Βρεφονηπιακού Σταθμού και η χωροθέτηση κτηρίου για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Αγροκήπιου με χρήσεις: Ενημερωτικού κέντρου υποδοχής – εκθετηρίου και κέντρου αναψυχής για βιωματικές δράσεις του Αγροκήπιου.

Ένας γραμμικός άξονας με πέργκολες θα πλαισιώνει το κτήριο υποδοχής και αναψυχής και θα αποτελεί τον άμεσο καθημερινό πόλο έλξης για χαλάρωση και αναψυχή.

14

15

Η κεντρική ζώνη ξέφωτων ανάμεσα από τις χαρακτηριστικές αλέες με κυπαρίσσια, θα διαμορφωθεί με αλλεπάλληλες ζώνες φύτευσης για σκοπούς αναψυχής και εκπαίδευσης με καλλιέργειες καλλωπιστικών, αρωματικών, ενδημικών φυτών και φαρμακευτικών ειδών.

Στη νότια ζώνη στον κεντρικό άξονα του χώρου, προβλέπεται η δημιουργία ανοικτού θεατρικού χώρου για πολλαπλές δράσεις εκπαίδευσης και αναψυχής.

Οι υπόλοιποι ελεύθεροι χώροι θα διατεθούν για καλλιέργειες επιλεγμένων ειδών με τοπικό ενδιαφέρον καθώς και μικρό ελαιώνα και αμπέλι.

16

20230918 200356

{https://www.youtube.com/watch?v=aw4fRiYkOCk}

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos