Έγινε viral! - «Ποιος μωρό μου ποιος» του Γ. Πάριου και χορός σε τάξη δημοτικού σχολείου για καλύτερη μάθηση! (Βίντεο)

23 Οκτωβρίου 2023 17:47

Μια πανθομολογούμενη αλήθεια είναι ότι το σχολείο δεν είναι ελκυστικό για όλα τα παιδιά.

Η μαθησιακή διαδικασία δεν είναι απόλυτα συμπεριληπτική καθώς δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον σε όλους τους μαθητές κάνοντας την τάξη να λειτουργεί συχνά σε παραπάνω από μια «ταχύτητες».

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε μια νεαρή δασκάλα η οποία υπηρετεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς ώστε να αποφασίσει να εντάξει στην τάξη της το τραγούδι και το χορό για να κάνει τη μάθηση αποτελεσματικότερη, ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική!
Οι καινοτόμες μέθοδοί της έγιναν ήδη viral στο Tik Tok και όχι άδικα! Δημοφιλή τραγούδια όπως το νησιώτικο «Ποιος μωρό μου ποιος» του Γ. Πάριου παραφρασμένα για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά και μοντέρνος χορός, έγιναν στα «χέρια» της δασκάλας Αλεξίας Βαλιάκου «εργαλεία» γνώσης που κέρδισαν την αποδοχή των παιδιών αλλά και των συναδέλφων της.

Η Λαρισαία Αλεξία Βαλιάκου υπηρετεί ήδη δέκα χρόνια – επτά ως αναπληρώτρια, τρία ως διορισμένη δασκάλα. Από τη Σπάρτη, την Καλαμάτα, το Πήλιο στην Αθήνα και μετά, δύο χρονιές, σε Κάσο και Λέρο. Στο μεσοδιάστημα, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ενώ φέτος ολοκληρώνει ένα ακόμη πτυχίο, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σημαντικό κομμάτι της ζωής της καταλαμβάνει το fitness: διδάσκει χορό, όπως salsa, ασχολείται με το jumple, είναι εκπαιδεύτρια Zumba και πιστοποιημένη instructor στη yoga. Φέτος, υπηρετεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς Πηλίου. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε καθυστερημένα λόγω των φυσικών καταστροφών, που έπληξαν την περιοχή.

Πάρος: Συν – διαμόρφωσε το μέλλον του νησιού! – Πάρε τώρα μέρος στη νέα Δημοσκόπηση του psts.gr!

Η εναλλακτική εκπαιδευτική προσέγγιση
«Αντί τα ‘Σςςς! Ησυχία!’, τις φωνές και τις απειλές, που δεν έχουν κανένα νόημα για τα παιδιά, προσπαθώ είτε με τραγούδια, είτε με κάποιους μεταξύ μας ‘κώδικες’ – πχ. τους λέω ‘τσίκα τσίκα’, απαντούν ‘μπουμ μπουμ’, ‘1,2,3… μάτια στην Κυρία’ – δίνοντάς τους το σύνθημα ότι τώρα ξεκινάει το μάθημα. Ο παιγνιώδης τρόπος τους τραβά το ενδιαφέρον και ηρεμούν, χωρίς συνεχείς παρατηρήσεις και απαγορεύσεις», αρχίζει να λέει η κ.Βαλιάκου, η οποία έχει αναλάβει φέτος τους 14 μαθητές της τρίτης δημοτικού.

Στο γνωστό νησιώτικο τραγούδι ‘Ποιος, μωρό μου, ποιος;’, οι στίχοι έχουν αντικατασταθεί από το ‘Ποιος, ποιος; Ποιος, κυρία, ποιος; Ποιος, ποιος; Θέλω να ξέρω ποιος!’, για να διευκολυνθούν τα παιδιά στον εντοπισμό του υποκειμένου μίας πρότασης. «Τα παιδιά δεν έχουν ξανακούσει τη λέξη ‘υποκείμενο’. Έπρεπε να τους δώσω κάτι για να έχουν να σκέφτονται. Μετά το τραγούδι, ακολουθούν ασκήσεις αλλά και παιχνίδια. Αν απλώς ζητούσα να μου πουν τον ‘κανόνα’, δεν θα έβρισκα ανταπόκριση - παρά μόνο από τους ‘δυνατούς’ μαθητές, που είναι πάντα η μειοψηφία», εξηγεί η νεαρή δασκάλα.

@alexiavaliakou #υποκείμενο #γραμματική #συντακτικό #σχολείο #δημοτικό #δημοτικόσχολείο #τρίτηδημοτικού #δασκάλα #δασκάλαδημοτικου #kids #welcometomyclassroom #lovekids #lovemyjob #songs #learnwithme #funnylearningtime ♬ πρωτότυπος ήχος - Alexia Valiakou

@alexiavaliakou #σχολείο #αντικείμενο #δασκάλα #γραμματική #welcometomyclassroom #lovemyjob #songs #funnylearningtime #kids #δασκάλαδημοτικου #τρίτηδημοτικού #συντακτικό #πεςμουτι #τι #josephine #pesmouti ♬ πρωτότυπος ήχος - Alexia Valiakou

«Προσπαθώ να κεντρίσω το ενδιαφέρον όλων των μαθητών – αλλιώς, δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν. Ανάλογα με την καθημερινή ή εβδομαδιαία στοχοθεσία, βρίσκω εναλλακτικούς τρόπους να δώσω την ύλη ώστε να την εμπεδώσουν. Το τραγούδι και ο χορός βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση», δίνει το στίγμα του μαθήματός της η κ.Βαλιάκου ενώ προσθέτει:

«Επειδή το εκπαιδευτικό μας σύστημα δίνει πολύ μεγάλη βάση στο γνωστικό κομμάτι, είναι σημαντικό να βοηθήσω τα παιδιά για όσα συναντήσουν, να αυξήσω τις δεξιότητες μνήμης τους. Είναι πάρα πολλές οι πληροφορίες, οι ορισμοί και τα ξεχνούν! Σε ένα κεφάλαιο, κάνουν φουλ συντακτικό. Τελειώνοντας την πρώτη δημοτικού, εκτός από πρόσθεση και αφαίρεση, διδάσκονται μέχρι πολλαπλασιασμό, διαίρεση. Επιδίωξή μου είναι, να γίνεται το μάθημα πιο διασκεδαστικό: κάνουμε παιχνίδια μνήμης και μαθηματικών, ώστε να αναπτύξουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, να καλλιεργείται η κριτική τους σκέψη, πέρα από το βιβλίο. Εξασφαλίζεται η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών - σηκώνονται όλα τα παιδιά στον πίνακα, δεν κάθονται πολύ ώρα στην καρέκλα. Εφαρμόζοντας την πολυαισθητηριακή μέθοδο, επιστρατεύονται απτικά υλικά, όπως ξυλαράκια, μαγνητάκια, προκειμένου να αντιλαμβάνονται και δια της αφής – για παράδειγμα, λένε ‘μία δεκάδα’ και κρατούν τα αντίστοιχα αντικείμενα στο χέρι. Η μουσική, επίσης, τους τραβά το ενδιαφέρον - χρησιμοποιώ τραγούδια που τους αρέσουν, νεανικά και ποπ. Αξιοποιώντας το ρυθμό, προσαρμόζω τους στίχους ανάλογα με το τι θέλω να μάθουν. Και αντί να τους ρωτήσω μετά ‘θυμάστε τον κανόνα;’, θα τους πω ‘θυμάστε το τραγούδι; Πάμε να το τραγουδήσουμε πάλι’. Τους μένει πιο εύκολα έτσι, αποκτώντας μία σύνδεση με αυτό που μαθαίνουν. Χώρια που είναι τόσο ευχάριστο. Λύνουν και ασκήσεις, φυσικά, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό – δεν θέλω τα παιδιά να είναι ρομποτάκια», θα πει για τα εκπαιδευτικά εργαλεία, που χρησιμοποιεί η δασκάλα.

@alexiavaliakou #σχολείο #δασκάλα #θετική_ενέργεια #teacher #schooltime #kids #teachersoftiktok #εκπαιδευτικοί #παιδιά ♬ πρωτότυπος ήχος - Alexia Valiakou

@alexiavaliakou #teacher #teacheroftiktok #kids #welcometimyclass #classroom #rima #ρήμα #songs #wesing #school #learwithme #lovemyjob #δασκάλα #δημοτικο ♬ πρωτότυπος ήχος - Alexia Valiakou

@alexiavaliakou #ανάγνωση #σχολείο #μαθησιακές_δυσκολίες #δασκάλα #δημοτικοσχολειο #παιχνίδι #παιδιά #γονείς #εκπαιδευτικοί #kids #teacher #teachersoftiktok #learnwithme #schooltime #reading ♬ πρωτότυπος ήχος - Alexia Valiakou

protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos